Vegetarische sushi met avocado, gembermayo en furikake

Vegetarische sushi met avocado, gembermayo en furikake

door | mrt 29, 2022 | Hartige hapjes, Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

vegetarische sushi

Het was weer zover: ik had weer eens zin in sushi. Ik vind het heerlijk om zo’n schaal met heel veel verschillende sushi’s te laten bezorgen en voor de tv weg te prikken, maar laten we eerlijk zijn: bij de meeste sushirestaurants zijn de vegetarische opties heel karig. Verder dan een rolletje komkommer met avocado of ei komen ze vaak niet. Bovendien is het helemaal niet lastig om vegetarische sushi zelf te maken, dus ik dacht: let’s go! De basis van mijn vegetarische sushi werd avocado met mango. Om de boel net wat spannender te maken, maakte ik er een inside out roll van. (Want eerlijk: wie laat die toch-wel-saaie maki’s ook altijd tot het laatst liggen?) De échte showstoppers waren de verrukkelijke gembermayo en furikake erop. Ik vertel je hoe je deze sushi maakt en waar je de meest goddelijke furikake ooit koopt!

vegetarische sushi

What the furikake?!

Tsja, furikake – ik kan me heel goed voorstellen dat je géén idee hebt waar ik het over heb. Maar ik ga je even haarfijn vertellen wat het is. Moet jij beloven dat je het asap in huis gaat halen, oké? ;) Furikake is een Japans strooisel, meestal gemaakt van gedroogde vis, gedroogde groenten en andere smaakmakers, zoals gemberwortel en/of wasabi. Het ziet er – ironisch genoeg – een beetje uit als vissenvoer. Maar geloof me: het is fantastisch. Het maakt een Japans gerecht, zoals deze vegetarische sushi, he-le-maal af. Het heeft ontzettend veel smaak en ziet er mooi uit. Mijn favoriete furikake is deze, lekker pittig door de wasabi! Maar het komt ook goed tot z’n recht in soep en bij andere Aziatische gerechten. Eet je dat graag, dan moet je dit absoluut eens proberen!

Andere (vegetarische) sushi recepten

vegetarische sushi

Dit heb je nodig voor deze vegetarische sushi / 4 rollen 

  • 250 gr sushirijst 
  • 4 norivellen
  • 1/2 komkommer
  • 1 grote avocado 
  • 1/2 mango
  • 2 lente-uien 
  • 4 tl roomkaas 
  • 2 el gebakken uitjes 
  • 4 el furikake – Deze wasabifurikake is echt de hemel
  • 3 el rijstazijn
  • gembermayonaise: 4 el mayonaise + 1 el gembersiroop 
  • voor erbij: sojasaus om te dippen en eventueel wasabi 

 

Zo maak je het

Spoel de sushirijst goed af met water. Doe de rijst daarna in een pan en voeg 350 ml water toe. Breng de sushirijst aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken met de deksel op de pan. Roer de rijst tussentijd een keer door. Doe het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten nastomen, met de deksel op de pan dus. Breng de rijst tot slot op smaak met rijstazijn.

Snijd alle ingrediënten voor de vulling in reepjes: de komkommer (verwijder eerst de zaadlijsten), mango, avocado en lente-ui. 

Leg een norivel met de glimmende kant naar beneden op een snijplank bedekt met plastic folie. Bedek de nori met een dun laagje sushirijst. Strooi een eetlepel furikake over de rijst en keer het vel om, zodat de rijst onderop komt te liggen.

Smeer de achterkant van het norivel in met een theelepel roomkaas. Leg vervolgens de ingrediënten in het midden. Wees niet te enthousiast met een dikke laag ingrediënten, dan krijg je de rol niet gesloten. Rol het vel voorzichtig op en herhaal dit tot je vier sushirollen hebt. Zien hoe ik deze sushi rolls maak? Bekijk dan mijn kookvideo op Instagram! 

Snijd de sushirollen met een scherp mes in stukjes. Zo’n 8 per rol. Maak het mes steeds even nat onder de kraan. Hierdoor kun je mooiere stukjes snijden. 

Meng de ingrediënten voor de gembermayonaise, doe deze in een boterhamzakje en spuit voor het serveren kleine toefjes op de sushi. Sluit af met gebakken uitjes en serveer de sushi op een mooie schaal. Natuurlijk met wasabi en een kommetje sojasaus on the side!

vegetarische sushi

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.