Dit recept had nogal wat voeten in de aarde want ze waren of te droog óf te nat. De oplossing wat eigenlijk heel simpel. Eerst het vocht uit de paddenstoelen laten verdampen door ze kort te bakken. Kijk, nu komen we ergens! Maak vervolgens een geheel van het mengsel door er havermout aan toe te voegen en je bakt er heerlijke goudbruine burgers van. De cashewnoten geven net dat beetje extra smaak en mocht je truffelolie of tapenade in huis hebben, doe er vooral een beetje doorheen. Truffel + paddenstoelen = een dream team. Eet ze als avondeten met gebakken (zoete) aardappeltjes en een portie broccoli of eet er een ’s middags als lunch bij een salade!
Dit heb je nodig voor deze vegetarische paddenstoelen-notenburgers/ 4 stuks
- 600 gr gemengde paddenstoelen – ik nam een mix van kastanje champignons, oesterzwam en shiitakes
- 75 gr rauwe cashewnoten
- 50 tot 75 gr havermout
- 1 sjalot
- teentje knoflook
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 3 el parmezaanse kaas

Zo maak je het
Snijd de paddenstoelen klein, snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het geheel tot al het vocht verdampt is. Dit duurt zo’n vijf minuten. Dit zorgt ervoor dat de burgers straks mooi stevig worden.
Hak ondertussen de cashewnoten fijn in je keukenmachine. Voeg het (iets afgekoelde) paddenstoelenmengsel toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.
Voeg de havermout toe (begin met 50 gram) en zet de machine aan tot het geheel gemengd is. Voeg indien nodig nog 25 gram havermout toe. Het mengsel moet stevig genoeg zijn om burger van te vormen.
Maak je handen nat en vorm vier burgers van het mengsel. Verhit weer een scheutje olie in de koekenpan en bak de burgers in ongeveer vijf minuten per kant goudbruin op laag/medium vuur.
Ennnn eet smakelijk :D Eet deze burgers met een flinke klodder zelfgemaakte groene pesto en een salade!
Lekker deze ga ik proberen. Vraagje, kan het ook zonder de parmezaanse kaas?
De kaas houd de boel een beetje beter bij elkaar, dus ik raad aan de Parmezaanse kaas te vervangen door bijvoorbeeld gewone geraspte kaas als je dat lekkerder vindt :)
Klinkt goed! Zou dit ook kunnen met enkel kastanje champions of doet dit veel af van de smaak?
Groetjes Daphne
Ik heb ze alleen op deze manier gegeten, maar ik gok dat ze ook met alleen kastanje champignons super lekker zullen zijn :)