...

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus

door | jan 17, 2018 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus , Gezonde lasagne recepten, Glutenvrije lasagne, Vegetarische foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Slanke avondmaaltijden

Mijn ultieme comfort food op koude dagen is toch wel een grote schaal dampende lasagne op tafel. Vaste Beaufoodies weten dat ik zoveel mogelijk groenten probeer te verstoppen in mijn recepten en daarom vervang ik de lasagnebladeren in deze lasagne door flinterdunne bietenplakjes. Dat maakt deze lasagne ook meteen glutenvrij, scheelt diegene onder ons voor een gevoeligheid voor gluten weer een portie buikpijn ;) De tomatensaus maak je natuurlijk zelf en zit boordevol vitamines. Ik koos voor een vegetarische saus en liet het gehakt achterwege. Geloof me, je zult het niet missen. De kastanjechampignons geven een lekkere bite. Wat je vooral niet mag skippen in de tomatensaus is balsamicoazijn. Daar ben ik zó gek op en de saus wordt er echt twee keer zo lekker door. Maak dit gerecht af met een homemade bechamelsaus en genieten maar!

 Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus , Gezonde lasagne recepten, Glutenvrije lasagne, Vegetarische foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Slanke avondmaaltijden

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus , Gezonde lasagne recepten, Glutenvrije lasagne, Vegetarische foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Slanke avondmaaltijden

Dit heb je nodig voor deze vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus / 2 personen

  • 400 gr bieten
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 400 gr tomatenblokjes – uit blik
  • 140 gr tomatenpuree
  • 2 verse tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el gedroogde dille
  • scheutje balsamicoazijn

Voor de bechamelsaus

  • 40 gr roomboter
  • 450 ml melk naar keuze – ik nam rijstmelk 
  • 50 gr bloem – vervang dit door glutenvrij meel voor een glutenvrije bechamelsaus
  • 50 gr geraspte kaas + extra voor eroverheen

 

Zo maak je het

Snijd de kastanjechampignons in vieren. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de tomaten klein. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ovenschaal (van zo’n 22 cm) klaar.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en champignons even aan. Voeg de knoflook toe samen met alle tomaten en de puree. Breng het mengsel op smaak met een snuf peper & zout, gedroogde dille en een scheutje balsamicoazijn. Proef even en laat een paar minuten pruttelen op zacht vuur.

Ga verder met de bieten. Borstel ze schoon onder de kraan (je hoeft ze niet te schillen, scheelt weer twee dagen roze handen) en snijd ze met behulp van een keukenmachine in flinterdunne plakjes. Heb je geen keukenmachine? Dan doe je dit met een groot en scherp mes, maar zorg ervoor dat je de plakjes echt heeel dun snijdt zodat ze net zo flexibel zijn als pastabladeren.

Zet een klein pannetje op het vuur voor de bechamelsaus. Smelt de roomboter (zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt) en roer de bloem erdoorheen. Het wordt nu een soort zanderige deegbal maar dat is oké. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer alles met een garde tot een romige saus. Laat de saus een paar minuten koken terwijl je blijft roeren. Voeg als laatste de geraspte kaas erdoor en breng de bechamelsaus op smaak met een snuf peper en zout. De saus is klaar als hij 1. goed smaakt en 2. de dikte heeft van dunne yoghurt.

Alles is klaar dus je kan beginnen met het opbouwen van de lasagne! Schep 1/3 van de tomatensaus in de ovenschaal en dek af met een laagje bietenplakjes. Schenk de helft van de bechamelsaus erover. Ga verder met weer een laagje tomatensaus, bietenplakjes, derde deel tomatensaus en schenk er als laatste de tweede helft van de bechamelsaus over.

Zet de schaal 30 minuutjes in het midden van de oven. Bestrooi de bietenlasagne als hij klaar is met wat verse basilicum en geniet ervan!

 

PS. Mocht de lasagne wat vochtig zijn, schep het overtollige vocht er dan eventueel uit met een lepel.

 

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus , Gezonde lasagne recepten, Glutenvrije lasagne, Vegetarische foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Slanke avondmaaltijden

Vegetarische bietenlasagne met bechamelsaus , Gezonde lasagne recepten, Glutenvrije lasagne, Vegetarische foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Slanke avondmaaltijden

 

Tip: serveer deze gezonde lasagne samen met een groene salade. Bijvoorbeeld veldsla, komkommer, vijgen en een simpele dressing van olijfolie, mosterd en honing!

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *