Vegetarische linzenburgers (met aioli)

Vegetarische linzenburgers (met aioli)

Nee ik ben geen vegetariër, maar ik denk wel steeds meer na over de herkomst van het vlees dat ik eet. De plofkip uit de supermarkt laat ik al tijden links liggen en ik kies altijd voor scharrel of biologisch als ik vlees in de supermarkt koop, maar ik koop het liefst bij een biologische slager. Tip voor de Utrechters onder ons, biologische slagerij De Molen op de Adelaarstraat! Al met al eet ik gemiddeld twee keer in de week vlees, een dagje vis en kook ik de overige dagen vegetarisch.

En wat eet je dan als je zin hebt in een burger? Dan maak je gewoon een lekkere vega burger. Gezond, súper makkelijk te maken en good for the wallet. Experimenteer erop los met verschillende verse of gedroogde kruiden, vries ze in voor een voorraadje of maak er een paar extra die je mee kunt nemen als lunch de volgende dag. Ik ben fan van sausjes dus ik at deze burgers met zelfgemaakte aioli.. Het recept daarvan vind je hier.

 

 

Vegetarische linzenburgers (met aioli)

 

 

Nodig voor vier burgertjes

 • 400 gr linzen – kant en klaar uit blik of pot
 • 1 eitje
 • 1 kleine rode ui
 • 50 gr havermout
 • snuf peper en zout
 • 1 tl Italiaanse kruiden – ik schiet af en toe uit met een eetlepel 
 • 2 partjes citroen voor erbij

 

 

Zo maak je ze

Verwarm je oven voor op 180 graden en leg een bakpapiertje op de bakplaat.

Stop alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles tot een deeg. Je moet de linzen echt fijnkneden, alleen zo krijg je een mooie vaste burger.

Vorm vier bollen van het deeg en druk deze op de bakplaat plat tot burgers. Zet weg in de oven voor 20 minuten.

Maak ondertussen de salade en de rijst en verdeel alles over twee diepe borden. Leg bij elke gerecht een partje citroen voor eroverheen.

 

Vegetarische linzenburgers (met aioli)

 

 

Ik at een simpele groene salade (met goede olijfolie, feta, basilicum en een scheutje balsamico) en rijst bij de burgers. En een flinke el aioli om het af te maken. Je kunt ook verse kruiden door de burgers heen kneden. Denk aan rozemarijn, tijm, dille, organo etc.

Print Friendly, PDF & Email
10 Comments
  1. Hoi Dorien, ja hoor dat kan ook! Bak ze in dat geval op laag vuur zodat ze goed kunnen garen aan beide kanten. Liefs en geniet ervan

 1. Net gemaakt en ze zijn echt ontzettend lekker! Ik ben niet vegetarisch maar ik ga de volgende keer als we hamburgers eten thuis zeker overwegen deze te gebruiken!

 2. Kan je ze ook bewaren in de koelkast voor volgende dag als je er vier maakt, en de overige twee dan bewaard? En moeten die overige twee gebakken of ongebakken in de koelkast als t kan?

  1. Hoi Erica. Klopt, je moet de linzen dan eerst koken volgens de gebruiksaanwijzing en daarna kun je er vervolgens met mijn recept burgers van maken. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.