Zelf notenpasta of pindakaas maken

Zelf notenpasta of pindakaas maken

door | nov 10, 2014 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 17 reacties

Noten zijn super gezond. Ze bevatten vitamines, mineralen en ook vetten maar dit zijn dan wel (joepie!) hele gezonde vetten. Het verbaasde mij op zich best een beetje, dat notenpasta’s worden gemaakt van alleen noten. Echt alleen noten met misschien een scheutje olie voor diegene die hem graag wat smeuïger willen. Nu verklap ik eigenlijk het recept al. Maar er is meer! Je kunt hem namelijk op 100 manieren pimpen door verschillende ingrediënten toe te voegen. Als je dit super makkelijke (budget vriendelijke) recept eenmaal hebt gemaakt wil je nooit meer terug, i promise.

De meeste bekende notenpasta is natuurlijk pindakaas. Waarom heet pindakaas eigenlijk geen pindaboter? Het lijkt in mijn ogen namelijk veel meer op boter en heeft niets te maken met kaas. En waarom heet het in Amerika dan wel peanutbutter? Dat komt door het feit dat er een regel is in Nederland die bepaald dat alleen, jawel, echte roomboter ‘boter’ genoemd mag worden. Dan weet je dat ook weer ;)

Je notenpasta wordt nóg lekkerder wanneer je er andere ingrediënten aan toevoegt. Bijvoorbeeld:

  • Honing. My favourite. Roer er twee eetlepels honing doorheen en je krijgt een heerlijke zoete pindakaas.
  • Nutella! Oftewel met rauwe cacao. Vervang de pinda’s door hazelnoten. Voeg daar wat cacao en honing aan toe en je hebt je zelf gemaakte nutella. Ook fijn: pinda’s, rauwe cacao én honing zijn onwijs gezond.
  • Roer kleine stukjes dadel door de pindakaas heen voor een zoetig tintje.
  • Voeg een handje rozijnen toe.
  • Hak wat overgebleven noten tot stukjes waardoor je pindakaas met een bite krijgt.
  • Voeg wat kaneel of koekkruiden toe

Zelf notenpasta maken

Dit heb je nodig voor één pot notenpasta of pindakaas / zo’n 250 gram

  • 250 gram noten naar keuze – Pinda’s, ongezouten en zonder velletje, of walnoten, hazelnoten etc.
  • Een scheutje notenolie als je de notenpasta te dik vindt. Bijvoorbeeld sesam of walnootolie

 

Zo maak je het

Zoals ik net al zei is het een kwestie van de noten in je blender stoppen ennnn blenden maar! In het begin blijft het korrelig, maar na een paar minuten komt de olie vrij en verandert het in een smeuïge pasta. Schraap en en toe de zijkanten schoon met een lepel zodat alle noten vermalen worden.

Voeg wat (sesam) olie toe als je het te droog vindt en de andere ingrediënten die je eventueel hebt gekozen.

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

17 Comments

17 Reacties

  1. Philippe Lejeune

    Hi, wij laten de noten na het weken echt een dagje in de zon of op de verwarming drogen en doen ze daarna pas 20 min. in de oven op 150 graden. Je hoeft ze niet volledig te laten afkoelen. Als je ze fijnmaalt en ze zijn nog een beetje warm komt er zoveel olie vrij dat hij lekker smeuïg word en hoef je niks meer toe te voegen. Ik voeg geen meel of olie meer toe. Alleen een snufje zout en een of twee eetlepels honing. Veel succes 🙂

    Antwoord
  2. J.verheijen

    Lieve Bo,

    Ik wilde hazelnoot boter maken. Heb de noten ook ongeveer 8 – 10 uur laten weken. Daarna laten drogen in de oven op ongeveer 70-80 graden 30 min. Heb het in de blender gedaan ( molinex keukenmachine ) samen met 3 eetlepels hazelnootpasta , 2 eetlepels kokosmeel en 2 eetlepels kokosolie. De machine maalt ze weliswaar gemakkelijk in stukjes, maar hoelang ik ook blijf malen, het wordt bij mij geen boter of pasta….het blijft een korrelige substantie… ook nadat ik er een mespuntje zout bij heb gedaan….
    vraag ; misschien is er toch een manier om er een smeuige boter van te maken ? Misschien zijn de noten te droog ? of anders ?
    bij voorbaat dank!

