Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Zin in pannenkoeken maar geen eieren in huis? Geen zorgen, dit overkomt mij bijna wekelijks (haha..) en gelukkig kun je ze heeeel makkelijk zonder maken! Niets vind ik lekkerder dan mijn dag beginnen met een lekkere pannenkoek met fruit erop. Nee ik lieg, want de pancakes worden helemáál lekker met salted dadel karamel erop. Ik ben echt intens gek op karamel. Maar ja.. Om je dag nou te beginnen met een berg geraffineerde suiker. Dan heb ik om 11.00 al een middagdip te pakken ;) Daarom besloot ik een gezondere variant op karamel te maken van dadels. Ik kan je nu alvast verklappen dat je deze dadel karamel echt overal overheen wilt doen vanaf nu. Het geheim? Een drupje sojasaus..

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Die had je misschien niet zien aankomen. Wist je dat het doel van sojasaus het versterken van andere smaken is? Dit komt door de zogeheten umami (de vijfde smaak) die je voornamelijk vindt in gefermenteerde producten. Mensen hebben eeuwenlang gezocht naar betere manieren om voedsel langer te kunnen bewaren. Ze ontdekten dat het gebruik van sojasaus zowel conserveert als wel de smaak van een ingrediënt verbetert. We weten dat zout en chocolade of karamel heel goed samen gaan, maar gekeken naar de versterkende factor van sojasaus wat betreft smaken, is sojasaus in dit recept een goede keuze. Waar gebruiken jullie sojasaus voor? Alleen voor sushi of gebruik je sojasaus ook in wokgerechten, marinades of misschien wel zoete baksels? Ik ben in ieder geval super benieuwd wat jullie van deze salted dadel karamel vinden.

Ben jij creatief in de keuken? Stuur dan een foto van jouw lekkerste gerecht, bereid met Kikkoman sojasaus of marinade, en maak kans op een Big Green Egg Mini of 1 van de 200 Kikkoman kookpakketten. Kikkoman organiseert dit jaar alweer voor de 4e keer de De Kikkoman Receptenwedstrijd, waarbij ze op zoek zijn allerlekkerste creatie die op smaak is gemaakt met Kikkoman. De foto’s worden beoordeeld door Nina en Elise van Chickslovefood. Klik hier om mee te doen met de receptenwedstrijd!

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze vegan pannenkoeken met salted dadel karamel / 2 personen

Voor de vegan pannenkoeken

  • 150 gr bloem – eventueel glutenvrij
  • 300 ml plantaardige melk – amandelmelk bijvoorbeeld 
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf kaneel
  • optioneel: frambozen, rode besjes en gepofte quinoa

Voor de salted dadel karamel

  • 6 grote dadels  
  • 100 ml room – als je de karamel ook vegan wilt maken gebruik je plantaardige room
  • 1 tl Kikkoman sojasaus

 

Zo maak je het

Mix alle ingrediënten voor de pannenkoeken tot een egaal beslag.

Verhit een koekenpan met een klontje kokosvet en schep 1/4 van het beslag in de pan. De pannenkoekjes zijn minder flexibel dan gewone pancakes dus laat ze zeker drie minuten garen aan de eerste kant. Draai daarna om en bak de andere kant gaar.

Breng ondertussen 100 ml water in een kleine pan aan de kook. Ontpit en halveer de dadels. Zet het vuur uit en week de dadels tien minuten in de pan. Giet na tien minuten het water af en pureer de dadels samen met de room en sojasaus tot een egale massa. Ik wilde persé zijdezachte karamel en hiervoor druk je de karamel als laatst nog even door een zeef, maar dit hoeft niet perse.

Verdeel de pannenkoeken over twee borden en sluit af met rood fruit, gepofte quinoa en de dadel karamel.

Eet smakelijk :D

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Bo

Bo / 28 / Wonend in het gezellige Utrecht / Liefde voor gezond eten, lekker koken en wijn / You don't have to cook fancy or complicated masterpieces, just good food from fresh ingredients.

2 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.