Shame on me dat het zo lang geduurd heeft totdat deze worteltaart (carrotcake) van speltmeel met roomkaas-limoentopping op Beaufood verscheen. Dit zou eigenlijk een van de eerste recepten moeten zijn op een healthy foodblog denk ik. Maar er kwamen zoveel andere lekkere gerechten voorbij! Plus het feit dat de eerste drie wortelcakes die ik maakte niet helemaal naar mijn zin waren. Maar mijn laatste poging is helemaal gelukt! En daar ben ik erg blij mee. Ik bak bijna elke week een cake waarvan ik elke dag een stukje eet als tussendoortje. De bananen, appels en perencakes werd ik bijna een beetje zat.. Maar vanaf nu kan ik een heerlijke carrotcake aan mijn lijstje toevoegen. Deze moet je zeker weten een keer hebben gemaakt!
Ingrediënten voor een cake in een brownievorm of springvorm á 22 cm. Voor een kleinere cake halveer je gewoon het recept
- 160 gr speltmeel
- 400 gr geraspte wortels
- 4 eieren
- 6 el honing
- 6 el kokos of walnootolie
- 1 el (wijnsteen)bakpoeder
- 4 tl koek en speculaaskruiden
- 4 el rozijnen
- 4 el walnoten in stukjes plus een paar walnoten voor de garnering
- Een beetje boter om de bakvorm in te vetten en een stuk bakpapier voor op de bodem
Dit heb je nodig voor de topping
- 300 gram roomkaas
- 100 gram magere kwark
- Sap van een kwart limoen. Neem het sap van een halve limoen als je van een extra frisse topping houd!
- Geraspte schil van een limoen
- Variatietip: Je kunt ook een sinaasappel of citroen nemen voor de topping.
Zo maak je het
PS. Deze wortelcake is ook super lekker zónder topping!
Voor de 2e keer gemaakt: mijn worteltaart is beide keren veel hoger geworden. Klopt de hoeveelheid (wijnsteen)bakpoeder wel? Twee eetlepels leek me zoveel….
Hoi Marjan, ik heb het recept zojuist aangepast naar één eetlepel omdat de taart ook bij andere iets te hoog werd. IK hoop dat je ervan hebt genoten :D Liefs, Bo