Ohhh dit is er weer eentje hoor! Zo’n fijn basisrecept waar je alle kanten mee op kunt. Voor deze zoete aardappel tortilla’s heb je maar drie ingrediënten nodig, twee handen en een koekenpan. Vul de tortilla’s met je favoriete ingrediënten en maak er een wrap of burrito van. Ik vulde ze met geitenkaas, rucola, truffel tapenade en plakjes vijg. HEMELS. Echt. Lekkerste combi ever.
Je kunt met dit recept ook een beetje smokkelen door het deeg niet helemaal plat te rollen (zoals op de foto hieronder), maar wat dikkere rondjes te maken. Hierdoor krijg je heerlijk flatbread in plaats van tortilla’s, dat je kunt serveren als bijgerecht bij bijvoorbeeld curry of als dipbrood bij de borrel!
Dit heb je nodig voor 8 zoete aardappel tortilla’s
- 450 gr zoete aardappel
- 280 tot 320 gr zelfrijzend bakmeel – glutenvrij
- snufje zout
Ik vulde mijn tortilla met
- 1 el zachte geitenkaas
- 1 vijg in plakjes
- paar ringetjes rode ui
- hazelnoten
- rucola
- 1 tl truffel tapenade
Zo maak je ze
Breng een grote pan met ruim water aan de kook en kook hierin de ongeschilde zoete aardappels zacht. Zijn de aardappels gaar? Giet dan het water af en laat de aardappels afkoelen. Hierna kun je de schil gemakkelijk met de hand verwijderen.
Stamp de aardappelen met een pureestamper (of staafmixer) fijn tot puree. Voeg een snuf zout en 250 gr bakmeel toe. Roer alles met een lepel door elkaar tot het een samenhangend deeg wordt. Blijft het heel sticky? Voeg dan nog wat meel toe. Sommige zoete aardappelen bevatten meer vocht waardoor je iets meer meel nodig zult hebben.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikke worst. Snijd er 8 gelijke stukken van en rol er ballen van. Rol de ballen door het meel en leg even aan de kant.
Zet een groot bord klaar, een vochtige theedoek en een koekenpan. Pak een deegbal en rol deze met een deegroller uit tot een mooie ronde vorm. Voor dunne tortilla’s rol je het deeg zo dun mogelijk.
Gebruik je gewoon bakmeel? Dan pak je het uitgerolde deeg gewoon met de hand op en leg je het in de pan. Gebruik je glutenvrij bakmeel zoals ik? Dan zal het deeg sneller breken wanneer je het in de pan wil leggen. Een oplossing is het deeg uitrollen op een stuk plastic folie en hem daarna in zijn geheel in de pan leggen, waarna je de folie ervan af trekt
Bak de tortilla’s aan beide kanten gaar in zo’n twee tot drie minuten. Leg de tortilla’s die klaar zijn op een groot bord onder een vochtige theedoek. Sla deze stap niet over want dit zorgt ervoor dat je tortilla’s soepel worden.
Vul de tortilla’s naar wens en geniet ervan!
Hoi, zou je dit ook kunnen maken met amandelmeel? Groetjes Monique
Ik heb dit nog niet geprobeerd maar ik gok van niet, omdat de wraps dan te breekbaar worden wanneer je amandelmeel gebruikt :)
Wow!!! Ik heb deze zojuist gemaakt en ze zijn om te smmmmullen!!! Wat een super leuk en simpel recept!!
Jeej, leuk om te horen :D
Hoi Bo,
Hoe lang kan je deze tortilla’s bewaren eens je ze hebt gebakken in de pan?
Groetjes,
Kina
Ze zijn het lekkerst wanneer je ze binnen twee dagen consumeert, maar je kunt ze ook per stuk invriezen! Dan blijven ze veel langer goed :)
Hoi Bo,
Welk glutenvrij meel heb je gebruikt?
Groetjes Inge
Hooi Inge, het glutenvrije meel van de Albert Heijn :) Dat staat bij het glutenvrije schap en het heel gewoon glutenvrij bakmeel. Je kunt dit ook kopen bij een andere supermarkt en glutenvrij zelfrijzend bakmeel kan ook. Liefs, Bo