Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel

door | sep 14, 2018 | Desserts, Ontbijt, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Zin in pannenkoeken maar geen eieren in huis? Geen zorgen, dit overkomt mij bijna wekelijks (haha..) en gelukkig kun je ze heeeel makkelijk zonder maken! Niets vind ik lekkerder dan mijn dag beginnen met een lekkere pannenkoek met fruit erop. Nee ik lieg, want de pancakes worden helemáál lekker met salted dadel karamel erop. Ik ben echt intens gek op karamel. Maar ja.. Om je dag nou te beginnen met een berg geraffineerde suiker. Dan heb ik om 11.00 al een middagdip te pakken ;) Daarom besloot ik een gezondere variant op karamel te maken van dadels. Ik kan je nu alvast verklappen dat je deze dadel karamel echt overal overheen wilt doen vanaf nu. Het geheim? Een drupje sojasaus..

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Die had je misschien niet zien aankomen. Wist je dat het doel van sojasaus het versterken van andere smaken is? Dit komt door de zogeheten umami (de vijfde smaak) die je voornamelijk vindt in gefermenteerde producten. Mensen hebben eeuwenlang gezocht naar betere manieren om voedsel langer te kunnen bewaren. Ze ontdekten dat het gebruik van sojasaus zowel conserveert als wel de smaak van een ingrediënt verbetert. We weten dat zout en chocolade of karamel heel goed samen gaan, maar gekeken naar de versterkende factor van sojasaus wat betreft smaken, is sojasaus in dit recept een goede keuze. Waar gebruiken jullie sojasaus voor? Alleen voor sushi of gebruik je sojasaus ook in wokgerechten, marinades of misschien wel zoete baksels? Ik ben in ieder geval super benieuwd wat jullie van deze salted dadel karamel vinden.

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze vegan pannenkoeken met salted dadel karamel / 2 personen

Voor de vegan pannenkoeken

  • 150 gr bloem – eventueel glutenvrij
  • 300 ml plantaardige melk – amandelmelk bijvoorbeeld 
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf kaneel
  • optioneel: frambozen, rode besjes en gepofte quinoa

Voor de salted dadel karamel

  • 6 grote dadels  
  • 100 ml room – als je de karamel ook vegan wilt maken gebruik je plantaardige room
  • 1 tl Kikkoman sojasaus

Zo maak je het

Mix alle ingrediënten voor de pannenkoeken tot een egaal beslag.

Verhit een koekenpan met een klontje kokosvet en schep 1/4 van het beslag in de pan. De pannenkoekjes zijn minder flexibel dan gewone pancakes dus laat ze zeker drie minuten garen aan de eerste kant. Draai daarna om en bak de andere kant gaar.

Breng ondertussen 100 ml water in een kleine pan aan de kook. Ontpit en halveer de dadels. Zet het vuur uit en week de dadels tien minuten in de pan. Giet na tien minuten het water af en pureer de dadels samen met de room en sojasaus tot een egale massa. Ik wilde persé zijdezachte karamel en hiervoor druk je de karamel als laatst nog even door een zeef, maar dit hoeft niet perse.

Verdeel de pannenkoeken over twee borden en sluit af met rood fruit, gepofte quinoa en de dadel karamel.

Eet smakelijk :D

Vegan pannenkoeken met salted dadel karamel, Gezonde pannenkoeken, pannenkoeken zonder ei, Glutenvrij ontbijten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Tessa

    Woow!! Dit zijn de allerlekkerste pannenkoeken! En ook nog eens vegan. Bedankt voor het recept!X

    Antwoord
    • Bo

      Woehoeee leuk om te horen :D

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.