    Antwoord
    • Bo

      Hoi! Ik zou de volgende keer de stappen van het weken + drogen overslaan. Gewoon hup, de noten (of pinda’s) in je blender en blenden maar! Daarbij is het ook van belang dat je blender voldoende kracht heeft om de noten te malen. Na een minuut of twee zou je een mooie pasta moeten hebben, waaraan je vervolgens hazelnootpasta en andere lekkere ingrediënten kan toevoegen. Ik zou persoonlijk geen kokosmeel gebruiken. Dit meel absorbeert enorm veel vocht en hierdoor kan je pasta droog worden :) Liefs, Bo

      Antwoord
  3. Leo van Loon

    Ik maak olie van walnoten. als ik even stop met persen, vormt zich in de pers een keiharde prop pulp. Het mislukken van het malen van de noten heeft waarschijnlijk te maken met het opwarmen van de massa. dus niet per sé een zwaardere blender, maar malen met korte pulsen.

    Antwoord
  4. Frans

    Dag Bo,
    Kunt u mij vertellen welke machine u gebruikt voor het maken van notenpasta?
    Vooral amandelnoten moeten nogal lang malen voordat ze smeuïg worden.
    Maar een klein beetje zout erbij help ook al.

    Gr frans

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Frans! Ik gebruik de keukennmachine van KitchenAid.

      Antwoord
  5. Janny

    Dank je voor alles wat hier staat, volgens het voedings centrum moest ik eens noten pasta gaan eten.
    Kwam ik uit bij jou , hoe ik het moest maken, dank daarvoor.
    Heb net de lepel af gelikt en het smaakt beter dan ik dacht.
    Heb er wel walnootolie en honing aan toegevoegd.
    Janny

    Antwoord
    • Rixt de Jong

      Kun je notenpasta invriezen?

      Antwoord
      • Bo

        In principe kan dit!:)

        Antwoord
        • Leo van Loon

          Bedenk wel, dat invriezen chemische reacties niet stopt. De olie zal dus ranzig worden. gebruik daarvoor antirans, bijvoorbeeld te koop bij Jojoli.

  6. Monique

    Hoelang kun je de pasta’s bewaren?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Monique, je kunt de pasta’s makkelijk een maandje bewaren in een schone en goed afsluitbare pot. Ik gebruik altijd lege glazen potjes waar bijvoorbeeld appelmoes in heeft gezeten. Liefs, Bo

      Antwoord
  7. Lanea

    Beste Pleun,

    Ik heb een super krachtige blender en de noten vormen zo een plakkerige dikke pasta dat mijn blender er ook op vast loopt. Ik heb er kokosmel bij gedaan om een fijne pasta te krijgen en dat was nog super lekker ook!

    Het is in ieder geval niet zo simpel als noten in de blender en klaar.

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Lanea, wat een origineel idee om er kokosmeel bij te doen! Ik zal dit zéker eens proberen de volgende keer. Wat betreft de blender, het blijft een beetje schrapen en olie (of kokosmeel!) toevoegen om een mooie substantie te krijgen. Maar als het gelukt is word je beloond met een heerlijke pot home made notenpasta :D Liefs, Bo

      Antwoord
      • bart brink

        ws bedoelt de schrijver kokosmelk

        Antwoord
  8. Pleun

    Beste beaufood-maakster,

    Aangezien ik veel walnoten had leek het me wel wat om een pasta van walnoten te maken.
    Maar…. m’n blender liep steeds weer vast. Alhoewel ik er voldoende olie bijgooide, kreeg mn blender het niet tot een mooie egale pasta gemixt. Helaas. Uiteindelijk alles maar uit de blender gehaald. Geen notenpasta dus voor mij…..
    Pleun

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Pleun! Hmm, dat is vervelend.. Het is met de meeste blenders wel mogelijk om pasta te maken maar misschien heeft die van jou nét niet genoeg watt waardoor hij vast loopt. Dan kun je er olie bij gooien, maar je blender is dan gewoon niet krachtig genoeg om de nootjes fijn te malen. Binnenkort start er een winactie op beaufood.nl waarmee je een blender kunt winnen.. Daar zou ik zeker aan mee doen als ik jou was :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.