Zelf suikervrije atjar maken

Zelf suikervrije atjar maken, Atjar recepten, Atjar wortel en witte kool, Indonesische bijgerechten, Lekker bij rijst, Indonesische hapjes, Gezonde foodblogs, Suikervrije foodblogs

Een Indonesische maaltijd is niet compleet zonder atjar en hoe verleidelijk het ook is om een potje uit de winkel te kopen (dat is nu eenmaal makkelijker) moet je mijn recept voor suikervrije atjar écht eens proberen. Atjar is niets meer dan fijngesneden groenten op zuur en het is super makkelijk om dit zelf te maken. De atjar uit de winkel koop je vaak samen met kleurstof en flink veel geraffineerde suiker en doordat de groente waarschijnlijk al geruime tijd in een potje zitten is dit alles behalve voedzaam meer. Voor deze eenvoudige atjar gebruik ik biologisch natuurazijn, een rood pepertje voor wat pit en honing. Maak hem zo zoet of zuur als je zelf wilt. Je kunt de groenten zelf fijn snijden maar voor het gemak kocht ik kant en klaar gesneden kool en wortel.

Serveertip: deze atjar is heerlijk bij mijn vegetarische nasi goreng met home made pindasaus :D

 

Dit heb je nodig voor deze suikervrije atjar

  • 300 ml natuurazijn – liefst biologisch 
  • 100 ml water
  • 300 gr witte kool – kant en klaar gesneden
  • 150 gr wortel – kant en klaar julienne gesneden 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • honing naar smaak
  • rood pepertje – in ringetjes gesneden 

 

Zelf suikervrije atjar maken, Atjar recepten, Atjar wortel en witte kool, Indonesische bijgerechten, Lekker bij rijst, Indonesische hapjes, Gezonde foodblogs, Suikervrije foodblogs

 

Zo maak je het

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een diepe pan met een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan.

Voeg de kool, wortel en rode peper toe en bak een paar minuutjes mee. Schenk vervolgens het water en de azijn in de pan, roer alles door en laat tien minuutjes zacht koken.

Proef even en breng de atjar op smaak met honing. Is hij op smaak? Dan is de atjar klaar om af te koelen. Schep hetgeen dat je nodig hebt in een kommetje en zet dit even in de koelkast. De overige atjar kun je bewaren in potten.

 

 

Maak een glazen pot schoon door hem tien minuutjes te koken in een pan water. Schep de atjar erin, draai de deksel erop en zet hem op zijn kop. Nadat hij is afgekoelt kun je hem weer rechtop zetten. Geopende atjar is een weekje houdbaar in de koelkast en een ongeopende pot een paar maanden. Maak dus vooral een voorraadje!

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
2 Comments
  1. Als er honing in zit is het niet suikervrije atjar. Honing is ook gewoon suiker (glucose). Het is eem mythe dat dit een “gezonde” suiker is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!