Persoonlijk ben ik geen fan van Hollandse pot zoals bijvoorbeeld stamppot. Wél ben ik gek op zoete aardappelen. En een beetje kaas.. Prima combinatie voor een snelle en lekkere ovenschotel dacht ik zo :)
Dit heb je nodig voor deze zoete aardappel ovenschotel met gehakt en kaas / twee personen
- 1 flinke zoete aardappel
- 1 prei
- 300 gram rundergehakt
- 125 ml crème fraiche
- 100 gram geraspte kaas
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
- Een scheut water
- 2 takken verse tijm (of 1 el gedroogde tijm)
- Een scheut olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zet een pan water op en kook de aardappel 5 minuten in kokend water. Rul ondertussen in een koekenpan (zonder boter of olie) het gehakt gaar. Snijd de knoflook fijn en bak dit 1 minuut mee met het gehakt.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Snij de prei in ringen en verdeel dit over de ovenschaal. Ris de blaadjes van de tijm indien je verse tijm hebt en vermeng dit in een schaaltje met de crème fraiche en een scheutje water en schep dit over de prei.
Borstel de aardappel even schoon en snij hem zonder te schillen in plakken en verdeel dit ook over de prei. Schep daarna het gehakt in de schaal en sluit af met de kaas en een snuf zout.
De ovenschaal zet je 20 minuten in het midden van de oven en klaar is kees!
Heerlijk gerechtje!
Bij de reacties lezend heb ik wel eerst de prei aangestoofd in olijfolie en de Zoete aardappel in schijfjes gekookt. Ik deed alles x3 voor mijn gezin met 4 ‘wolven’ waarvan 3 tussen 14 en 18 jaar 😉 Ze smulden zich te pletter! Zo heerlijk en tegelijk eenvoudig en snel klaar: I like it!
Bij ons waren de prei en aardappel nog hard, dus de volgende keer ga ik ze allebei in schijfjes even koken. Voor de rest een lekkere combi! :) Dankjewel.
Hmm deze schotel was echt super lekker!! Geen fan van prei dus deze heb ik vervangen door wat ajuin :) Dankje voor het recept!
Hoi Bo,
Chapeau voor al je recepten! Mijn man en ik zijn beide aan de lijn om een paar vakantiekilootjes te verliezen, maar met jouw recepten voelt dit niet als echt afzien! En aangezien ik nu niet echt het perfecte keukenprinsesje ben, kan ik door jou toch simpel aparte dingen op tafel zetten. Dank je wel en vooral zo door gaan!
Groetjes, Esmé
Waauw Esmé wat een fantastisch compliment! Daar doe ik het voor, bedankt :)
Hi! this recipe looks amazing! I really want to make it but I am allergic to lactose. Any advise to replace the creme fraiche and cheese for free-lactose ingredients? Thanks a lot! Love your blog btw..
Hi! Thanks for the compliment :) Maybe you can try oatcream instead of the creme fraiche? Liefs, Bo
Dit is echt ontzettend lekker. Zo makkelijk om te maken en gewoon heerlijk. Ik ga hem zeker vaker maken. Bedankt
Leuk om te horen! Heel graag gedaan :)