Mijn ultieme comfort food op koude dagen is toch wel een grote schaal dampende lasagne op tafel. Vaste Beaufoodies weten dat ik zoveel mogelijk groenten probeer te verstoppen in mijn recepten en daarom vervang ik de lasagnebladeren in deze lasagne door flinterdunne bietenplakjes. Dat maakt deze lasagne ook meteen glutenvrij, scheelt diegene onder ons voor een gevoeligheid voor gluten weer een portie buikpijn ;) De tomatensaus maak je natuurlijk zelf en zit boordevol vitamines. Ik koos voor een vegetarische saus en liet het gehakt achterwege. Geloof me, je zult het niet missen. De kastanjechampignons geven een lekkere bite. Wat je vooral niet mag skippen in de tomatensaus is balsamicoazijn. Daar ben ik zó gek op en de saus wordt er echt twee keer zo lekker door. Maak dit gerecht af met een homemade bechamelsaus en genieten maar!
Dit heb je nodig voor deze vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus / 2 personen
- 400 gr bieten
- 250 gr kastanjechampignons
- 400 gr tomatenblokjes – uit blik
- 140 gr tomatenpuree
- 2 verse tomaten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el gedroogde dille
- scheutje balsamicoazijn
Voor de bechamelsaus
- 40 gr roomboter
- 450 ml melk naar keuze – ik nam rijstmelk
- 50 gr bloem – vervang dit door glutenvrij meel voor een glutenvrije bechamelsaus
- 50 gr geraspte kaas + extra voor eroverheen
Zo maak je het
Snijd de kastanjechampignons in vieren. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de tomaten klein. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ovenschaal (van zo’n 22 cm) klaar.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en champignons even aan. Voeg de knoflook toe samen met alle tomaten en de puree. Breng het mengsel op smaak met een snuf peper & zout, gedroogde dille en een scheutje balsamicoazijn. Proef even en laat een paar minuten pruttelen op zacht vuur.
Ga verder met de bieten. Borstel ze schoon onder de kraan (je hoeft ze niet te schillen, scheelt weer twee dagen roze handen) en snijd ze met behulp van een keukenmachine in flinterdunne plakjes. Heb je geen keukenmachine? Dan doe je dit met een groot en scherp mes, maar zorg ervoor dat je de plakjes echt heeel dun snijdt zodat ze net zo flexibel zijn als pastabladeren.
Zet een klein pannetje op het vuur voor de bechamelsaus. Smelt de roomboter (zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt) en roer de bloem erdoorheen. Het wordt nu een soort zanderige deegbal maar dat is oké. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer alles met een garde tot een romige saus. Laat de saus een paar minuten koken terwijl je blijft roeren. Voeg als laatste de geraspte kaas erdoor en breng de bechamelsaus op smaak met een snuf peper en zout. De saus is klaar als hij 1. goed smaakt en 2. de dikte heeft van dunne yoghurt.
Alles is klaar dus je kan beginnen met het opbouwen van de lasagne! Schep 1/3 van de tomatensaus in de ovenschaal en dek af met een laagje bietenplakjes. Schenk de helft van de bechamelsaus erover. Ga verder met weer een laagje tomatensaus, bietenplakjes, derde deel tomatensaus en schenk er als laatste de tweede helft van de bechamelsaus over.
Zet de schaal 30 minuutjes in het midden van de oven. Bestrooi de bietenlasagne als hij klaar is met wat verse basilicum en geniet ervan!
PS. Mocht de lasagne wat vochtig zijn, schep het overtollige vocht er dan eventueel uit met een lepel.
Tip: serveer deze gezonde lasagne samen met een groene salade. Bijvoorbeeld veldsla, komkommer, vijgen en een simpele dressing van olijfolie, mosterd en honing!
0 reacties