...

De lekkerste rode pesto maak je zelf!

De lekkerste rode pesto maak je zelf!

door | mrt 30, 2023 | Recepten | 2 reacties

zelf-rode-pesto-maken

Dit lieve mensen, is me toch een smaakbom! Een heerlijke rode pesto gemaakt van zongedroogde tomaatjes, verse basilicum, parmezaanse kaas, walnoten, extra vierge olijfolie en een kneepje vers citroensap. Zeg maar vaarwel tegen kant en klare potjes uit de supermarkt, want als je deze gezonde pesto hebt geproefd wil je nooit meer anders. In tegenstelling tot groene pesto maken we rode pesto van zongedroogde tomaatjes. Hier heeft hij die mooie rode kleur aan te danken en is hij tegelijkertijd iets zoeter dan zijn groene zusje. Wat deze rode pesto nu zo lekker maakt? Simpel. Door pure en verse ingrediënten te gebruiken. Goede extra vierge olijfolie, zongedroogde tomaatjes en verse kruiden. Zelf gezonde pesto maken is super eenvoudig en zo gepiept. En ja daar komt ze weer: zelfgemaakte pesto is naast smaakvoller ook nog eens een stúk gezonder dan de kant en klare pesto uit de supermarkt. Waarom? Dat vertel ik je hieronder!

zelf-rode-pesto-maken

zelf-rode-pesto-maken

De lekkerste rode pesto

Niets mis met een kant en klaar potje op zijn tijd hoor, maar wat deze rode pesto betreft is het toch écht een wereld van verschil in smaak. Voor supermarkt-pesto gebruiken ze negen van de tien keer geen verse kruiden, onnodig veel zout en de goedkoopste olie. Dat kunnen wij natuurlijk veel beter met goede extra vierge olijfolie! Daarnaast gebruiken we echte zongedroogde tomaatjes. Dus niet die zongedroogde tomaatjes in olie uit een pot. Wist je dat veel van deze ‘zongedroogde’ tomaten uit pot niet in de zon, maar in de oven gedroogd zijn? Ze zouden dus eigenlijk de naam ‘ovengedroogde’ tomaatjes moeten dragen ;) Maar hoera! In de supermarkt vind je in hetzelfde schap ook een zakje met enkel de gedroogde zongedroogde tomaatjes.

In plaats van pijnboompitten gebruik ik graag een handje walnoten. Weer eens wat anders en ook nog eens een tikkeltje betaalbaarder. Deze rode pesto is heerlijk als gezonde dip (bij reepjes rauwe paprika, wortel of komkommer) of op een cracker met kaas en plakjes komkommer als lunch!

zelf-rode-pesto-maken

Heb je deze gezonde pesto’s ook al gezien?

zelf-rode-pesto-maken

Gezonde rode pesto maken

Zelf gezonde rode pesto maken is naast voedzamer ook nog eens een héél stuk smaakvoller dan kant en klare rode pesto's. Proef zelf maar!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Borrelhap, Lunch, Voor erbij
Porties 300 gram

Ingrediënten
  

  • 100 gr zongedroogde tomaten - zonder olie, dus echt 'droge' zongedroogde tomaatjes.
  • 180 gr gegrilde paprika - uit pot
  • 35 gr walnoten
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje verse basilicum - 8 gram
  • 1 tl tomatenpuree
  • ½ citroen (sap en rasp) - biologisch
  • 70 ml olijfolie - extra vierge

Optioneel

  • 1 ansjovisfilet - als vervanger van zout

Instructies
 

  • Spoel de zongedroogde tomaatjes onder de kraan en laat ze vervolgens 10 minuten weken in een kommetje water.
  • Haal de zongedroogde tomaatjes uit het water. Verzamel alle ingrediënten in je keukenmachine en blend alles tot een smeuïge pesto. Als de rode pesto te droog naar je zin is, voeg je gewoon nog een scheutje extra olijfolie toe.
  • Proef en voeg naar smaak een snuf zout (of nog een extra ansjovisje) of extra citroensap toe.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

zelf-rode-pesto-maken

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in...

Lees meer
Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Linda

    Hoe lang kan je de zelfgemaakte pesto bewaren?

    Antwoord
    • Bo

      Een weekje in de koelkast of tot drie maanden in de vriezer!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept