Vegan karamel sandwich koekjes (alfajores)

Vegan karamel sandwich koekjes

Vegan karamel sandwich koekjes. Oftewel: alfajores! Hét lievelingskoekje van onze eigen Koningin Máxima. Alfajores zijn heerlijk brosse, lichte koekjes gemaakt van meel (amandelmeel in mijn geval) en maïzena met daartussen een goddelijk laagje dulce de leche. Een soort sandwich koekjes dus. Alfajores zijn een belangrijke traditie in Peru en in elke regio is er wel een andere variant te vinden. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet ook aan de slag zou gaan met een eigen Beaufood versie en ik moet eerlijk zeggen, die is me toch goed gelukt! Het resultaat zijn deze luchtige glutenvrije en vegan (!) koekjes met een lekkere laag dulce de leche ertussen. Zelfgemaakte dulce de leche wel te verstaan. Ja, deze karamelpasta is ook kant en klaar te koop (hierdoor ben je sneller klaar), maar wisten jullie dat het belachelijk eenvoudig én lekkerder is om dit zelf te maken? Je hebt hier maar één ingrediënt voor nodig en dat is een blikje gecondenseerde kokosmelk. Zet dit blikje een paar uurtjes in een pan met zacht kokend water waardoor de boel karameliseerd en voilà! Klaar is je homemade vegan dulce de leche. De perfecte karamelvulling voor tussen die heerlijke koekjes. Super voor bij de koffie. Of op de paastafel binnenkort :D

Vegan karamel sandwich koekjes

Vegan karamel sandwich koekjes

Koffie & karamel

Of het nog beter kan? Jazeker! Dat koffie en chocolade (en chocolade en karamel) een match made in heaven zijn weten we al, maar wist je dat koffie en karamel ook fantastisch samengaan? Het bittertje van koffie past uitstekend bij de zoete karamel. Daarom mengen we ook nog een klein scheutje koffie door de karamelpasta. Ik kies hierbij voor de lichtkruidige 100% Arabica koffie van Café Intención. Café Intención is een prachtig koffiemerk dat je misschien wel kent van hun vrolijke knalgele verpakking. Naast het produceren van kwalitatieve koffie hebben zij ook nog eens een mooi verhaal. Hun koffiebonen worden namelijk biologisch geproduceerd, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en met respect voor de natuur. Iets wat ik heel belangrijk vind. De koffiebonen zijn afkomstig uit Honduras en Peru (knipoog naar mijn Peruaanse alfajores) en zijn naast biologisch ook Fairtrade gecertificeerd.

Kortom: lekkere koffie met een goed verhaal. Echt een aanrader om een keer een zak koffiebonen of filterkoffie te kopen als je Café Intención nog niet kende. En als je dan toch naar de supermarkt gaat kun je meteen de ingrediënten voor de karamel sandwich koekjes meenemen ;) Hieronder vind je het recept.

Geniet!

Vegan karamel sandwich koekjes

Benieuwd hoe ik deze koekjes maak? Check dan deze kookvideo op Instagram!

Vegan karamel sandwich koekjes

Vegan karamel sandwich koekjes

Dit heb je nodig voor deze vegan karamel sandwich koekjes / 12 – 14 stuks

  • 60 gr plantaardige roomboter – op kamertemperatuur
  • 4 el ahornsiroop
  • 1tl kaneel
  • Snufje zout
  • 140 gr amandelmeel
  • 50 gr maïzena

Voor de vegan dulce de leche

  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 2 tot 3 el 100% Arabica koffie van Café Intención
  • Snufje zeezout

 

Zo maak je ze

Dulce de leche

Begin met de dulce de leche. Zet het dichte blikje in een pan met ruim water en breng aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur heel laag, zodat het water heel rustig borrelt. Laat het blikje tweeënhalf uur uur zacht koken. Belangrijk: check af en toe of het blikje nog onder water staat. Zo niet, voeg dan een scheut water toe. Haal het blikje uit de pan en laat volledig afkoelen (!) voordat je hem openmaakt. Anders heb je kans dat de hete karamel eruit spat en dat willen we natuurlijk niet. Zet het blikje daarna in de koelkast. Hierdoor dikt de karamelpasta nog wat in.

De koekjes

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Mix met een handmixer de plantaardige roomboter, ahornsiroop, kaneel en zout. Roer het amandelmeel en de maïzena erdoor en kneed met de hand tot een samenhangend deeg en maak er een bal van.

Leg de bal op een stuk bakpapier en druk hem plat met de hand. Leg een tweede stuk bakpapier op het deeg (het deeg is namelijk nogal plakkerig) en rol hem daarna met een deegroller uit tot een platte ronde vorm.

Steek met behulp van een koekjesvorm kleine rondjes uit het deeg. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit voorzichtig want het deeg is nogal kwetsbaar. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 8 tot 10 minuten. Het is de bedoeling dat de koekjes licht van kleur blijven. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Ze worden knapperiger tijdens het afkoelen.

Zet ondertussen een kopje koffie en roer twee eetlepels daarvan door de dulce de leche. Voeg ook een snuf zeezout toe. Zijn de koekjes afgekoeld? Bedek de helft van de koekjes dan met een theelepel dulce de leche per koekje. Leg de overgebleven koekjes erbovenop en druk licht aan.

De eerste twee dagen zijn de koekje het lekkerst. Tip: je kunt deze karamel sandwich koekjes ook perfect invriezen!

Vegan karamel sandwich koekjes

Print Friendly, PDF & Email
4 Comments
  1. Ohhhh zo lekker!!! 2 vraagjes; kun je de koffie ook gewoon weg laten?:) en waar vind je gecondenseerde kokosmelk? zovaak naar gezocht!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.