Yoghurt cake met sinaasappelglazuur. Een heerlijk smeuïge cake gemaakt met yoghurt en amandelmeel. Deze yoghurt cake is gezoet met honing en heeft een lekkere frisse sticky sinaasappelglazuur on top. Eet een dikke plak bij de koffie of neem een stuk mee als tussendoortje. Het zoete beslag geven we een fris tintje door er citroenrasp doorheen te doen. Ik raad je aan om een biologische citroen te kopen wanneer je de schil gebruikt, omdat deze niet bespoten zijn. Idem voor de sinaasappel! Hiervan gebruiken we namelijk ook de rasp en het sap voor het maken van de sinaasappelglazuur. Samen met honing en kardemom is dit de per-fecte finishing touch op de yoghurt cake.
Honing en kardemom
Kardemom is niet super populair in Nederland en dat vind ik best vreemd, want ik ben gék op deze kruidige zaadjes. Kardemom is gewoon te koop in de supermarkt (hele peultjes of in poedervorm) en ik gebruik de zaadjes vaak in bakrecepten (bijvoorbeeld in deze glutenvrije sinaasappel amandelcake) of bij het ontbijt door een kom warme havermout. De smaak van kardemom is friszoet en een beetje citroenachtig. Echt een méga lekkere smaakcombi met de honing in deze yoghurt cake en de sinaasappelglazuur. Je kunt de kardamom skippen als je wilt, maar mocht je ook maar een beetje zin hebben om een potje kardemompeulen in huis te halen: doen! :D
Dit heb je nodig voor deze yoghurt cake met sinaasappelglazuur
- 150 gr meel – gebruik een glutenvrije bakmix voor een glutenvrije cake
- 100 gr amandelmeel
- 180 gr volle yoghurt
- 125 ml zonnebloemolie
- 110 gr honing
- 2 eieren
- 2 tl vanille extract
- rasp van een halve citroen
- 2 tl bakpoeder
Sinaasappelglazuur
- 3 el honing
- 1 sinaasappel
- mini mespuntje zout
- optioneel: de zaadjes van 2 kardemompeulen
Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm (20 cm) met bakpapier.
Meng in een kom (met een garde) de volle yoghurt, zonnebloemolie, honing, eieren en vanille extract tot een glad beslag. Meng in een andere kom de twee meelsoorten, citroenrasp en het bakpoeder en spatel dit daarna door het yoghurt mengsel.
Schenk het beslag in de cakevorm en bak de yoghurt cake 40 tot 45 minuten in het midden van de oven.
Is de cake klaar? Maak dan de sinaasappelglazuur. Rasp de schil van de sinaasappel en pers daarna de helft van de sinaasappel uit. Verwarm in een pannetje de sinaasappelrasp, sinaasappelsap (de kardemomzaadjes als je die gebruikt), honing en een mini mespuntje zout.
Haal de cake uit de vorm en schenk de sticky sinaasappelglazuur erover. Snijd de cake in dikke plakken.
Eeet smakelijk! Je kunt de cake maximaal vier dagen bewaren in een goed afgesloten bak.
Hi Bo,
Wat een heerlijk recept weer! 👌 moet de cake in de koelkast worden bewaard ivm de yoghurt?
Groetjes Doreen
Hoi Bo,
Krijg ineens zin om lekker te bakken 😊 en deze ziet er superlekker uit! Maar kan ik deze yoghurtcake ook maken met Griekse yoghurt?
Groetjes en een fijn paasweekend!
Ellen
Zeker!