Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus

Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus, Vegetarische gehaktballetjes recept, Gehaktballetjes van kikkererwten, Gezond avondeten, Glutenvrij avondeten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, Balletjes in tomatensaus

Onder het mom van ‘een dagje zonder vlees is beter voor je gezondheid en het millieu’ heb ik vandaag een heerlijk vegetarisch recept voor jullie. Deze vegetarische gehaktballetjes zijn gemaakt van gebakken champignons, kikkererwten en verse kruiden. Ze smaken echt SUPER lekker in deze snelle tomatensaus met balsamico en als je er pasta doorheen doet heb je binnen no time een heerlijk en gezond pastagerecht op tafel staan.

Zelf vind ik deze gehaktballetjes in tomatensaus ook lekker bij een groene salade of gestoomde groenten. Heb je wat balletjes over? Neem ze dan de volgende dag mee als snack voor op werk! Koud zijn ze ook erg lekker.

 

Dit heb je nodig voor deze vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus / twee personen

  • 250 gr kastanje champignons
  • 1/2 ui
  • 400 gr kikkererwten – uit pot
  • 70 gr havermout
  • flinke hand walnoten – zo’n 40 gr en fijngehakt 
  • teentje knoflook
  • paar takjes verse tijm

voor de saus

  • 400 gr gepelde tomaten – in blokjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • scheutje balsamico azijn

 

Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus, Vegetarische gehaktballetjes recept, Gehaktballetjes van kikkererwten, Gezond avondeten, Glutenvrij avondeten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, Balletjes in tomatensaus

 

Zo maak je het

Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Snipper de ui, pers de knoflook en ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui, tijm en de champignons in ongeveer tien minuutjes gaar. Schep regelmatig om en voeg in de laatste minuut de knoflook toe.

Giet de kikkererwten af, doe ze in een grote kom samen met de havermout en schep het champignon mengsel erbij. Breng op smaak met een snuf zout en peper. Pureer alles kort met een staafmixer. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook een pureestamper voor gebruiken, werkt ook príma.

Schep als laatste de walnoten door het mengsel en draai er daarna ongeveer 10 tot 12 gelijke balletjes van.

Voor stevige balletjes leg je ze een paar uur of liefst een nachtje in de koelkast. Heb geen zin om hier op te wachten, dan kun je ze ook direct bakken. Ze zullen dan alleen iets minder stevig zijn maar wel net zo lekker!

Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan en bak de balletjes in tien minuten rondom goudbruin.

Pak ondertussen een kleine pan en doe hierin de gepelde tomaten, tomatenpuree en balsamico azijn. Voeg een snufje zout toe, roer de saus door en zet een deksel op de pan. Niemand wordt blij van rondvliegende tomatenspetters ;)

Schep de saus in een diep bord, leg de balletjes erin en eet smakelijk!

 

 

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.