...

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

door | feb 6, 2023 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 0 Reacties

zelfgemaakte-mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van de goedkoopste oliën en geraffineerde suiker. Dat kunnen wij natuurlijk beter. Hieronder vertel ik je hoe!

zelfgemaakte-mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise 

Mayonaise bestaat grotendeels uit olie. Dus hoe lekkerder je olie.. hoe smaakvoller je zelfgemaakte mayonaise zal worden! Ik kies graag voor een mix van biologische koudgeperste olijfolie en avocado-olie. Die laatste is neutraal van smaak en zorgt ervoor dat je mayonaise niet overheerst wordt door olijfolie. Maar in principe zou je dus ook gewoon alleen olijfolie kunnen gebruiken. Je kunt de avocado-olie ook vervangen door een andere neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Avocado-olie is dan wel weer nét even wat gezonder dan zonnebloemolie. Om het makkelijk te maken: je kunt ook alléén zonnebloemolie gebruiken, maar ik vind de mix met olijfolie een stuk smaakvoller en gewoon het allerlekkerst. En had ik al gezegd dat je deze mayonaise binnen een minuut gemaakt hebt?

Staafmixer mayonaise 

Een súpersnelle manier om mayonaise te maken is door een staafmixer te gebruiken. Verzamel alle ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erin en trek hem al draaiend langzaam naar boven. Binnen een minuut heb je een stevige en romige mayo! Hieraan kun je naar wens nog wat smaken aan toevoegen. Denk aan kerriepoeder voor een heerlijke kerriemayonaise of aan knoflook met als resultaat een goddelijke aïoli. Gebruik ook zeker eens zwarte knoflook! Deze gefermenteerde knoflook is zwart van kleur, zoetig van smaak en veel minder scherp dan ‘verse’ knoflook. Waanzinnig lekker in zelfgemaakte mayonaise en als dip bij een stokbroodje op de borrelplank.

 

zelfgemaakte-mayonaise

zelfgemaakte-mayonaise

Bij deze gerechten eet ik graag een lekkere klodder zelfgemaakte mayonaise!

 
zelfgemaakte-mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf. Met goede (olijf)olie en zonder suiker. Ook nog eens een stuk gezonder dus!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 250 ml plantaardige olie - bijvoorbeeld een mix van avocado,- en olijfolie of gebruik gewoon alleen zonnebloemolie.
  • 1 el appelazijn - of citroensap
  • 1 tl gladde mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe het ei, de olie, mosterd en appelazijn samen met een snuf zout en peper in een maatbeker.
  • Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal na een paar seconden de staafmixer langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
  • Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap (of rasp) of mosterd toe. Of voeg een andere lekkere smaakmaker toe zoals kerriepoeder! Heerlijk als dipje bij chips of stokbrood.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

zelfgemaakte-mayonaise

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept