Zo maak je arepa’s (glutenvrije maisbroodjes)

Zo maak je arepa’s (glutenvrije maisbroodjes)

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Wat een súper leuke broodjes zijn dit zeg. Je maakt ze met maar twee ingrediënten (water en maismeel) en ze worden arepa’s genoemd. Arepa’s komen van origine uit Venezuela en zoals vaker met populair streetfood het geval is, zijn deze broodjes ook steeds meer in Nederland te vinden. Je eet dit maisbroodje als snack of als onderdeel van een maaltijd. Ik ben zelfs zó fan van arepa’s geworden dat ik ze ook wel eens eet als ontbijt, met pindakaas en banaan. Je hebt namelijk toch een beetje de bite van brood, maar dan zonder gluten of andere onnodig toegevoegde rommel. Of eet ze bijvoorbeeld als lunch met honing-geitenkaas en guacamole. Of als avondeten op de klassieke Venezolaanse manier gevuld met pulled beef, bonen en een pittig sausje..

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Arepa’s worden gemaakt van voorgekookt maismeel. Klinkt alsof dit moeilijk te vinden is, maar dat is het zeker niet. Steeds vaker koop je dit meel gewoon bij de grotere supermarkten en anders bij de toko of Turkse winkel. Op de foto hieronder zie je welk merk ik gebruik en hoe het pak eruit ziet. Scheelt weer een hoop gezoek ;) Je hebt een paar manieren waarop je de arepa’s kunt bereiden. Koken, frituren, grillen of in de oven. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en ik vind ze het lekkerst wanneer ze eerst worden aangebakt in de pan tot ze knapperig zijn. Vervolgens gaar je ze kort verder in de oven. Hieronder vind je het recept!

Dit heb je nodig voor deze arepa’s (Glutenvrije maisbroodjes) / 4 stuks

  • 150 gr voorgekookt maismeel
  • 225 ml warm water
  • snufje zout
  • (olijf)olie om in te bakken

 

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Zo maak je ze

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Schenk het warme water in een grote kom. Voeg het zout toe en roer geleidelijk het maismeel erdoor. Kneed het geheel nog even door met de hand en laat het deeg drie minuten rusten.

Verhit ondertussen een scheut olie in een koekenpan. Vet je handen in met een beetje olijfolie (dit gaat plakken tegen) en rol vier balletjes van het deeg. Vorm daar vier platte broodjes van, van ongeveer 10 centimeter. Dit kun je met een deegroller doen, maar ik deed het gewoon met de hand. Gewoon even plat slaan en er een mooi rondje van vormen.

Bak de broodjes zo’n twee tot drie minuten per kant in de koekenpan op medium vuur, of tot ze mooi goudbruin zijn. Verplaats ze daarna op het rooster in de oven en bak de broodjes in tien minuten gaar.

Serveer de arepa’s direct. Ze zijn het lekkerst wanneer ze net gemaakt zijn, je kunt ze niet bewaren. Althans, dat kan wel maar daar worden ze niet lekkerder op. Snijd de broodjes open en vul ze met je favoriete vulling!

Zo maak je arepa's (glutenvrije maisbroodjes), Arepa recept, Glutenvrije broodjes, Venezolaanse broodjes, Voorgekookt maismeel, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. M. Alberts

    Heb de broodjes vanmiddag gebakken en gegeten heerlijk en snel klaar.

    Antwoord
  2. mandy

    Is polenta ook voorgekookt maismeel? Kun je dat ook gebruiken?:)

    Antwoord
    • Myriam schietecart

      Meel moeten bij doen ik nam Speltmeel. Was veel te nat. Nu zijn ze keihard . Je kunt er iemand mee doodslaan. Een beetje laten afkoelen, maar niet volledig zou het harde doorhet speltmeel komen? Ik deed er nog een half rood pepertje in. Zijn wel goed van smaak.

      Antwoord
      • Bo

        Dat kan kloppen! Maismeel laat zich in dit recept namelijk moeilijk vervangen door speltmeel. Deze meelsoorten zijn te verschillend en ik zou echt voor maismeel gaan :)

        Antwoord
  3. Judith

    Ik heb ze net gemaakt. Maar mijn ‘deeg’ was erg nat met de hoeveelheden die hierboven staan. Heb er meel bij gedaan totdat h een beetje deeg/steviger werd.

    Antwoord
    • Bo

      Perfect opgelost!

      Antwoord
  4. PHM Verhoeckx

    Dank je wel voor dit heerlijke handige recept.Weer een nieuwe variatie op zoet of hartig.

    Antwoord
  5. Pauwel Perbal

    Ze staan nu in de oven. Ben zo benieuwd hoe ze smaken!
    Weer iets wat ik aan mijn lijst kan toevoegen om te eten.

    Antwoord
    • María

      Ai dios mío in de oven no no no

      Antwoord
      • Ada schoen

        Heerlijk een recept gevonden om te werken met maïsmeel!
        Ga nu met het recept maïsmeel platte broodjes maken. Ipv glutenvrij brood.
        Ik wil graag meer recepten met maïsmeel
        Groet Ada Schoen

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.