Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg Mini!

Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg Mini!

Ik gebruik het in veel gerechten en er is altijd wel een flesje in mijn koelkast te vinden. Ik heb het over.. sojasaus! De wereldmarktleider op het gebied van sojasaus is Kikkoman. Eigenlijk koop ik mijn sojasaus ook al jaren van dit merk. Maar waarom? Wat maakte deze sojasaus nou zo bijzonder? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Ik mocht een exclusief kijkje nemen in de fabriek (héél tof) en kwam erachter dat je nooit meer voor het goedkoopste flesje sojasaus moet kiezen, als je dat al deed. Hieronder lees je waarom!

Een natuurlijk gebrouwen sojasaus zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten

De sojasaus van Kikkoman wordt gebrouwen uit vier zuivere ingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Anders dan veel andere merken gebruikt Kikkoman geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en wordt de sojasaus volgens een traditioneel recept gebrouwen. Ze gaan voor de hoogst haalbare kwaliteit en de allerbeste smaak. Hier zijn ze al meer dan honderd jaar (!!) in gespecialiseerd en vanuit de fabriek in ons kikkerland voorzien wij sinds 1997 heel Europa van sojasaus. We zijn een van de negen locaties ter wereld die deze sojasaus produceren. Dit komt door de ruimte die we hier hebben, de kwaliteit van het water en de infrastructuur.

Leuk weetje: ‘Kikko’ betekent schildpadpantser en ‘man’ betekent 10.000. Volgens de Japanners leven schildpadden 10.000 jaar en symboliseren zij geluk, succes en een lang leven. Vanuit deze gedachte bestond ook het logo van Kikkoman

Wist je dat het doel van sojasaus het versterken van andere smaken is? Dit komt door de zogeheten umami (de vijfde smaak) die je voornamelijk vindt in gefermenteerde producten. Mensen hebben eeuwenlang gezocht naar betere manieren om voedsel langer te kunnen bewaren. Ze ontdekten dat het gebruik van sojasaus zowel conserveert als wel de smaak van een ingrediënt verbetert. In het oude China werden geconserveerde voedingsmiddelen en kruiden jiang genoemd en waarschijnlijk was dat hetzelfde product als wat wij vandaag de dag sojasaus noemen. Sojasaus is daarnaast een perfect alternatief voor zout en kan de zoutinname in gerechten soms wel tot 50% verminderen. Worden je nieren blij van!

Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!

Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!
Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!
Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!
Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!

Bedenk een lekker recept met sojasaus en win een Big Green Egg!

Wist je dat je sojasaus niet alleen voor sushi kunt gebruiken, maar ook in veeeel meer andere gerechten? Sojasaus heeft een versterkende werking op zoete smaken en is daarom een goede combinatie met bijvoorbeeld chocolade of zoete baksels. Echt, geen grap. Ik proefde een stukje chocolade met daarin een drupje sojasaus en dat was bijzonder lekker! Om te laten zien waar je sojasaus allemaal voor kunt gebruiken organiseert Kikkoman dit jaar voor de vierde keer de Kikkoman receptenwedstrijd in de prachtige kookstudio van Hotel Okura Amsterdam.

Om mee te doen stuur je een foto van jouw favoriete recept met sojasaus. De foto’s worden beoordeeld door Nina en Elise van Chickslovefood. Zij kiezen de 50 beste foto’s uit en daarvan vragen wij de recepten op. De bedenkers van de 10 beste recepten worden uitgenodigd voor een uitgebreide sushi workshop in Hotel Okura. De 5 beste thuiskoks worden daarnaast ook uitgenodigd om hun recept te bereiden tijdens een live kookwedstrijd in hotel Okura Amsterdam. De jury, bestaande uit Nina en Elise van foodblog Chickslovefood en de twee sterrenchefs van Hotel Okura Amsterdam; Onno Kokmeijer en Masanori Tomikawa kiezen het winnende recept tijdens de live kookwedstrijd. De winnaar van de Kikkoman receptenwedstrijd wordt beloond met een Big Green Egg Mini én een plaatsing van het recept op chickslovefood.com! Daarnaast hebben alle deelnemers de kans om een van de 200 Kikkoman kookpakketten te ontvangen.

Stuur via deze link jouw foto in en doe maar aan de receptenwedstrijd!

Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!
Colinda Oosterveen won vorige jaar de 1e plaats met met haar ‘Hetty’s Hutspot’
Zo wordt sojasaus gemaakt + win een Big Green Egg!
De 2e plek ging naar Corrina Behnke. Zij maakte deze heerlijke ‘Soja Salted Caramel Ginger Cheesecake’

 

 

* De oproep voor de receptenwedstrijd in het Okura Amsterdam doe ik in samenwerking met Kikkoman
Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.