Zelf glutenvrij naanbrood maken

Zelf glutenvrij naanbrood maken

Sommige gerechten zijn het allerlekkerst wanneer je ze zelf from scratch maakt. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke glutenvrije naanbroodjes. Wist je dat zelf naanbrood maken helemaal niet moeilijk is? Althans, het maken van gewone naanbroodjes dan. Het bakken van een glutenvrije variant op dit Indiase flatbread was daarentegen iets uitdagender, maar na een paar pogingen heb ik het perfécte recept te pakken. We willen namelijk lekkere luchtige flatbreads en geen zware broodjes die als een blok op de maag vallen. Het draait allemaal om de juiste mix van glutenvrije meelsoorten en de juiste verhoudingen. (Spoiler alert: de glutenvrije broodmix van Schär is hier ideaal voor!). Met dit easy peasy recept tover jij heerlijke glutenvrije naanbroodjes op tafel.

Zelf glutenvrij naanbrood maken

Glutenvrij deeg maken

Naanbrood met kruidenolie en truffel-burrata

Naanbrood is ontzettend veelzijdig. Zo eten wij deze kruidige broodjes vaak als bijgerecht bij een curry of dippen we ze ’s avonds in een goedgevulde maaltijdsoep. Ook als lunch eet ik ze regelmatig. Ik beleg ze dan met een dikke laag zelfgemaakte groentespread, feta en verse groene kruiden als koriander of peterselie. Maar het állerlekkerst vind ik ze als borrelhap. Ik rol de balletjes deeg dan uit tot kleinere rondjes (in plaats van grote) en bak deze daarna in een paar minuutjes goudbruin en krokant in een klein laagje olie in de koekenpan. De naanbroodjes serveer ik warm op een houten plank, ik druppel er wat kruidenolie over voor extra smaak én serveer er een lekkere dip bij. In dit geval een romige burrata met een swirl van truffelpesto. Dit is zó intens lekker. Burrata is een verse kaas die in feite een mix is tussen mozzarella en room. Hij is heerlijk romig en daardoor perfect om te dippen! De truffel zou je eventueel kunnen vervangen door groene pesto. Ook heerlijk!

Het perfecte glutenvrije deeg

Voor het deeg van de glutenvrije naanbroodjes gebruik ik de Mix B glutenvrije broodmix van Schär. De mix bestaat uit ingrediënten als rijstmeel, plantaardig vezels, volkorenrijstmeel en linzenmeel. Het is de ideale kant-en-klare meelmix zonder gluten voor ieder soort brood en gistdeeg. Voeg daar ingrediënten als volle yoghurt en zonnebloemolie aan toe en je hebt binnen een paar minuten een perfect deeg voor glutenvrije naanbroodjes. Vervolgens dek je de kom af met een theedoek en zet je hem een uurtje op een warme plek zodat het deeg kan rijzen. Daarna vorm je met de hand platte broodjes van het deeg, die je in een paar minuten goudbruin bakt de koekenpan.

Benieuwd hoe ik de broodjes maak? Hieronder vind je het recept. Op mijn Instagram laat ik je zien hoe je de naanbroodjes maakt in deze handige kookvideo!

Glutenvrij brooddeeg maken

Zelf glutenvrij naanbrood maken

Dit heb je nodig om zelf glutenvrij naanbrood / 8 kleine broodjes te maken

  • 350 gr glutenvrije broodmix Mix B van Schär
    1/2 tl glutenvrij bakpoeder
  • 2 el suiker
  • 7 gr instant gist
  • 85 ml volle yoghurt
  • 40 gr zonnebloemolie
  • 180 ml warm water
  • 1/2 tl zout

Voor de kruidenolie

  • 4 el olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • 3 el fijngehakte verse peterselie
  • Voor de truffel burrata
  • 1 bol burrata
  • 2 el truffeltapenade

 

Zo maak je het

Doe de glutenvrije broodmix, het bakpoeder, het zout en de suiker in een grote kom en meng door elkaar. Voeg de gist toe en roer nog een keer door. Schenk de yoghurt, de zonnebloemolie en het water erbij en kneed met de hand (of met een mixer met deeghaken) zo’n drie minuten. Het deeg moet een beetje plakkerig zijn.

Vorm met de hand een bal van het deeg, dek de kom af met een theedoek en zet hem op een warme plek om te rijzen tot het in volume verdubbelt. Dit zal ongeveer 40 minuten duren.

Strooi een klein beetje glutenvrije broodmix op je aanrechtblad en verdeel het deeg in 8 stukken. Vorm van elke deegbal een plat ovaal broodje.

Verhit een (gietijzeren) koekenpan en bak de glutenvrije naanbroodjes zo’n 45 seconden per kant in een klein beetje zonnebloemolie. Bewaar de gebakken broodjes onder een theedoek om ze warm te houden.

Maak ondertussen de kruidenolie. Meng hiervoor de fijngehakte peterselie samen met een uitgeperst knoflookteentje, een snuf zeezout en de olijfolie. Druppel de kruidenolie voor het serveren over de warme naanbroodjes.

Leg de bol burrata in een kom, snijd hem open en schep de truffel tapenade erover. Serveer de truffel burrata bij de naanbroodjes.

Geniet ervan!

Zelf glutenvrij naanbrood maken

Zelf glutenvrij naanbrood maken

Print Friendly, PDF & Email
6 Comments
  1. Iets minder luchtig dan de zelfgemaakte naanbroodjes van gewone tarwebloem, maar een uitstekend alternatief voor mensen met een tarwe of glutenallergie.
    Vandaag gemaakt, ze zien er prachtig uit en smaken lekker, en ook nog zó makkelijk te maken.!
    Ik druppel er wat gesmolten roomboter met knoflook en verse koriander op.
    Heerlijk!

    1. De suiker is nodig voor de werking van de gist en daarmee het rijzen van het deeg. Niet voor de zoetheid van het beslag oid. Ik raad je daarom aan de suiker niet weg te laten :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.