Weet je wat gek is? Er staan bizar weinig barbecuerecepten op Beaufood, terwijl ik groot fan ben van barbecueën. En Mike met mij: zelfs in de winter steken we ‘m aan, want eten van de bbq smaakt gewoon altijd ontzettend goed. Dus ik dacht: laat ik een paar van mijn lievelingsrecepten, waarmee ik keer op keer succes boek bij vrienden en familie, uitschrijven voor jullie. Neem bijvoorbeeld deze zoete aardappels van de barbecue: die zijn goed naast een stukje vlees of vis (ook van de bbq natuurlijk hè), maar staan voor de vega’s ook met recht in the center of attention. Ik smeerde de aardappels in met chili en honing, waardoor de zoete smaak echt explosief was. Bovendien vormde dat laagje tijdens het roosteren een lekker gekarameliseerd randje. In één woord: amazing.
Zoete aardappel van de barbecue
Oh, trouwens: dit zijn zeker niet die klassieke aardappeltjes die je inpakt met aluminiumfolie en tussen de kolen propt. Ook lekker, maar dit recept is net wat specialer. Deze zoete aardappelen snijd je namelijk doormidden en rooster je óp de barbecue. Daardoor zijn ze een stuk sneller klaar. (Oftewel: je kan snel weer plek maken voor andere hapjes op de barbecue.) Dat + zoete aardappelen zijn stiekem gewoon véél lekkerder en een tikkie gezonder.
En wist je dat zoete aardappel officieel geen aardappel is? Een rondje Googelen leert ons dat deze knol uit de ‘windefamilie’ komt, maar dat woord mag je ook weer snel vergeten. Feit is dat je zoete aardappel qua structuur altijd kunt vervangen door gewone aardappel en andersom – het is alleen niet altijd lekkerder. In dit recept raad ik je bijvoorbeeld écht zoete aardappel aan, omdat dat heel goed combineert met de pittige chili en zoete honing.
Meer recepten met zoete aardappel
Als je op het vergrootglas klikt (bovenaan mijn website, naast het Beaufood-logo) en ‘zoete aardappel’ intikt, kom je bij een rits recepten van hier tot Tokio. Ik pik er een paar ultieme favorieten uit!
- Geplette zoete aardappels met pecorino (door ze te pletten, worden ze extra crunchy)
- Zoete aardappelsalade met yoghurtdressing en honinggeitenkaas
- Zoete aardappelsoep met gebakken knoflookcroutons
- Loaded zoete aardappel fries met cheddar en miso-mayo
Dit heb je nodig voor deze zoete aardappels van de barbecue met honing en chili / 2 personen
- 2 zoete aardappels – 400 gr totaal
- 1/4 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 el honing
- 3 el fijngehakte peterselie
Zo maak je het
Verhit de barbecue tot een temperatuur van 180 – 200 graden. Tip: liever de oven gebruiken? Verhit deze dan tot 200 graden en houd verder gewoon de bereidingstijd hieronder aan.
Halveer de zoete aardappels en snijd het vruchtvlees met een scherp mes (kijk uit voor je vingers) kruislings in. Wrijf de zoete aardappelen helemaal in met olijfolie.
Breng de snijkanten van de aardappel op smaak met zeezout, zwarte peper, chilipoeder, knoflookpoeder en gerookte paprikapoeder.
Leg de zoete aardappelen met de snijkant naar boven op het barbecue rooster. Rooster de aardappelen 20 minuten. Je hoeft ze tussentijds niet om te draaien. Het klopt dat het velletje wat zal verbranden, maar dat maakt niet uit want we lepelen de zoete aardappel straks lekker uit zijn schilletje.
Bestrijk met honing en rooster de aardappels nog eens 10 minuten.
Serveer de geroosterde zoete aardappels van de barbecue op een houten plank (dat staat zo leuk) en garneer met verse peterselie. Schep de smaakvolle zoete aardappel met een lepel uit zijn schilletje en eet smakelijk!
0 reacties