Veganaise (mayo voor vegans)

Veganaise (mayo voor vegans)

door | jul 4, 2017 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 0 Reacties

Veganaise (mayo voor vegans), Vegan recepten, Vegan dipsaus, Mayo maken zonder ei, Mayonaise recept, Zelf mayo maken, Zelf vegan mayo maken, Beaufood recepten, Vegan dips, Gezonde mayonaise recept

Vaste Beaufood lezers zullen vast hebben opgemerkt dat er steeds meer vega en vegan recepten online komen. Of ik van plan ben om vegan te worden? Nee, dat zal ik (denk ik) nooit worden. Daarvoor ben ik te gek op vlees en vis. En zuivel trouwens ook. Maar als ik terug kijk op het laatste jaar is er best veel veranderd in mijn eetpatroon. Ik eet namelijk steeds meer vegetarisch en dat heeft twee redenen. Nummer één is dat ik gewoon ontzettend gek ben op groenten en daar graag zoveel mogelijk van wil eten. Groenten zijn voor mij het medicijn voor een gezond en mooi lichaam. Reden nummer twee is de herkomst van vlees en vis. Ik kijk regelmatig documentaires die gericht zijn op food, kijk het nieuws en lees er boeken over. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen dat er ontzettend veel gerommeld wordt met onze voeding. Ook met groenten natuurlijk, maar als je ziet hoe sommige kipfiletjes in de schappen van de supermarkt terecht komt dan zul je daar waarschijnlijk net als ik niet heel vrolijk van worden. Misschien een beetje misselijk zelfs.

 

De 80/20 regel voor groenten en vlees

Nogmaals, ik ben ontzettend gek op een lekkere ceviche van zalm of een mooi stuk vlees. Maar ook op vlees en vis pas ik de laatste tijd de 80/20 regel toe en eigenlijk gaat dat helemaal vanzelf. Groenten op nummer één en daarna pas bedenken of er nog plek is voor een vlees of vis. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te kijken naar waar het vandaan komt. Koken met groenten vereist wel wat creativiteit want het moet naast dat gezond is natuurlijk ook gewoon heel lekker zijn. Experimenteren dus maar! Geïnspireerd door de documentaire What the Health besloot ik wat vegan recepten te maken waaronder deze mayo. Ik las ooit ergens dat je vegan mayo kunt maken door het ei te vervangen door het kookvocht van kikkererwten. Béétje sceptisch was ik wel want het leek mij vrij onwaarschijnlijk, maar het is GELUKT :D Echt, ik denk dat dit het meest simpele Beaufoodrecept ever is. En het is ook nog eens super lekker.

 

Dit heb je nodig voor deze veganaise (mayo voor vegans)

  • 3 el kookvocht van kikkererwten uit blik
  • 170 ml olijfolie
  • 1 el citroensap – witte wijnazijn kan ook
  • snufje zout
  • 1 tl mosterd

 

Veganaise (mayo voor vegans), Vegan recepten, Vegan dipsaus, Mayo maken zonder ei, Mayonaise recept, Zelf mayo maken, Zelf vegan mayo maken, Beaufood recepten, Vegan dips, Gezonde mayonaise recept

Zo maak je het

Meng het kookvocht samen met het citroensap, een snuf zout en de mosterd. Nu kun je op twee manieren te werk gaan.

  1. je doet de ingrediënten in een grote kom en je klopt alles met de hand met een garde alsof je leven ervan afhangt.
  2. je gebruikt een elektrische klopper. Ik deed de ingrediënten in een maatbeter en dan is het gewoon een kwestie van de klopper een minuut of drie vasthouden.

Klop eerste de ingrediënten in de kom even door elkaar en voeg daarna terwijl je klopt heel langzaam de olijfolie toe in een dunne straal.

Je mayo is klaar als hij de gewenste dikte heeft. Bewaar hem in een schone pot afgedekt in de koelkast. Let op: de mayo uit de winkel bevat conserveermiddel, suiker en verdikkingsmiddel. Deze mayo bevat deze ingrediënten niet en zal daardoor iets minder stevig zijn én minder lang houdbaar. Consumeer hem het liefst binnen drie dagen.

 

Tip: je kunt hier ook gemakkelijk aioli van maken door simpelweg één teentje knoflook uit te persen en deze toe te voegen. Of maak er een lekkere dip van voor bij deze paprika chips van zoete aardappel door er gedroogde dille of koriander aan toe te voegen

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.