Wil jij meer plantaardig eten, maar krijg je het thuisfront nog niet helemaal mee? Dan zijn deze vegan taco’s met crispy kip en pittige mayo echt iets voor jou. Geloof mij, dit smaakt exáct hetzelfde als gewone kip en ik weet zeker dat ze iedereen zullen smaken! De taco’s vullen we naast crispy (plantaardige) kip met avocado, sla, tomaatjes en pickled rode ui. Van die laatste heb ik tegenwoordig standaard een potje van in de koelkast staan. Je maakt pickled rode ui simpelweg door ringetjes rode ui te zuren in appelazijn. Een half uurtje, maar het liefst een hele nacht. Door het zuren verdwijnt het scherpe randje van de uien én krijgen ze ook nog eens een fancy roze knalkleur. Heerlijk voor bij een tosti, in een wrap, op een burger (mijn vegan bietenburgers bijvoorbeeld) of in deze crispy kip taco’s. De taco’s zijn heerlijk als avondeten en ze staan ook nog eens binnen een half uurtje op tafel!
Pittige vegan mayo
Ik beken: ik ben verslááfd aan mayonaise. Ik ben zo’n type dat vier keer om een nieuwe portie vraagt bij een frietje. Als mayonaiseliefhebber ga ik wel altijd voor écht lekkere mayonaise. Zo is bijvoorbeeld Jean Bâton favoriet (hun truffel mayo is to DIE for) en voor de pittige mayo in dit recept gebruik ik hun vegan mayonaise. Breng de mayonaise op smaak met vers citroensap, knoflook en gerookt paprikapoeder en je hebt een waanzinnig sausje voor over de crispy kip taco’s!
PS. Ik maakte deze vegan taco’s speciaal voor de Nationale Week Zonder Vlees in samenwerking met Vivera en ging voor het eerst LIVE op Instagram voor een kooksessie :D Heb je de live kooksessie vanuit mijn eigen keuken gemist? Kijk hem dan hier terug.
Dit heb je nodig voor deze vegan taco’s met crispy kip en pittige mayo / 2 personen
- 6 kleine taco’s
- 8 kleine zoete tomaatjes
- 2 krokante kipschnitzels
- 1 rode ui (plus 1 tl kokossuiker & 4 el appelazijn om de ui in te zuren)
- 1 grote avocado
- 100 gr botersla
Voor de pittige mayo
- 40 gr vegan mayonaise
- sap van een halve citroen
- 1 knoflookteen – geperst
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
Zo maak je het
Begin met de pickled rode ui. Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes en meng in een klein kommetje met de kokossuiker en appelazijn. Zet weg tot gebruik.
Meng voor de pittige mayo de mayonaise met citroensap, knoflook en gerookt paprikapoeder. Snijd de avocado in plakjes en halveer de tomaatjes.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de krokante vegan kip 8 minuten om en om. (Of zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft).
Verwarm de tortilla’s in de oven of magnetron. Of zoals in mijn geval in een koekenpan op hoog vuur zonder boter of olie. Houd in dat geval zo’n 30 seconden per kant aan.
Vul de tortilla’s met sla, avocado, tomaatjes en gebakken cripsy kip. Sluit af met de pickled rode ui en pittige mayo.
Eet smakelijk!
Ik heb dit gisteravond gemaakt. Het is erg lekker en makkelijk te maken!