Curry’s zitten bómvol smaak en goede voedingsstoffen. Mits je natuurlijk de juiste ingrediënten gebruikt en dan heb ik het over groenten, peulvruchten en verse kruiden. De kruiden stamp je fijn in een vijzel (of met een staafmixer, maar een vijzel geeft zo’n lekker authentiek gevoel ;) ) en je hebt binnen no time een heerlijk geurende currypasta.
Ik verdiep me de laatste tijd steeds meer in het vlees en de vis die ik eet en dan met name de afkomst. Welke weg leggen ze af voordat ze in mijn pan terecht komen en in welke mate zijn ze bewerkt? Ik kan je vertellen dat de uitkomst daarvan in de meeste supermarkten niet zo best is. Behalve de lijn van Greenfields bijvoorbeeld bij de Appie. Niet om nu reclame te maken, maar ik woonde ooit een lezing bij over de herkomst van dat vlees en dat beviel met erg goed! Al met al kies ik er steeds vaker voor vegetarisch te eten. Eet ik dan helemaal geen vlees of vis meer? Zeker wel! Graag zelfs. Alleen maar zo’n twee keer per week. De overige avonden eet ik lekker veel groenten. Met peulvruchten voor een gezonde vulling en verse kruiden voor een heerlijke smaak. I promise you, je gaat het vlees niet eens missen in deze vegetarische rode linzen curry!
Dit heb je nodig voor deze vegetarische rode linzen curry / 2 personen
- 150 gr ongekookte linzen
- 200 gr zoete aardappel
- klein stukje gember – ter grootte van een kleine duim
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- scheutje olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- scheutje sojasaus – zo’n 2 el
- sap van een halve limoen
- 1/2 ui
- 400 ml kokosmelk
voor erbij
- yoghurt
- een bosje verse koriander
Zo maak je het
Was de gember en de peper, pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Vijzel of stamp dit vervolgens samen met een scheut olijfolie tot pasta. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, als de geuren maar goed vrijkomen. Gebruik een staafmixer indien je geen vijzel hebt.
Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes, snipper de ui en verhit wat olie in een koekenpan of een pan met zware bodem. Fruit de ui lichtjes aan samen met de zoete aardappel en voeg de kruidenpasta toe. Schep alles om tot de geur van de kruiden vrij komt. Voeg vervolgens de tomatenpuree, vissaus en het sap van een halve limoen toe.
Schenk na een minuut of vijf de kokosmelk erbij samen met de ongekookte linzen. Breng op smaak met een scheutje vissaus. Roer alles door elkaar, zet de deksel op de pan en laat gedurende tien minuten zachtjes pruttelen.
Proef of de linzen gaar zijn en voeg naar smaak nog wat limoensap, vissaus of peper toe.
Verdeel de curry over twee diepe borden en sluit af met koriander en een yoghurt voor een mooi smaakcontrast.
Eet smakelijk!
Hoi! Ik heb echt genoten van dit gerecht. Van het maken en het opeten :)
De curry was alleen best droog… terwijl de linzen nog niet helemaal ok waren… dus als ik het langer had laten staan dan was het alleen maar droger geworden. heb je tips??
Alvast bedankt!
Wat fijn om te horen Eva! Als de curry te droog is (en/of de linzen nog niet gaar) kun je gewoon een scheutje extra kokosmelk of water toevoegen zodat hij wat smeuïger wordt en nog even laten doorkoken. Liefs, Bo
Dag Bo,
Ook vissaus is niet vegetarisch, dit is namelijk gemaakt van vis. Ik vervang de vissaus door sojasaus en doe in plaats van 400 ml kokosmelk 200 ml. Hierdoor is het wat minder vet. Verder vind ik het een heerlijk recept :)
Hooi Jiska, hier heb je gelijk in. Echter is vegetarisch koken voor mij zonder vlees of vis, maar ontwijk ik geen producten zoals vissaus. Ik zal het er wel even bij vermelden voor de duidelijkheid! Liefs en fijn dat je het lekker vond.
Als je het recept vegetarisch wilt noemen, zou ik de vissaus vervangen of weglaten ;)
Hooi Annemieke! Het recept is vegetarisch omdat er geen vis of vlees in wordt gebruikt. Het is dus niet veganistisch (oftewel, wanneer er nul ingrediënten worden gebruikt die afkomstig zijn van dieren zoals eieren en vissaus). Ben je op zoek naar een lekkere veganistische gerecht? Neem dan eens een kijkje bij dit recept: Vegan salade met soja bonen en walnoot-basillicum dressing. Liefs! Bo
https://beaufood.nl/vegan-salade-met-sojabonen-en-walnoot-basilicum-dressing/