Hij is licht, hij is romig en hij zit bomvol zoete peren. Deze yoghurt taart heeft een zachte koekbodem van amandelmeel en havermout en een zoete swirl gemaakt van peren, kaneel en kokosbloesemsuiker. Heeeerlijk voor bij de koffie! Het deeg voor de bodem kneed je binnen een minuut door elkaar en de vulling is ook zo gepiept. Ik gebruik in dit recept plantaardige agar agar als versteviging in plaats van gelatine. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kun je ook gewoon gelatine gebruiken :)
Dit heb je nodig voor deze yoghurt taart met peer-kaneel swirl / 6 – 8 personen
Voor de bodem
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr havermout – glutenvrij
- 3 el honing
- 3 el kokosolie
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 600 gr yoghurt – kokosyoghurt voor lactosevrije variant
- 2 el honing
- 1.5 afgestreken tl agar agar
- 1 kleine peer
Voor de bovenlaag
- 2 kleine peren – zo’n 200 gr totaal
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 el kaneel
- 1/2 tl agar agar
Zo maak je hem
Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm (van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje kokosvet.
Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Als het deeg te droog is voeg je een klein scheutje water toe. Bekleed de vorm met het deeg (zorg voor een opstaande rand van zo’n 3 centimeter) en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor een kwartiertje in de oven.
Ga verder met de vulling. Schil de peer en snijd hem in kleine blokjes. Meng de honing door de yoghurt.
Schep 100 ml yoghurt in een kleine pan. Roer de agar agar erdoor en breng aan de kook. Laat een minuutje garen, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Laat de yoghurt iets afkoelen en roer vervolgens (met een garde) de koude yoghurt erdoor. Schep de stukjes peer erdoor en schenk de yoghurtvulling in de taartvorm. Zet de vorm even in de koelkast zodat de taart licht kan opstijven.
Pureer de overige twee peren samen met de kokosbloesemsuiker en kaneel. Schenk het perenmengsel in een kleine pan, roer er een halve theelepel agar agar erdoor en laat weer één minuutje koken terwijl je blijft roeren. Schenk het peer-kaneel mengsel over de taart en roer kort door met de achterkant van een lepel voor een mooie swirl.
Laat de taart minimaal drie uur opstijven in de koelkast.
Snijd hem in punten en genieten maar :D
Kun je de peren ook vervangen door appels? En zo ja, welke dan 😅
Ja hoor! Zoete appeltjes zijn ook heerlijk in plaats van peer.
He Bo,
Weer een heerlijk recept! Klopt het dat de vulling niet apart opgenomen is in het ingrediëntenlijstje?
In het recept staat namelijk dat alle ingrediënten voor de bodem in één kom moeten, maar volgens mij hoeft de yoghurt met de peer en honing niet in de oven maar in de koelkast.
Klopt dan?
De ingrediëntenlijst bestaat uit drie delen: de bodem, de vulling en de bovenlaag :)
Heerlijk!
Maar is de honing te vervangen? En door wat, wellicht agavesiroop/ahorn?
Yes, de honing kun je daar prima door vervangen :D
in dezelfde verhouding? Is natuurlijk veel vloeibaarder..
Yes! In deze kleine hoeveelheid maakt het niet zoveel uit dat het wat dunner is. Mocht het deeg voor de bodem wel te nat zijn, dan voeg je gewoon wat meer havermout toe.
Lekker recept!! Het deeg was niet voldoende voor een goede rand, maar de rest stolt toch, dus maakte het niet uit. Ik heb het met gelatine gemaakt, want ik heb geen agar agar. Heb ervan gesmuld :-)