...

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

door | feb 6, 2023 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 0 Reacties

zelfgemaakte-mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van de goedkoopste oliën en geraffineerde suiker. Dat kunnen wij natuurlijk beter. Hieronder vertel ik je hoe!

zelfgemaakte-mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise 

Mayonaise bestaat grotendeels uit olie. Dus hoe lekkerder je olie.. hoe smaakvoller je zelfgemaakte mayonaise zal worden! Ik kies graag voor een mix van biologische koudgeperste olijfolie en avocado-olie. Die laatste is neutraal van smaak en zorgt ervoor dat je mayonaise niet overheerst wordt door olijfolie. Maar in principe zou je dus ook gewoon alleen olijfolie kunnen gebruiken. Je kunt de avocado-olie ook vervangen door een andere neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Avocado-olie is dan wel weer nét even wat gezonder dan zonnebloemolie. Om het makkelijk te maken: je kunt ook alléén zonnebloemolie gebruiken, maar ik vind de mix met olijfolie een stuk smaakvoller en gewoon het allerlekkerst. En had ik al gezegd dat je deze mayonaise binnen een minuut gemaakt hebt?

Staafmixer mayonaise 

Een súpersnelle manier om mayonaise te maken is door een staafmixer te gebruiken. Verzamel alle ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erin en trek hem al draaiend langzaam naar boven. Binnen een minuut heb je een stevige en romige mayo! Hieraan kun je naar wens nog wat smaken aan toevoegen. Denk aan kerriepoeder voor een heerlijke kerriemayonaise of aan knoflook met als resultaat een goddelijke aïoli. Gebruik ook zeker eens zwarte knoflook! Deze gefermenteerde knoflook is zwart van kleur, zoetig van smaak en veel minder scherp dan ‘verse’ knoflook. Waanzinnig lekker in zelfgemaakte mayonaise en als dip bij een stokbroodje op de borrelplank.

 

zelfgemaakte-mayonaise

zelfgemaakte-mayonaise

Bij deze gerechten eet ik graag een lekkere klodder zelfgemaakte mayonaise!

 
zelfgemaakte-mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf. Met goede (olijf)olie en zonder suiker. Ook nog eens een stuk gezonder dus!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 5 min
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 250 ml plantaardige olie - bijvoorbeeld een mix van avocado,- en olijfolie of gebruik gewoon alleen zonnebloemolie.
  • 1 el appelazijn - of citroensap
  • 1 tl gladde mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe het ei, de olie, mosterd en appelazijn samen met een snuf zout en peper in een maatbeker.
  • Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal na een paar seconden de staafmixer langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
  • Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap (of rasp) of mosterd toe. Of voeg een andere lekkere smaakmaker toe zoals kerriepoeder! Heerlijk als dipje bij chips of stokbrood.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

zelfgemaakte-mayonaise

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept