...

Worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping

Worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping

door | nov 9, 2014 | Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

Worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping, Gezonde wortelcake, Wortelcake van speltmeel, Gezonde foodblogs, Gezonde en suikervrije traktaties, Suikervrije worteltaart recept

Shame on me dat het zo lang geduurd heeft totdat deze worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping op Beaufood verscheen. Dit zou eigenlijk een van de eerste recepten moeten zijn op een healthy foodblog denk ik. Maar er kwamen zoveel andere lekkere gerechten voorbij! Plus het feit dat de eerste drie wortelcakes die ik maakte niet helemaal naar mijn zin waren. Maar mijn laatste poging is helemaal gelukt! En daar ben ik erg blij mee. Ik bak bijna elke week een cake waarvan ik elke dag een stukje eet als tussendoortje. De bananen, appels en perencakes werd ik bijna een beetje zat.. Maar vanaf nu kan ik een heerlijke carrotcake aan mijn lijstje toevoegen. Deze moet je zeker weten een keer hebben gemaakt!

 

Ingrediënten voor een cake in een brownievorm of springvorm á 22 cm. Voor een kleinere cake halveer je gewoon het recept

  • 160 gr speltmeel
  • 400 gr geraspte wortels
  • 4 eieren
  • 6 el honing
  • 6 el kokos of walnootolie
  • 1 el (wijnsteen)bakpoeder
  • 4 tl koek en speculaaskruiden
  • 4 el rozijnen
  • 4 el walnoten in stukjes plus een paar walnoten voor de garnering
  • Een beetje boter om de bakvorm in te vetten en een stuk bakpapier voor op de bodem

Dit heb je nodig voor de topping

  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram magere kwark
  • Sap van een kwart limoen. Neem het sap van een halve limoen als je van een extra frisse topping houd!
  • Geraspte schil van een limoen
  • Variatietip: Je kunt ook een sinaasappel of citroen nemen voor de topping.

Worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping, Gezonde wortelcake, Wortelcake van speltmeel, Gezonde foodblogs, Gezonde en suikervrije traktaties, Suikervrije worteltaart recept

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Mix in een kom de eieren samen met de honing en olie tot een beslag. Voeg daarna ook het speltmeel, de kruiden en het bakpoeder toe en mix nog een keer.
Stop de wortels in een juicer (als je die hebt) en gebruik alleen het pulp van de wortels. Indien je geen juicer hebt en je de wortels zelf raspt, zorg dan dat de rasp goed droog is. Dep de wortelrasp droog met een theedoek of knijp het sap eruit. Als je dit niet doet wordt je cake te nat.
Schep de wortelrasp samen met de walnoten en rozijnen door het beslag.
Vet de zijkanten van de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Giet het beslag in de vorm en zet deze voor 55 minuten tot een uur in het midden van de oven. Controleer de cake voordat hij uit de oven komt door er een saté prikker in te steken. Als deze er droog uit komt is hij gaar.
Laat de cake helemaal afkoelen. Maak vervolgens de topping door de ingredienten voor de topping (behalve de limoenzest en walnoten)  te mixen tot er geen klontjes meer in zitten. Smeer de topping op de cake en top af met stukjes walnoot en limoenzest. TIP! Smeer alleen de stukken die je direct gaat eten in met de topping. Als je de cake met topping een nachtje (of langer) in de koelkast laat staan wordt de bovenkant een beetje “soppig”.

PS. Deze wortelcake is ook super lekker zónder topping!

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Marjan

    Voor de 2e keer gemaakt: mijn worteltaart is beide keren veel hoger geworden. Klopt de hoeveelheid (wijnsteen)bakpoeder wel? Twee eetlepels leek me zoveel….

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Marjan, ik heb het recept zojuist aangepast naar één eetlepel omdat de taart ook bij andere iets te hoog werd. IK hoop dat je ervan hebt genoten :D Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *