Zelf ketchup maken

Zelf gezonde ketchup maken

Ik ben gek op sausjes. Een Hollandse maaltijd is voor mij niet compleet zonder mayo en een snack is niet compleet zonder een lik ketchup. Oh en bij chips hoort een dipje. En quacamole bij nacho’s. You know what i mean :)

Ik dook afgelopen week de keuken in om zelf ketchup te maken. En na een beetje spelen met honing, tomaat, azijn en kruiden kan ik met trots zeggen dat het me aardig gelukt is. Ik weet niet zo goed hoe lang je het kunt bewaren, maar bij mij zijn er al twee weken verstreken en het smaakt nog steeds erg goed. Hebben jullie de gezonde kipnuggets al voorbij zien komen? Deze zelfgemaakte ketchup is er echt awesome  bij.

 

Nodig voor een klein potje

  • 140 gr tomatenpuree
  • 70 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 1/2 uitje
  • Snufje zee zout
  • 2 el honing

 

Zelf gezonde ketchup maken

 

De kunst bij dit recept is om de knoflook en de ui heeel fijn te krijgen. Zo fijn dat je geen stukjes meer hebt in je ketchup als deze klaar is. En dat gaat niet super makkelijk kan ik je vertellen. Maar als je het niet voor elkaar krijgt is het natuurlijk geen ramp en de smaak zal er zeker niet minder om zijn. De snelle optie is om je knoflook fijn te persen en de ui ook. De andere optie is om de ui, knoflook en azijn samen te pureren met een staafmixer. Dat laatste geeft het meest gladde resultaat

 

 

Zo maak je het

Pers/snij/pureer/stamp de ui en knoflook fijn. Hierboven lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Neem een kleine steelpan en zet deze op laag vuur. Schep de tomatenpuree in de pan en schenk de azijn erbij. Roer goed door en voeg daarna de knoflook en ui toe.

Verdun de saus met water tot je de gewenste dikte hebt en voeg daarna een snuf zout toe. Tip van de dag: ruik niet meteen aan de ketchup! De azijn is in het begin onwijs scherp en kan zeer doen in je neus. Ik spreek uit ervaring.

Laat de saus onder af en toe roeren 20 minuutjes koken op zacht vuur en voeg als laatste de honing toe. Wil je hem wat zoeter? Voeg dan gewoon nog een schepje toe.

Laat de ketchup goed afkoelen en bewaar in een schone en goed afsluitbare pot in de koelkast.

 

 

2 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!