Vegetarische lasagne met Thaise bechamelsaus. Ik volgde laatst een Thaise kookworkshop in Brussel en een van de gerechten die we daar maakten was (verrassend genoeg) lasagne! Lasagne is op en top Italiaans, maar we gaven er een Thais tintje aan door er een heerlijke (wat zeg ik: GODDELIJKE) bechamelsaus van kokosmelk bij te maken. Persoonlijk vond ik de vulling wat minder. Die bestond namelijk uit een heleboel verschillende paddestoelen en verder geen groenten. Dat kan natuurlijk beter ;) Daarom ging ik thuis aan de slag met een eigen variant op deze lasagne. Mijn vegetarische lasagne barst van de groenten en in plaats van gewone lasagnebladen gebruik ik glutenvrije pastavellen, zodat deze lasage glutenvrije is. Maar die goddelijke bechamelsaus houden we erin..
Eigenlijk maak ik nooit zelf bechamelsaus en dat is best gek, aangezien het is zo super eenvoudig te maken is. Ik dacht altijd dat het een heel proces was, maar het is echt binnen vijf minuten gepiept. Het geheim van de bechamelsaus is kokosmelk (in plaats van gewone melk) en een flinke eetlepel (of twee!) rode currypasta.. De vulling van deze lasagne bestaat uit lekker veel verschillende groenten en om hem gezonder te maken (dan een gewone lasagne) gebruik ik een minimaal aantal pastavellen. Het resultaat is een super smaakvolle en vegetarische lasagne.
Geniet ervan :D
Dit heb je nodig vegetarische lasagne met Thaise bechamelsaus / 4 personen
- 4 glutenvrije pastavellen voor lasagne
- 400 gr bospeen
- 1 prei
- 1 aubergine
- 2 tomaten
- 400 gr tomatenblokjes uit pak
- 2 teentjes knoflook
- 40 gr parmezaanse kaas
Voor de Thaise bechamelsaus
- 2 el roomboter
- 2 el bloem – voor een geheel glutenvrije lasagne gebruik je maïzena in plaats van bloem
- 400 ml kokosmelk
- 1 tot 2 flinke el rode curry pasta
- sap van 1/2 limoen
Zo maak je het
Snijd de bospeen, prei, aubergine en tomaten in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de groenten aan. Pers de knoflook en schep door het groentemengsel. Breng het geheel op smaak met een snuf peper en zout.
Voeg de tomatenblokjes na een paar minuten toe samen met 200 ml water. Schep alles nog even om en laat op zacht vuur zo’n tien minuutjes pruttelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Mijn ovenschaal is 23 centimeter.
Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter in een kleine pan. Haal de pan even van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet de pan weer op het vuur en schenk beetje voor beetje al kloppend met een garde de kokosmelk erbij. Ga door tot de saus mooi gebonden is. Voeg de curry pasta toe. Begin met één eetlepel en voeg naar smaak een tweede toe. Roer het limoensap erdoor samen met een snufje zout. Haal de pan van het vuur.
Leg twee pastavellen in de ovenschaal. Verdeel de helft van het groentemengsel erover en daarna de helft van de Thaise bechamelsaus. Bedek het geheel met de laatste twee pastavellen en sluit af met het overgebleven groentemengsel, bechamelsaus en parmezaanse kaas.
Schuif de schaal voor 30 tot 35 minuten in het midden van de oven.
Klaar is kees!
Heel lekker! Ook mijn gasten vonden het heerlijk. Verrassende smaak bij lasagne. Ik ben niet zo van de aubergine, dus ik had die weggelaten en in plaats daarvan champignons en courgette gebruikt.
Dank voor het recept
Printvriendelijk kost wel heel veel pagina’s. Vooral de foto’s zijn paginagroot. Niet handig.
Gerechten zijn top.
Tip voor het uitprinten: je kunt voor het printen aanvinken welke pagina’s je wilt afdrukken, zodat niet alles wordt afgedrukt :)
Vandaag gemaakt, heerlijk! De wortel vervangen door zoete aardappel. Echte aanrader
beste, heb je recept een klein beetje “getweakd”, het smaakte heel lekker,
bedankt voor het idee
ton
Hoi Bo,
Vandaag gemaakt en hij smaakte heerlijk!
Ik heb twee dingen anders gedaan dan in je recept.
De twee tomaten heb ik vervangen voor 200 gr. paddenstoelen mix omdat er toch al tomatenblokjes in zitten ;-)
En in plaats van bloem voor de bechamelsaus heb ik boekweitmeel gebruikt dat ook glutenvrij is.
Het resultaat kan je op Pinterest zien:
https://nl.pinterest.com/pin/689121180471872565/