...

Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken

door | jan 27, 2024 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 0 Reacties

zelf-crispy-chili-olie-maken

Zelf crispy chili olie maken! Dat is naast eenvoudig en goedkoop óók nog eens goddelijk lekker. Sinds ik de pot met aangenaam pittige en knisperende olie ontdekte bij de toko ben ik verslaafd aan dit spul. Het spiced letterlijk elk gerecht op en niet alleen door dat beetje pit, maar vooral door die knapperige bite en de smaakcombinatie van gebakken ui, chili vlokken en een zoetje. Heer-lijk. Je kunt er alle kanten op! Bij een kom noodles, door de soep, op een gebakken eitje, bij deze crispy feta wrap (om maar even in de crispy-sferen te blijven) of een lepeltje over de broccoli bij het avondeten. Er was zelfs even een hele hype rondom crispy chili olie en vanille ijs, maar tot die combinatie voelde ik mij nog niet helemaal geroepen ;) Oh, en zei ik al dat ik héél wat recepten heb getest voordat ik tot het perfect recept kwam? Er zitten namelijk een paar geheime smaakmakers in deze olie.. 

zelf-crispy-chili-olie-maken

zelf-crispy-chili-olie-maken

De lekkerste crispy chili olie

Ik heb heel wat recepten uitgeprobeerd tot ik tot dit recept kwam. Persoonlijk vind ik dit recept het allerlekkerst! Je maakt de crispy chili olie door sjalot en knoflook goudbruin krokant te bakken in zonnebloemolie. Al gebruik ik zelf graag olijfolie. De eerste smaaktruc is een steranijsje toegeven aan de olie terwijl de sjalot en knoflook aan het bakken zijn. Hierdoor krijgt de olie een extra diepe smaak. Vervolgens verwijder je de knoflook en sjalot uit de olie en laat je dit uitlekken op keukenpapier, zodat ze extra knapperig worden. De hete olie schenk je daarna op een mix van chili vlokken en (kokos)suiker. Meng het hete mengsel goed door elkaar en voeg als laatst het tweede smaakgeheim toe: een snuf kaneel! En een scheutje sojasaus. Vraag me niet waarom, maar het toevoegen van steranijs en kaneel tilt deze olie drie levels omhoog. Ook fijn: je kunt de crispy chili olie met gemak drie maanden bewaren in een goed afsluitbare pot! 

zelf-crispy-chili-olie-maken

zelf-crispy-chili-olie-maken

Lekker bij:

 

zelf-crispy-chili-olie-maken

Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken is eenvoudig, goedkoop en echt wáánzinnig lekker. Dit is mijn favoriete recept!
4.86 van 7 stemmen
Porties 250 ml

Ingrediënten
  

 • 3 sjalotten
 • 4 knoflookteentjes
 • 200 ml olijfolie
 • 1 steranijs
 • 3 el chili vlokken
 • ¼ tl kaneelpoeder
 • 3 el (kokos)suiker
 • 1 el sojasaus

Instructies
 

 • Verhit de olie samen met de steranijs in een kleine pan.
 • Snijd de sjalot in hele dunne reepjes en de knoflook in dunne plakjes.
 • Frituur de sjalot en knoflook goudbruin in de olie. Verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
 • Meng in een kom de chili vlokken met (kokos)suiker, kaneel en een snuf zout. Schenk de olie over de kruiden en roer door.
 • Meng de knoflook en sjalot door de chili olie en laat afkoelen. Breng op smaak met sojasaus.
 • Bewaar de crispy chili olie in een schone afsluitbare pot. Je kunt de olie zeker drie maanden bewaren!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

zelf-crispy-chili-olie-maken

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept