...

Zelf suikervrije atjar maken

Zelf suikervrije atjar maken

door | mrt 22, 2017 | Recepten, Sauzen, dips & spreads, Vega | 2 reacties

Zelf suikervrije atjar maken, Atjar recepten, Atjar wortel en witte kool, Indonesische bijgerechten, Lekker bij rijst, Indonesische hapjes, Gezonde foodblogs, Suikervrije foodblogs

Een Indonesische maaltijd is niet compleet zonder atjar en hoe verleidelijk het ook is om een potje uit de winkel te kopen (dat is nu eenmaal makkelijker) moet je mijn recept voor suikervrije atjar écht eens proberen. Atjar is niets meer dan fijngesneden groenten op zuur en het is super makkelijk om dit zelf te maken. De atjar uit de winkel koop je vaak samen met kleurstof en flink veel geraffineerde suiker en doordat de groente waarschijnlijk al geruime tijd in een potje zitten is dit alles behalve voedzaam meer. Voor deze eenvoudige atjar gebruik ik biologisch natuurazijn, een rood pepertje voor wat pit en honing. Maak hem zo zoet of zuur als je zelf wilt. Je kunt de groenten zelf fijn snijden maar voor het gemak kocht ik kant en klaar gesneden kool en wortel.

Serveertip: deze atjar is heerlijk bij mijn vegetarische nasi goreng met home made pindasaus :D

 

Dit heb je nodig voor deze suikervrije atjar

  • 300 ml natuurazijn – liefst biologisch 
  • 100 ml water
  • 300 gr witte kool – kant en klaar gesneden
  • 150 gr wortel – kant en klaar julienne gesneden 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • honing naar smaak
  • rood pepertje – in ringetjes gesneden 

 

Zelf suikervrije atjar maken, Atjar recepten, Atjar wortel en witte kool, Indonesische bijgerechten, Lekker bij rijst, Indonesische hapjes, Gezonde foodblogs, Suikervrije foodblogs

 

Zo maak je het

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een diepe pan met een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan.

Voeg de kool, wortel en rode peper toe en bak een paar minuutjes mee. Schenk vervolgens het water en de azijn in de pan, roer alles door en laat tien minuutjes zacht koken.

Proef even en breng de atjar op smaak met honing. Is hij op smaak? Dan is de atjar klaar om af te koelen. Schep hetgeen dat je nodig hebt in een kommetje en zet dit even in de koelkast. De overige atjar kun je bewaren in potten.

 

 

Maak een glazen pot schoon door hem tien minuutjes te koken in een pan water. Schep de atjar erin, draai de deksel erop en zet hem op zijn kop. Nadat hij is afgekoelt kun je hem weer rechtop zetten. Geopende atjar is een weekje houdbaar in de koelkast en een ongeopende pot een paar maanden. Maak dus vooral een voorraadje!

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Rudy

    Als er honing in zit is het niet suikervrije atjar. Honing is ook gewoon suiker (glucose). Het is eem mythe dat dit een “gezonde” suiker is.

    Antwoord
    • Bo

      Met suiker bedoelen we hier geraffineerde suiker Rudy :D Groetjes, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *