...
Ga terug
+ servings
hartige-cheesecake

Hartige cheesecake van oude kaas

Kaasplankje na een diner? Maak deze prachtige hartige cheesecake van oude kaas als dessert! Heerlijk luchtig met druiven, vijgen en honing.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 min
Afkoeltijd 4 uur
Gang Borrelhapje, Dessert
Keuken Frans
Porties 8 puntjes

Nodig

  • 1 bakvorm 20 cm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 175 gr zachte dadels ontpit
  • 150 gr havermout
  • 1/2 tl kaneel

Vulling

  • 250 gr oude kaas geraspt (zie tip hieronder)
  • 400 gr roomkaas op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 2 el maïzena of bloem
  • 1/4 tl kardemom poeder
  • snufje zwarte peper
  • topping: rode druiven, gedroogde (of verse) vijgen, tuinkers en honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Tip: zet een ovenvast kommetje gevuld met water onderin de oven. Hierdoor wordt de cheesecake straks extra smeuïg!
  • Doe de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en mix tot een samenhangend deeg. Geen keukenmachine? Je kunt het deeg voor de bodem eventueel ook met de hand kneden.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een (vochtige) lepel.
  • Doe de roomkaas in een grote kom. Mix kort met een mixer. Voeg daarna de eieren en maïzena toe en mix tot je geen klontjes meer hebt. Spatel vervolgens de geraspte oude kaas erdoor en breng het beslag op smaak met kardemom en een snuf zwarte peper.
  • Schenk de vulling in de vorm. Bak de hartige cheesecake 70 minuten in het midden van de oven. Leg in de laatste 10 minuten een stuk zilverfolie op de taart als de bovenkant te donker dreigt te worden.
  • Zet de oven uit en laat de cheesecake een uurtje in de oven afkoelen met de deur op een kier. Hierdoor zakt de taart zo min mogelijk in.
  • Zet de taart vervolgens in de koelkast. Minimaal 4 uur, liefst een hele nacht!
  • Versier de cheesecake voor het serveren met druiven, partjes vijg, tuinkers en honing.

TIPS

Je kunt voor deze cheesecake kant en klaar geraspte oude kaas gebruiken. Maar het állerlekkerst is om een mooi stuk oude kaas te kopen en deze vervolgens zelf te raspen. Ik probeerde beide en ik vond de structuur en smaak van de cheesecake met zelfgeraspte kaas een stuk lekkerder!
Trefwoord Cheesecake, Oude kaas
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood