...

Zoete aardappels van de barbecue met honing en chili

Zoete aardappels van de barbecue met honing en chili

door | mei 12, 2022 | Recepten, Vega, Voor erbij | 0 Reacties

zoete aardappel barbecue

Weet je wat gek is? Er staan bizar weinig barbecuerecepten op Beaufood, terwijl ik groot fan ben van barbecueën. En Mike met mij: zelfs in de winter steken we ‘m aan, want eten van de bbq smaakt gewoon altijd ontzettend goed. Dus ik dacht: laat ik een paar van mijn lievelingsrecepten, waarmee ik keer op keer succes boek bij vrienden en familie, uitschrijven voor jullie. Neem bijvoorbeeld deze zoete aardappels van de barbecue: die zijn goed naast een stukje vlees of vis (ook van de bbq natuurlijk hè), maar staan voor de vega’s ook met recht in the center of attention. Ik smeerde de aardappels in met chili en honing, waardoor de zoete smaak echt explosief was. Bovendien vormde dat laagje tijdens het roosteren een lekker gekarameliseerd randje. In één woord: amazing.

zoete aardappel barbecue

Zoete aardappel van de barbecue

Oh, trouwens: dit zijn zeker niet die klassieke aardappeltjes die je inpakt met aluminiumfolie en tussen de kolen propt. Ook lekker, maar dit recept is net wat specialer. Deze zoete aardappelen snijd je namelijk doormidden en rooster je óp de barbecue. Daardoor zijn ze een stuk sneller klaar. (Oftewel: je kan snel weer plek maken voor andere hapjes op de barbecue.) Dat + zoete aardappelen zijn stiekem gewoon véél lekkerder en een tikkie gezonder. 

En wist je dat zoete aardappel officieel geen aardappel is? Een rondje Googelen leert ons dat deze knol uit de ‘windefamilie’ komt, maar dat woord mag je ook weer snel vergeten. Feit is dat je zoete aardappel qua structuur altijd kunt vervangen door gewone aardappel en andersom – het is alleen niet altijd lekkerder. In dit recept raad ik je bijvoorbeeld écht zoete aardappel aan, omdat dat heel goed combineert met de pittige chili en zoete honing. 

Meer recepten met zoete aardappel

Als je op het vergrootglas klikt (bovenaan mijn website, naast het Beaufood-logo) en ‘zoete aardappel’ intikt, kom je bij een rits recepten van hier tot Tokio. Ik pik er een paar ultieme favorieten uit!

zoete aardappel barbecue

Dit heb je nodig voor deze zoete aardappels van de barbecue met honing en chili / 2 personen 

  • 2 zoete aardappels – 400 gr totaal 
  • 1/4 tl chilipoeder 
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 2 el honing 
  • 3 el fijngehakte peterselie 

 

Zo maak je het

Verhit de barbecue tot een temperatuur van 180 – 200 graden. Tip: liever de oven gebruiken? Verhit deze dan tot 200 graden en houd verder gewoon de bereidingstijd hieronder aan.

Halveer de zoete aardappels en snijd het vruchtvlees met een scherp mes (kijk uit voor je vingers) kruislings in. Wrijf de zoete aardappelen helemaal in met olijfolie. 

Breng de snijkanten van de aardappel op smaak met zeezout, zwarte peper, chilipoeder,  knoflookpoeder en gerookte paprikapoeder. 

Leg de zoete aardappelen met de snijkant naar boven op het barbecue rooster. Rooster de aardappelen 20 minuten. Je hoeft ze tussentijds niet om te draaien. Het klopt dat het velletje wat zal verbranden, maar dat maakt niet uit want we lepelen de zoete aardappel straks lekker uit zijn schilletje.

Bestrijk met honing en rooster de aardappels nog eens 10 minuten.

Serveer de geroosterde zoete aardappels van de barbecue op een houten plank (dat staat zo leuk) en garneer met verse peterselie. Schep de smaakvolle zoete aardappel met een lepel uit zijn schilletje en eet smakelijk!

zoete aardappel barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *