Dit lieve mensen, is me toch een smaakbom! Een heerlijke rode pesto gemaakt van zongedroogde tomaatjes, verse basilicum, parmezaanse kaas, walnoten, extra vierge olijfolie en een kneepje vers citroensap. Zeg maar vaarwel tegen kant en klare potjes uit de supermarkt, want als je deze gezonde pesto hebt geproefd wil je nooit meer anders. In tegenstelling tot groene pesto maken we rode pesto van zongedroogde tomaatjes. Hier heeft hij die mooie rode kleur aan te danken en is hij tegelijkertijd iets zoeter dan zijn groene zusje. Wat deze rode pesto nu zo lekker maakt? Simpel. Door pure en verse ingrediënten te gebruiken. Goede extra vierge olijfolie, zongedroogde tomaatjes en verse kruiden. Zelf gezonde pesto maken is super eenvoudig en zo gepiept. En ja daar komt ze weer: zelfgemaakte pesto is naast smaakvoller ook nog eens een stúk gezonder dan de kant en klare pesto uit de supermarkt. Waarom? Dat vertel ik je hieronder!
De lekkerste rode pesto
Niets mis met een kant en klaar potje op zijn tijd hoor, maar wat deze rode pesto betreft is het toch écht een wereld van verschil in smaak. Voor supermarkt-pesto gebruiken ze negen van de tien keer geen verse kruiden, onnodig veel zout en de goedkoopste olie. Dat kunnen wij natuurlijk veel beter met goede extra vierge olijfolie! Daarnaast gebruiken we echte zongedroogde tomaatjes. Dus niet die zongedroogde tomaatjes in olie uit een pot. Wist je dat veel van deze ‘zongedroogde’ tomaten uit pot niet in de zon, maar in de oven gedroogd zijn? Ze zouden dus eigenlijk de naam ‘ovengedroogde’ tomaatjes moeten dragen ;) Maar hoera! In de supermarkt vind je in hetzelfde schap ook een zakje met enkel de gedroogde zongedroogde tomaatjes.
In plaats van pijnboompitten gebruik ik graag een handje walnoten. Weer eens wat anders en ook nog eens een tikkeltje betaalbaarder. Deze rode pesto is heerlijk als gezonde dip (bij reepjes rauwe paprika, wortel of komkommer) of op een cracker met kaas en plakjes komkommer als lunch!
Heb je deze gezonde pesto’s ook al gezien?
- spinazie pesto met cashewnoten
- groene pesto van wortelloof (gooi het groen van een een bosje bospenen nooit meer weg!)
- pesto van kiemen en walnoten
- powerfood pesto van boerenkool

Gezonde rode pesto maken
Ingrediënten
- 100 gr zongedroogde tomaten - zonder olie, dus echt 'droge' zongedroogde tomaatjes.
- 180 gr gegrilde paprika - uit pot
- 35 gr walnoten
- 50 gr parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 1 handje verse basilicum - 8 gram
- 1 tl tomatenpuree
- ½ citroen (sap en rasp) - biologisch
- 70 ml olijfolie - extra vierge
Optioneel
- 1 ansjovisfilet - als vervanger van zout
Instructies
- Spoel de zongedroogde tomaatjes onder de kraan en laat ze vervolgens 10 minuten weken in een kommetje water.
- Haal de zongedroogde tomaatjes uit het water. Verzamel alle ingrediënten in je keukenmachine en blend alles tot een smeuïge pesto. Als de rode pesto te droog naar je zin is, voeg je gewoon nog een scheutje extra olijfolie toe.
- Proef en voeg naar smaak een snuf zout (of nog een extra ansjovisje) of extra citroensap toe.
0 reacties