Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus 

Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus 

Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus. Wat is dat toch met lasagne? Dit Italiaanse gerecht doet het echt altijd goed. Tijdens een etentje met vrienden en een goed glas rode wijn erbij of gewoon lekker als comfort food na een drukke werkdag. Portie lasagne over? Alleen maar fijn, want de volgende dag smaakt hij nóg beter. Net zoals met veel gerechten kun je met lasagne alle kanten op en speciaal voor World Vegan Month ging ik aan de slag met een vegan lasagne bolognese. Met een heerlijke bolognesesaus bomvol groenten als prei en wortel, met daarbij een super smaakvolle bechamelsaus met rode curry erdoor (echt lieve mensen, een must try dit!) en een lekkere laag geraspte kaas om de lasagne af te maken. Zoals jullie weten ben ik geen veganist, maar zet ik wel zo’n twee tot drie keer per week een vegan maaltijd op tafel. Plantaardig eten is naast dat het beter is voor het milieu namelijk ook een gezondere keuze doordat je in plaats van vlees, vis en zuivel meer groenten, fruit, zaden en peulvruchten eet. En in deze vegan lasagne zul je vlees noch vis en zuivel missen!

Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus 

Vegan kaas en curry bechamelsaus 

Een klassieke bechamelsaus wordt gemaakt met boter, bloem en melk. Heerlijk romig, maar naar mijn mening een beetje saai van smaak. Een paar jaar geleden maakte ik tijdens een Aziatische kookworkshop een bechamelsaus van kokosmelk met daardoorheen een likje rode currypasta. Ik was op slag verliefd. Wat een fantastisch smaakvolle saus was dit! Doordat we de melk vervangen door kokosroom en de roomboter door plantaardige roomboter is deze curry bechamelsaus ook nog eens 100% plantaardig. Perfect voor in deze vegan lasagne bolognese! Deze heerlijke en voedzame lasagne maken we vervolgens af met een dikke laag geraspte Gouda kaas van het merk Violife. Mijn favoriete merk op het gebied van vegan vervangers voor kazen en roomboter. De geraspte Gouda kaas wordt onder andere gemaakt van kokosolie en olijfextract en je gebruikt ‘m hetzelfde als reguliere kaas. Goed van smaak en smelt perfect. Een mooi alternatief om kaas te vervangen als je het mij vraagt. Probeer ook zeker hun vegan cheddar (link) eens bij een vegan burger en de geraspte mozzarella voor over je pizza. De producten van Violife zijn te koop bij onder andere AH en Jumbo.

Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus 

Dit heb je nodig voor deze vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus / 4 personen 

  • 1 prei
  • 400 gr wortels 
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes verse oregano 
  • 2 stengels bleekselderij
  • 800 gr tomatenblokjes
  • 6 lasagnebladen 
  • 200 gr geraspte Goude kaas – Violife

Voor de vegan curry bechamelsaus 

 

Zo maak je het

Snijd de wortels, bleekselderij en prei klein en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de groenten en ui zo’n 10 minuten. 

Ris ondertussen de blaadjes oregano van de takjes en snijd deze fijn. Pers de knoflook en roer samen met de oregano door de groenten. Blus af met 400 ml water en doe de tomatenblokjes erbij. Breng het geheel op smaak met een snuf peper en zout en laat de bolognesesaus 20 minuten pruttelen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een grote ovenschaal (van 23 cm) klaar. 

Maak nu de bechamelsaus. Smelt de plantaardige roomboter in een kleine pan. Roer de bloem erdoor. Laat het geheel 2 minuten zacht koken en schenk daarna scheutje voor scheutje al roerend met een garde de kokosmelk erbij. Blijf goed roeren tot je een mooie gebonden saus hebt. Als de kokosmelk is toegevoegd roer je de currypasta erdoor en eventueel zout naar smaak. Laat de bechamelsaus een minuut of 5 zacht koken. 

Leg twee pastavellen in de ovenschaal. Verdeel 1/3 van de bolognesesaus erover en daarna 1/3 van de curry bechamelsaus. Herhaal dit nog twee keer. Sluit af met de geraspte vegan kaas. 

Schuif de lasagne voor 30 tot 35 minuten in het midden van de oven.

Geniet ervan!

Tip: wil je de lasagne invriezen? Laat hem dan eerst helemaal afkoelen. Dek de schaal af met folie en zet hem in de vriezer of (nog handiger) vries hem per porties in. De lasagne is in de vriezer drie maanden houdbaar.

Vegan lasagne bolognese met curry bechamelsaus 

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.