Er staan al een miljoen erwtensoeprecepten op het wereld wijde web maar ook ik claim nog even een plekje. Die van mij is namelijk wel écht de aller-allerlekkerste! Ik ga het liefst voor vegetarische erwtensoep (ben geen fan van varkensvlees, vandaar) en deze variant is echt héérlijk. Top om je handen aan te verwarmen na een gure herfstige stortbui of op een ijskoude winterdag. Een ideale stevige bodem voor een rondje schaatsen (je weet maar nooit, haha!) en bovendien een goede portie vitaminen. Deze lekkere dikke soep bevat namelijk niet alleen spliterwten maar ook – hou je vast – 4 (!) soorten voedzame groente. En ook dát kun je goed gebruiken tijdens deze seizoenen.
Vegetarische erwtensoep (of snert?)
Snert en erwtensoep – daar zit wel degelijk een verschil in, wist je dat? Erwtensoep en snert worden beiden gemaakt van spliterwten en een handjevol groenten. Namelijk knolselderij, wortel, ui en prei. Ook voeg je aardappel toe voor een extra volle en romige soep. Maar nu komt het verschil: aan snert voeg je ook varkensvlees toe. Spek en botten om precies te zijn (de botten trekken mee in de bouillon). Bovendien mag iets officieel pas snert heten als het al een dag heeft gestaan. Dan is de snert (en ook erwtensoep sowieso, als je ‘m zonder varkensvlees maakt) ingedikt en nog véél voller van smaak. Absolute aanrader!
En als je er dan toch wat tijd voor uittrekt: maak er dan ook meteen gebakken shiitakes met gerookte paprikapoeder en crispy kaasbroodjes bij. Die gebakken shiitakes geven de erwtensoep toch nog dat vleugje rokerigheid (die je normaal toevoegt in de vorm van plakjes rookworst) en bite. Die kaasbroodjes voegen een krokantje toe en broodjes + soep is sowieso een match made in heaven. Lekker om mee te dippen. Geniet ervan!
Geen soep, wél met erwten
- Doperwten-yoghurt spread (ook lekker voor kinderen!)
- Risotto van orzo met groene doperwtenpesto
- Groene smoothie van doperwten (over gezond gesproken)
De allerlekkerste vegetarische erwtensoep
Ingrediënten
- 500 gr gedroogde spliterwten
- 200 gr knolselderij
- 150 gr wortel
- 150 gr aardappel
- 1 prei
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 1 el sojasaus
Toppings
- 200 gr shiitakes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- klein bosje bladpeterselie
- 2 pistoletjes
- 3 el geraspte kaas
Instructies
- Spoel de erwten af onder de kraan. Doe samen met 2 liter water in een grote pan en breng aan de kook.
- Snijd ondertussen de knolselderij, wortel en aardappel en kleine blokjes. Snijd de prei in ringetjes en snipper de ui. Voeg samen met het laurierblaadje en de sojasaus toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat de erwtensoep 1,5 uur koken. Liefst 2 uur. Voeg water toe indien nodig.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Snijd de shiitakes in reepjes en bak in 10 minuten licht krokant. Breng op smaak met gerookte paprikapoeder.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pistolets in schuine repen, leg ze op een bakplaat en bestrooi met geraspte kaas. Bak 8 minuten in de oven.
- Snijd de peterselie fijn en roer door de soep. Breng de vegetarische erwtensoep op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep met gebakken shiitakes, extra peterselie en de gebakken kaasbroodjes.
0 reacties