...

Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken

door | jan 27, 2024 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 1 reactie

zelf-crispy-chili-olie-maken

Zelf crispy chili olie maken! Dat is naast eenvoudig en goedkoop óók nog eens goddelijk lekker. Sinds ik de pot met aangenaam pittige en knisperende olie ontdekte bij de toko ben ik verslaafd aan dit spul. Het spiced letterlijk elk gerecht op en niet alleen door dat beetje pit, maar vooral door die knapperige bite en de smaakcombinatie van gebakken ui, chili vlokken en een zoetje. Heer-lijk. Je kunt er alle kanten op! Bij een kom noodles, door de soep, op een gebakken eitje, bij deze crispy feta wrap (om maar even in de crispy-sferen te blijven) of een lepeltje over de broccoli bij het avondeten. Er was zelfs even een hele hype rondom crispy chili olie en vanille ijs, maar tot die combinatie voelde ik mij nog niet helemaal geroepen ;) Oh, en zei ik al dat ik héél wat recepten heb getest voordat ik tot het perfect recept kwam? Er zitten namelijk een paar geheime smaakmakers in deze olie.. 

zelf-crispy-chili-olie-maken

zelf-crispy-chili-olie-maken

De lekkerste crispy chili olie

Ik heb heel wat recepten uitgeprobeerd tot ik tot dit recept kwam. Persoonlijk vind ik dit recept het allerlekkerst! Je maakt de crispy chili olie door sjalot en knoflook goudbruin krokant te bakken in zonnebloemolie. Al gebruik ik zelf graag olijfolie. De eerste smaaktruc is een steranijsje toegeven aan de olie terwijl de sjalot en knoflook aan het bakken zijn. Hierdoor krijgt de olie een extra diepe smaak. Vervolgens verwijder je de knoflook en sjalot uit de olie en laat je dit uitlekken op keukenpapier, zodat ze extra knapperig worden. De hete olie schenk je daarna op een mix van chili vlokken en (kokos)suiker. Meng het hete mengsel goed door elkaar en voeg als laatst het tweede smaakgeheim toe: een snuf kaneel! En een scheutje sojasaus. Vraag me niet waarom, maar het toevoegen van steranijs en kaneel tilt deze olie drie levels omhoog. Ook fijn: je kunt de crispy chili olie met gemak drie maanden bewaren in een goed afsluitbare pot! 

zelf-crispy-chili-olie-maken

zelf-crispy-chili-olie-maken

Lekker bij:

 

zelf-crispy-chili-olie-maken

Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken is eenvoudig, goedkoop en echt wáánzinnig lekker. Dit is mijn favoriete recept!
4.28 van 11 stemmen
Porties 250 ml

Ingrediënten
  

 • 3 sjalotten
 • 4 knoflookteentjes
 • 200 ml olijfolie
 • 1 steranijs
 • 3 el chili vlokken
 • ¼ tl kaneelpoeder
 • 3 el (kokos)suiker
 • 1 el sojasaus

Instructies
 

 • Verhit de olie samen met de steranijs in een kleine pan.
 • Snijd de sjalot in hele dunne reepjes en de knoflook in dunne plakjes.
 • Frituur de sjalot en knoflook goudbruin in de olie. Verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
 • Meng in een kom de chili vlokken met (kokos)suiker, kaneel en een snuf zout. Schenk de olie over de kruiden en roer door.
 • Meng de knoflook en sjalot door de chili olie en laat afkoelen. Breng op smaak met sojasaus.
 • Bewaar de crispy chili olie in een schone afsluitbare pot. Je kunt de olie zeker drie maanden bewaren!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

zelf-crispy-chili-olie-maken

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Perfecte Franse citroen madeleines

Perfecte Franse citroen madeleines

Toegegeven: ik ben geen kei in bakken. In koken dan weer wel, maar bij bakken komen de hoeveelheden nogal nauw en ik doe alles liever uit de losse pols ;) Daarom was ik ook zéér verrast toen deze Franse madeleines uit de oven kwamen. Ze waren per-fect gelukt. Heerlijk...

Lees meer
Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

 1. Debby

  Nooit gedacht dat ik hieraan verslaafd zou zijn! Echt goddelijk dit! ❤️ tnx!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept