...

Vegetarische sushi met avocado, gembermayo en furikake

Vegetarische sushi met avocado, gembermayo en furikake

door | mrt 29, 2022 | Hartige hapjes, Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 4 reacties

vegetarische sushi

Het was weer zover: ik had weer eens zin in sushi. Ik vind het heerlijk om zo’n schaal met heel veel verschillende sushi’s te laten bezorgen en voor de tv weg te prikken, maar laten we eerlijk zijn: bij de meeste sushirestaurants zijn de vegetarische opties heel karig. Verder dan een rolletje komkommer met avocado of ei komen ze vaak niet. Bovendien is het helemaal niet lastig om vegetarische sushi zelf te maken, dus ik dacht: let’s go! De basis van mijn vegetarische sushi werd avocado met mango. Om de boel net wat spannender te maken, maakte ik er een inside out roll van. (Want eerlijk: wie laat die toch-wel-saaie maki’s ook altijd tot het laatst liggen?) De échte showstoppers waren de verrukkelijke gembermayo en furikake erop. Ik vertel je hoe je deze sushi maakt en waar je de meest goddelijke furikake ooit koopt!

vegetarische sushi

What the furikake?!

Tsja, furikake – ik kan me heel goed voorstellen dat je géén idee hebt waar ik het over heb. Maar ik ga je even haarfijn vertellen wat het is. Moet jij beloven dat je het asap in huis gaat halen, oké? ;) Furikake is een Japans strooisel, meestal gemaakt van gedroogde vis, gedroogde groenten en andere smaakmakers, zoals gemberwortel en/of wasabi. Het ziet er – ironisch genoeg – een beetje uit als vissenvoer. Maar geloof me: het is fantastisch. Het maakt een Japans gerecht, zoals deze vegetarische sushi, he-le-maal af. Het heeft ontzettend veel smaak en ziet er mooi uit. Mijn favoriete furikake is deze, lekker pittig door de wasabi! Maar het komt ook goed tot z’n recht in soep en bij andere Aziatische gerechten. Eet je dat graag, dan moet je dit absoluut eens proberen!

Andere (vegetarische) sushi recepten

vegetarische sushi

Dit heb je nodig voor deze vegetarische sushi / 4 rollen 

 • 250 gr sushirijst 
 • 4 norivellen
 • 1/2 komkommer
 • 1 grote avocado 
 • 1/2 mango
 • 2 lente-uien 
 • 4 tl roomkaas 
 • 2 el gebakken uitjes 
 • 4 el furikake – Deze wasabifurikake is echt de hemel
 • 3 el rijstazijn
 • gembermayonaise: 4 el mayonaise + 1 el gembersiroop 
 • voor erbij: sojasaus om te dippen en eventueel wasabi 

 

Zo maak je het

Spoel de sushirijst goed af met water. Doe de rijst daarna in een pan en voeg 350 ml water toe. Breng de sushirijst aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken met de deksel op de pan. Roer de rijst tussentijd een keer door. Doe het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten nastomen, met de deksel op de pan dus. Breng de rijst tot slot op smaak met rijstazijn.

Snijd alle ingrediënten voor de vulling in reepjes: de komkommer (verwijder eerst de zaadlijsten), mango, avocado en lente-ui. 

Leg een norivel met de glimmende kant naar beneden op een snijplank bedekt met plastic folie. Bedek de nori met een dun laagje sushirijst. Strooi een eetlepel furikake over de rijst en keer het vel om, zodat de rijst onderop komt te liggen.

Smeer de achterkant van het norivel in met een theelepel roomkaas. Leg vervolgens de ingrediënten in het midden. Wees niet te enthousiast met een dikke laag ingrediënten, dan krijg je de rol niet gesloten. Rol het vel voorzichtig op en herhaal dit tot je vier sushirollen hebt. Zien hoe ik deze sushi rolls maak? Bekijk dan mijn kookvideo op Instagram! 

Snijd de sushirollen met een scherp mes in stukjes. Zo’n 8 per rol. Maak het mes steeds even nat onder de kraan. Hierdoor kun je mooiere stukjes snijden. 

Meng de ingrediënten voor de gembermayonaise, doe deze in een boterhamzakje en spuit voor het serveren kleine toefjes op de sushi. Sluit af met gebakken uitjes en serveer de sushi op een mooie schaal. Natuurlijk met wasabi en een kommetje sojasaus on the side!

Zien hoe ik de sushi maak? Check dan deze reel op Instagram!

vegetarische sushi

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Irma

  Ziet er heerlijk uit! Maar als in Furikake gedroogde vis zit, dan is deze sushi dus niet vegetarisch? Bestaat er ook vegetarische furikake?

  Antwoord
 2. Gerbrich

  Wat een top recept zeg!
  Omdat ik zelf graag in de keuken sta en ontzettend van sushi hou, wou ik dit recept eens uitproberen. Normaliter is sushi echt iets wat we alleen bij restaurants eten (we missen nog een thuisbezorgd knop in de kleine Friese dorpjes). Maar dit recept heeft sushi echt een stuk laagdrempeliger gemaakt. Hoe vaker je de rolls maakt, hoe makkelijker het gaat en lekkerder het wordt. Waar ik normaal gesproken sushi recepten niet altijd in de buurt vind komen van restaurant kwaliteit, doet dit recept daar beslist niet aan onder. Ondanks dat er in deze sushi geen vis verwerkt zit, mis je dit beslist niet door alle andere smaken.

  Antwoord
  • Bo

   Wat fijn om te lezen!:)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *