Vegan kaas omelet (met spinazie en champignons)

Vegan kaas omelet, Vegan ontbijten, Veganistisch ei bakken, Veganistisch omelet, Omelet bakken zonder ei, Veganistisch omelet, Omelet van tofu

Jongens ga hier even voor zitten, want dit is DE. BESTE. VEGAN. OMELET. EVER. Ik heb na meerdere mislukte pogingen eindelijk de perfecte formule gevonden. Ik had namelijk nogal wat eisen bij dit recept. Zo moeten er niet teveel ingrediënten in zitten, ook geen voorbereidingstijd waarbij je eerst de tofu een half uur uit moeten laten lekken of iets dergelijks, en het liefst ook geen eerst-in-een-pan-en-dan-verder-garen-in-de-oven taferelen. Gewoon een lekkere omelet, zonder poespas en dan vegan. Ennnn dat is gelukt :D

Deze vegan omelet maak je simpelweg van silken tofu, hummus en een theelepel maïzena. Voeg daar vegan smaakmakers aan toe, zoals edelgistvlokken voor een kaasachtige smaak, gebakken spinazie, champignons en je hebt een méga lekker plantaardig ontbijt. Ik testte ook een versie gemaakt met kikkererwtenmeel voor de stevigheid van de omelet, alleen toen werd het meer een wrap en ik wilde persé die ei-achtige structuur. Deze omelet ziet eruit als een omelet van ei, heeft semi dezelfde structuur en hij smaakt ook nog eens top. Hij is super simpel te maken en het enige wat je nodig hebt is geduld. Geduld als in: probeer je omelet niet na twee minuten om te flippen, want dan zal hij breken. Wat op zich niet uitmaakt, want dan heb je gewoon scrambled eggs ;) Gewoon tien minuten op heel laag vuur laten garen en klaar is kees.

Geniet ervan! Laten jullie mij weten wat je ervan vindt?

Vegan kaas omelet, Vegan ontbijten, Veganistisch ei bakken, Veganistisch omelet, Omelet bakken zonder ei, Veganistisch omelet, Omelet van tofu

Vegan kaas omelet, Vegan ontbijten, Veganistisch ei bakken, Veganistisch omelet, Omelet bakken zonder ei, Veganistisch omelet, Omelet van tofu

Dit heb je nodig voor deze vegan kaas omelet (met spinazie en champignons) / 1 persoon

De basis

  • 140 gr silken tofu – dus geen stevige tofu
  • 1 tl maïzena
  • 2 el hummus
  • 1 el edelgistvlokken (dit kun je eventueel weglaten, maar hierdoor smaakt je omelet wel tien keer lekkerder!)

Smaakmakers

  • 1/2 tl kurkuma
  • stuk of 3 of 4 champignons
  • klein handje verse spinazie

Voor erop

  • 1/2 avocado
  • 1 kleine tomaat
  • verse kruiden als bieslook en peterselie

 

Vegan kaas omelet, Vegan ontbijten, Veganistisch ei bakken, Veganistisch omelet, Omelet bakken zonder ei, Veganistisch omelet, Omelet van tofu

Zo maak je het

Snijd de champignons klein. Verhit een klontje kokosvet in een kleine koekenpan en bak hierin de champignons een paar minuten. Voeg de spinazie toe en bak twee minuten mee. Haal de groenten uit de pan en zet apart.

Giet de silken tofu af en pureer dit (met je staafmixer) samen met maïzena, hummus, edelgistvlokken en een snuf zout tot een egaal en lobbig beslag. Schep het tofu mengsel in de koekenpan en verspreid met behulp van een lepel. Hoe dikker het ‘ei’, hoe langer het duurt voor je omelet gaar is dus probeer hem zo dun mogelijk te maken. Verdeel de gebakken spinazie en champignons erover.

And now we wait! Draai het vuur laag en bak de omelet zo’n 30 minuten. Je hoeft er niet in te porren of met de pan te wiebelen om hem los te maken van de bodem. Gewoon rustig laten garen en niets mee doen. Je kunt het proces versnellen door de pan na een tijdje af te sluiten met een deksel.

Is je omelet mooi stevig? Haal hem uit de pan met behulp van een spatel en maak hem eventueel af met extra edelgistvlokken, plakjes avocado, blokjes tomaat of verse kruiden als peterselie en bieslook. Het is jouw feest. Eet je omelet zo of serveer hem op (vegan) toast!

Vegan kaas omelet, Vegan ontbijten, Veganistisch ei bakken, Veganistisch omelet, Omelet bakken zonder ei, Veganistisch omelet, Omelet van tofuTip 1: hoe langer je de omelet bakt, hoe steviger hij zal worden.

Tip 2: probeer je omelet zo dun mogelijk te bakken zodat ook de binnenkant gaar wordt.

Tip 3: Je kunt ook alleen een basis omelet maken van tofu, maïzena en hummus. In dat geval kun je twee hele dunne omeletten bakken en vervolgens afmaken met whatever you like!

Tip 4: Ik maakte deze omelet laatst als lunch met vegan gebakken worstjes erbij als een soort van Engels ontbijt/lunch. Ook heeeeul lekker!

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.