Vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus

Vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus, Vegan hoofdgerechten, Vegan avondeten, Veganistische recepten, Gezonde lasagne, Gezonde foodlogs, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten

Ik begin deze blog even met een klein voorbeeld van hoe het er bij ons thuis aan toe gaat wanneer de vraag ‘ wat zullen we eten’ wordt gesteld. Ik hoor helaas niet bij de groep die netjes aan het begin van de week alle boodschappen in huis heeft inclusief een mooi receptenlijstje voor elke avond. Het zou wel gemakkelijker zijn (en ongetwijfeld een stuk voordeliger), maar ik geef de schuld aan mijn onregelmatige foodbloggers leven. Ik weet namelijk nooit waar ik beland en ook kan het zomaar voorkomen dat er een spontaan etentje plaats vindt bij mij thuis. Daarnaast vind ik het onwijs moeilijk om een dag (laat staan een paar dagen) van te voren bedenken wat te eten, helemaal omdat mijn lover ook onregelmatige tijden heeft. Maar áls Mike en ik samen eten gaat het er meestal zo aan toe:

 

Bo: schatje, wat wil je eten vanavond?
Mike: ehmmm.. lastig.
Bo: roep gewoon het eerste wat er in je op komt.
Mike: lasagne!
Bo: okeee. Met groentenvellen in plaats van pasta?
Mike: Ja, aubergine of courgette.
Bo: oké ik maak vanavond een vegan lasagne van aubergine want courgette wordt zo nattig.
Mike: neee niet vegan. Ik wil wel iets met veel smaak. En met geitenkaas.
Bo: geloof mij, deze lasagne krijgt heel veel smaak. We nemen geitenkaas maar proef hem anders eerst even zonder.
Mike: hmm oke..
(Bo: maakt ondertussen boodschappenlijstje)
Mike: of misschien toch springrolls? Of die taco’s van laatst.. We zouden ook een hapje in de stad kunnen eten.

 

Uit dit gesprek kun je twee dingen opmaken en dat is 1. wij kunnen NOOIT binnen twee minuten kunnen bedenken wat te eten en 2. dat echt super veel mensen denken dat vegan eten smaakloos is. Als niet-vegan weet ik heel goed hoe niet-vegan gerechten smaken en ik kan je vertellen dat als je een beetje creatief bent je met de juiste kruiden en ingrediënten een heerlijke vegan lasangne op tafel kunt zetten. Gewoon, omdat ik het leuk vind om af en toe veganistisch te koken. Dus ben jij vegan en gek op lasange of ben jij net als ik een niet-vegan die het leuk vindt om zo nu en dan vegan te koken? Dan is deze (smaakvolle!) lasagne echt iets voor jou  :D

 

Vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus, Vegan hoofdgerechten, Vegan avondeten, Veganistische recepten, Gezonde lasagne, Gezonde foodlogs, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten

 

 

Dit heb je nodig voor deze vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus / 2 personen

  • 2 aubergines
  • 1 rode ui
  • 1 blikje tomatenpuree van 140 gr
  • 3 tomaten
  • 4 el balsamico azijn
  • 250 gr kastanje champignons
  • 1 el gedroogde oregano
  • teentje knoflook
  • hand verse basilicum

Voor de zoete aardappelsaus

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el appelazijn – citroen kan ook
  • 200 ml rijstroom

 

Vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus, Vegan hoofdgerechten, Vegan avondeten, Veganistische recepten, Gezonde lasagne, Gezonde foodlogs, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten

Vegan lasagne van aubergine met zoete aardappelsaus, Vegan hoofdgerechten, Vegan avondeten, Veganistische recepten, Gezonde lasagne, Gezonde foodlogs, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten

 

 

Zo maak je het

Breng een pan met ruim water aan de kook. Snijd de aardappel in drie grote stukken en kook in ongeveer 15 minuutjes zacht.

Ga ondertussen verder met de saus. Snijd de tomaat in blokjes, snipper de ui, pers de knoflook uit en halveer de champignons. Zijn het grote champignons? Snijd ze dan in vieren. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg na een paar minuutjes de tomaat en champignons toe.

Zet ondertussen de oven aan en verwarm deze voor op 200 graden.

Schep na vijf minuutjes de knoflook erbij samen met de tomatenpuree en oregano. Breng alles op smaak met een snuf zout en balsamicoazijn en voeg 150 ml water toe. Roer alles even door en laat de saus tien minuutjes op laag vuur pruttelen.

Zijn de aardappels zacht? Giet het water af en verwijder de schil. Pureer de aardappel (in je keukenmachine of met een staafmixer) samen met de azijn, een snuf zout en de rijstoom tot een romige saus.

Snijd de aubergines in zo dun mogelijke plakken. Neem een ovenschaal en beleg de bodem met plakken aubergine. Je hebt in totaal drie laagjes van aubergine nodig dus zorg dat je maar eenderde gebruikt. Schep hierover de helft van de tomatensaus en bedek dit weer met een laagje aubergine plakken. Schep het tweede gedeelte van de tomatensaus in de schaal en sluit af met de laatste laag aubergine.

Schenk de zoete aardappelsaus over de lasagne en smeer uit met een lepel. Sluit af met een extra snufje oregano en zet de schaal voor 25 minuten in het midden van de oven.

Haal de lasagne uit de oven en maak af met blaadjes verse basilicum. Eet smakelijk!

 

 

Zoals je ziet maak je deze lasagne helemaal from scratch en zonder gebruik van pakjes en zakjes. Dat betekent dat er ook geen verdikkingsmiddel in zit en dat je lasagne dus ietsje natter kan zijn dan je gewend bent. Ikzelf vind dit juist lekker, maar wil je liever een meer vaste lasagne? Grill de repen aubergine dan alvorens ze je in de lasagne verwerkt

 

BewarenBewaren

Print Friendly, PDF & Email
4 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.