Falafels zijn gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten, verse en gedroogde kruiden. En die kun je heeeel makkelijk zelf maken. Ze barsten van de smaak en zijn super lekker in combinatie met een fris dipje van bijvoorbeeld yoghurt. De lekkerste falafel die at ik ooit bij Babel in Berlijn. Overigens álles wat ik at in dat kleine Libanese restaurant was to die for dus als je een keer in Berlijn bent, ga hier dan zeker even langs! Alles draait daar om het eten dus doe geen moeite om daar in een jurkje te verschijnen. Het is bestellen, genieten en weer door. Eerder schreef ik een blog over Babel.
Oké, falafels dus. Ik maak ze regelmatig en eigenlijk steeds op een andere manier, al krijg ik ze nooit zo lekker als toen in Berlijn. Dat komt ook doordat falafel normaal gefrituurd wordt waardoor ze lekker knapperig zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Ikzelf bak ze gewoon in de pan en daardoor is de structuur wat anders en zuigen ze zich niet helemaal vol met vet. Falafel is super veelzijdig. Zo eet ik falafels in een wrap met sla, in plaats van vlees bij het avondeten naast groenten en gebakken zoete aardappeltjes of ik serveer ze in een salade. Afgelopen week maakte ik er een falafel bowl van met sla, quinoa, avocado.. Dat recept komt later deze week online!
Dit heb je nodig voor 10 falafels
- kikkererwten uit pot – 400 gr
- klein uitje – gepeld
- hand verse peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 tl korianderpoeder
- snuf paprikapoeder
- sap van 1/4 citroen
- snuf versgemalen zwarte peper
- 2 el kikkererwtenmeel – havermout of een ander soort meel kan ook
Lekker voor erbij als dip
- 3 el yoghurt
- kneepje vers citroensap
- 1 tl dadelstroop
Zo maak je ze
Stop alle ingrediënten, behalve het kikkererwtenmeel, in je keukenmachine en blend tot je een brokkelig maar samenhangend geheel hebt. Proef even en voeg naar smaak nog wat kruiden of citroen toe.
Schep alles in een kom, roer het kikkererwtenmeel erdoor en vorm met je handen tien balletjes.
Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en leg de falafels erin, eventueel in twee porties, en druk ze een beetje plat. Bak ze op laag vuur aan beide kanten ongeveer vier minuten gaar.
Maak ondertussen het dipje door de ingrediënten door elkaar te roeren.
Serveer direct en eet smakelijk!
Ik gebruik in dit recept kikkererwten uit pot maar je kunt ook gedroogde erwten gebruiken die je vervolgens zo’n 12 uur laat weken in een kommetje water. Voeg in het geval je gedroogde erwten gebruikt wel een scheutje olie aan het mengsel toe
Hoi Beau heb ze geprobeerd te maken maar ze bleven bij mij erg slap en zacht! Miste het krokante korstje. Heb nog wat extra meel toegevoegd maar het mocht niet baten :(. Enig idee hoe dat kan? De smaak was wel top!
Hoi Jessica, fijn om te horen dat het je smaakte. Hoe langer je ze bakt, hoe krokanter ze worden. Het krokante korstje bij falafel die je koopt komt helaas altijd doordat ze gefrituurd worden en aangezien ik ze in dit recept in een koekepan bak zullen ze niet suuuper crispy worden. Maar heb geduld, bak ze vier tot vijf minuutjes op laag vuur per kant en dan worden ze al een stuk knapperiger! Liefs, Bo