Wat is er nog lekkerder dan versgebakken koekjes? Juist, het koekjesdeeg! Ik ken eigenlijk niemand die niet een paar stukjes van het beslag snoept voordat de koekjes de oven in gaan. Ik was dan ook mega enthousiast over een gezond recept voor koekjesdeeg dat ik op Pinterest vond. Je leest het goed: een recept speciaal voor de deegsnoepers onder ons! Je bakt dus geen koekjes van het deeg, het is puur bedoelt als klein (gezond!) tussendoortje wanneer je zin hebt in iets zoets. Tussen de middag bijvoorbeeld of na het avondeten. Ik maakte mijn eigen versie van het recept met extra chocolade erdoor. Eerlijk, het heeft écht de structuur van koekjesdeeg en het smaakt ook nog eens geweldig. Je maakt het deeg van (echt waar) kikkererwten. Deze zijn vrij smakeloos wat in dit geval erg handig is, want hierdoor kun je er met vanille en pindakaas dit heerlijke hapje van maken. Ik ben heus niet bang voor een beetje vet, maar een klein potje in een keer op eten is misschien toch wat teveel van het goede. Ik snoep dus gewoon af en toe een lekkere eetlepel koekjesdeeg als snack :)
Dit heb je nodig voor dit vegan koekjesdeeg met chocolade – twee kleine potjes
- pot of blik van 400 gr kikkererwten
- 100 gr zachte pindakaas – dat wil zeggen zo glad mogelijk en zonder stukjes. Ik gebruik graag de smooth peanutbutter van Whole Earth. Niet gesponsord, wel gewoon heel erg lekker ;) Je kunt ook amandelpasta gebruiken.
- 2 tl vanille extract
- 2 el ahornsiroop
- snufje kaneel
- 1 el chiazaad
- 2 el chocolade druppels – hier zit wel vaak suiker in. Indien je dit niet wilt kun je ook voor cacao nibs gaan.
Zo maak je het
Giet de kikkererwten af, spoel ze na met water en laat ze uitlekken. Nu even een rotklusje: verwijder de velletjes van de kikkererwten. Als je hier echt geen zin in hebt hoeft dit niet persé, maar je koekjesdeeg wordt hier wel echt een stuk fijner van structuur van. Leg de kikkererwten hiervoor op een snijplank en wrijf met een vlakke hand over de erwten heen. Hierdoor komen de velletjes los. Ga net zo lang door (zo’n 5 minuten) tot alle velletjes verwijderd zijn. Zie je hoeveel eraf komt? (Zie foto hier beneden).
Verzamel all ingrediënten in je blender of keukenmachine, behalve de chocolade druppels. Zet hem aan tot je een romige massa hebt. Is het mengsel wat te droog? Voeg dan een klein scheutje water toe tot je een smeuïg koekjesdeeg hebt.
Schep als laatst de chocolade druppels erdoor. That’s it!:D
Hii,
Wat voor vanille extract gebruik jij? Ik heb vorig jaar een flesje in Sri Lanka gekocht maar deze is bijna op helaas..
Groetjes Rianda
Ik kocht een flesje Nielsen Massey Madagascar vanilla extract bij de Albert Heijn.
Hey Bo,
Dit is ook weer zo’n recept wat ik snel eens moet maken. Zou je het ook kunnen maken van gedroogde kikkererwten. Ik weet die je die eerst een tijd moet laten weken, maar zitten daar dan ook nog die velletjes om?
Groetjes Laurien
Hooi Larien, je maakt dit recept met gekookte kikkererwten. Kant en klaar uit blik is het makkelijkst, maar je kunt natuurlijk ook gewoon gedroogde kikkererwten weken en daarna koken. Ook daar zitten de velletjes nog omheen :)