Je kunt warme chocolademelk op verschillende manieren bereiden. Gewoon een beetje melk opwarmen in een pan en er cacao doorheen roeren of er een plantaardige hot chocolate van maken door bijvoorbeeld notenmelk te gebruiken. Maar weet je wat ik het állerlekkerst vind? Warme chocolademelk gemaakt van zelfgemaakte amandelmelk met daarop een klodder kokosroom. Vol goede vetten dus en zonder geraffineerde suikers. Oh, ook nog eens vegan dus!
Ik heb altijd al eens kokosroom willen maken. Echter moet je daar wel een paar handigheidjes voor weten. Die vertel ik je hieronder in de bereidingswijze. Zoals bijvoorbeeld het koelen van het blikje kokosmelk. Mocht je geen tijd (of zin) hebben om een blik te koelen, dan kun je natuurlijk ook gewone room even opkloppen. Maar voor de vegans en experimentele foodies onder ons wilde ik er een volledig plantaardig recept van maken. Weer eens wat anders. Daarbij is de combinatie van kokos en chocolade gewoon onwijs lekker..
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze warme chocolade havermelk met kokosroom / 4 koppen
- 3 tot 4 el rauwe cacao
- snuf kaneel
- 1 blik vol vette kokosmelk – minimaal 12 uur gekoeld in de koelkast
- mespuntje vanille
Voor de amandelmelk
- 150 gr rauwe amandelen – minimaal 8 uur geweekt in een kom water
- 1 l water
- 3 zachte dadels – ontpit
Zo maak je het
Begin met de kokosroom. Kokosroom is super simpel te maken, maar je moet een paar handigheidjes weten. Allereerst moet je vol vette kokosmelk gebruiken. Door hem minimaal 12 uur te koelen in de koelkast verzamelen de vetten zich bovenin het blikje. Open het blikje en schep het witte, romige gedeelte eruit. Mix dit met een handmixer samen met een mespunt vanille tot een fluffy geheel. Het kokoswater gebruik je niet in dit recept. Zet de room even in de koelkast.
Ga verder met de amandelmelk. Giet het water af en doe de amandelen in je blender. Schenk er 1 liter water bij en de ontpitte dadels. Blend alles in zo’n één minuut tot een romig geheel. Schenk de amandelmelk twee keer door een fijne zeef en klaar is je homemade amandelmelk.
Verwarm de amandelmelk in een pannetje samen met de rauwe cacao en een snuf kaneel. Je kunt hiervoor het beste een garde gebruiken om klontjes te voorkomen. Voeg een drupje ahornsiroop naar smaak toe voor een zoetere chocolademelk. Roer regelmatig en haal de pan van het vuur zodra het begint te koken.
Verdeel de chocolade amandelmelk over vier koppen, schep er een kloddertje kokosroom op en genieten maar!
Gebruik je niet alle amandelmelk in één keer? Bewaar het dan in een schone, afgesloten fles of pot maximaal drie dagen in de koelkast
Hi Bo,
Wat een leuke blog! Ik heb nu ook zin in een kopje warme chocolade amandelmelk en kokosroom :) Groetjes,
Charo van Sukhi
| http://www.sukhi.nl
Dank je Charo!