...

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

door | feb 4, 2024 | Hartige hapjes, Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 0 Reacties

vongole-recept

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo’n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het niet laten een zakje mee te nemen. Ik ben hier zo, zo, zó gek op. En ik niet alleen, Louen (3) smult er ook keihard van mee. Al vervang ik de wijn in dat geval door een scheut water. Leuk feitje: eigenlijk maak ik dit gerecht het liefst met kokkels ;) Kokkels komen vanuit onze eigen Waddenzee en worden met de hand opgevist. Het zacht zoete vruchtvlees van de kokkel is net als vongole súper smaakvol. Enfin, lang verhaal kort: ik kom op de een of andere manier vaker Italiaanse vongole tegen dan Nederlandse kokkels. Als ik de keuze heb kies ik graag voor Nederlandse kokkels, maar mocht je net als ik alleen vongole weten te bemachtigen dat is dit een meer dan waardige vervanger!

vongole-recept

vongole-recept

Recept met vongole

Vongele is de Italiaanse naam voor venusschelpen. Vongole (of venusschelpen) en kokkels lijken qua looks en smaak veel op elkaar. Als ik de mening van mijn medemens mag geloven zouden vongoles smaakvoller zijn dan kokkels, maar persoonlijk vind ik dat kokkels nét even wat meer zoete bite hebben. Echter zal alleen de kenner een verschil proeven. De vorm van vongole is wat platter, terwijl kokkels iets dikker en ronder zijn. Voor dit vongole recept maakt het precies niets uit of je nu vongole of kokkels gebruikt. De combinatie van roomboter, knoflook, peterselie en Parmezaanse kaas is bij beide soorten een match made in heaven. Deze prachtige schelpjes worden veelal gebruikt in pasta’s, maar wij maken er graag een borrelhap-achtig pannetje van. We eten dit vongole gerecht bijvoorbeeld als voorafje als we uitgebreid koken in het weekend óf serveren het als borrelhap met versgebakken stokbrood erbij. Die heerlijke saus wil je namelijk tot de laatste druppel op dippen.. Geniet ervan!

vongole-recept

vongole-recept

Zin in nog meer vis?

vongole-recept

Vongole met witte wijn en parmezaanse kaas

Mijn favoriete vongole recept. Vongole met witte wijn, citroen en parmezaanse kaas. Dit gerecht is ook heerlijk met kokkels!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr verse vongole - of kokkels
  • 1 flinke el roomboter
  • 1 knoflookteen
  • 8 gr verse peterselie
  • 1 biologische citroen
  • 50 ml droge witte wijn
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas
  • Extra: vers afgebakken stokbrood om te dippen

Instructies
 

  • Spoel de kokkels onder de kraan. Gooi kapotte exemplaren weg.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Pers de knoflook en hak de peterselie. Rasp de schil van een halve citroen.
  • Fruit de knoflook 1 minuut aan. Voeg dan de schelpen toe aan de pan.
  • Bluf af met wijn (of bouillon) en voeg de peterselie en citroenrasp toe. Sluit de pan af en kook tot de schelpen allemaal openstaan. Dit duurt een minuut of 5.
  • Haal de pan van het vuur en verdeel de geraspte kaas erover. Sluit af met een kneepje vers citroensap en een snuf versgemalen zwarte peper.
  • Serveer met versgebakken stokbrood!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

vongole-recept

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer
Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken

Zelf crispy chili olie maken! Dat is naast eenvoudig en goedkoop óók nog eens goddelijk lekker. Sinds ik de pot met aangenaam pittige en knisperende olie ontdekte bij de toko ben ik verslaafd aan dit spul. Het spiced letterlijk elk gerecht op en niet alleen door dat...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept