...

Zelf maken: truffel geitenkaas

Zelf maken: truffel geitenkaas

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

Al tijden stond het op mijn lijstje, zelf geitenkaas maken. De geitenkaas van de kaasboer is heerlijk hoor, maar hoe leuk is het om het zelf te maken? En makkelijk dat het is! Oké, dit is wel écht een Beaufoodrecept en dat verschilt nogal van het originele recept voor geitenkaas. Daar heb je bijvoorbeeld stremsel voor nodig en dat kun je vaak niet in de supermarkt kopen. Ik wil dat iedereen die dit leest dit recept kan maken met ingrediënten uit de supermarkt, want hoe irritant is het om eerst iets online te moeten bestellen? Inderdaad, daar heb ik ook geen zin in ;)

Voor mijn geitenkaas heb je maar twee ingrediënten nodig en om het helemaal fantastisch te maken voegde ik truffel toe. Dit is dan ook reden nummer twee waarom je dit zelf zou moeten maken. Als truffel liefhebber vind ik het namelijk extreem jammer als ik truffelkaas koop die AMPER NAAR TRUFFEL SMAAKT. Dat kan ik beter dacht ik. Dit geitenkaasje barst van de truffelsmaak. Wil je toch liever een basic geitenkaasje omdat je niet van truffel houdt – kan ik me niet voorstellen, maar toch – dan laat je de truffel gewoon achterwege.

Geniet ervan. Laat mij vooral weten wat je ervan vond, hieronder of op Instagram!

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

Dit heb je nodig voor deze truffel geitenkaas

 • 750 ml gepasteuriseerde volle geitenmelk – ik gebruikte Betsie’s 
 • 1.5 el citroensap
 • 1 tot 2 el truffeltapenade – dit ligt er een beetje aan hoe sterk de truffeltapenade is die je gebruikt. Soms is één eetlepel al voldoende, maar proef zelf even wat je lekker vindt.

Extra: een kaasdoek of een schone theedoek. Ik gebruik zelf altijd een kaasdoek maar in theorie zou het ook moeten lukken met een theedoek. Tip: kijk wel even uit dat je theedoek niet naar wasverzachter ruikt. Anders krijg je een wel heel geurig truffelkaasje.

 

Zo maak je het

Breng de geitenmelk in een pan aan de kook. Voeg zodra de melk kookt het citroensap toe. Laat de geitenmelk 3 tot 4 minuten koken. Je ziet nu dat de melk een beetje korrelig wordt en gaat schiften. Dit hoort.

Pak een grote kom en hang hier een zeef in. Leg de kaasdoek in de zeef en schenk hier de geschifte melk in. Laat het geheel vijf minuten uitlekken.

Schraap de restjes in de kaasdoek bij elkaar en draai het bundeltje strak dicht. Zet het geheel vast met een touwtje en hang het ergens op om verder uit te lekken. Bij koud en droog weer doe je dit bijvoorbeeld buiten (ik knoopte de doek vast onder een tafel) of  anders binnen aan de kraan boven de gootsteen.

Na drie uurtjes is je geitenkaas klaar! Open de doek en schep de kaas in een kom. Voeg een snuf zout toe en roer de truffeltapenade erdoor. Je kunt hem nu direct serveren, maar je kan er ook een langwerpig borrel kaasje van maken. Schep hiervoor de kaas op een stuk zilverfolie of bakpapier en rol er een rolletje van. Bind de uiteinden vast. Leg de truffel geitenkaas nog een uurtje in de koelkast om uit te harden.

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

truffel geitenkaas, Zelf geitenkaas maken, Gezonde borrelhapjes, Orginele borrelhapjes, Beaufood recepten, Glutenvrije borrelhapjes, Geitenkaas maken

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

 1. Laurien

  Dat ga ik zeker proberen de komende weken. Wat doe je met het restant van de melk/het vocht, goed je dat weg? Of kan je daar nog iets mee doen?
  Groetjes Laurien

  Antwoord
  • Bo

   Ik heb het weggegooid want ik wist niet zo een twee drie wat ik ermee kon doen :)

   Antwoord
   • Laurien

    Dank je voor je snelle reactie. Ik ga de geitenkaas in elk geval uitproberen

    Antwoord
   • Henriette Ruyters

    Ja er werd nog n, vraag gesteld na de kaas het vocht uit de doek kan je daar nog wat mee doen? , ik zie geen reactie.

    Antwoord
    • Bo

     Klopt! Die vraag heb ik beantwoord met: “Ik heb het weggegooid want ik wist niet zo een twee drie wat ik ermee kon doen :)” Zie reactie hieronder. Liefs, Bo

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *