...

Vegan dalgona dame blanche

Vegan dalgona dame blanche

door | aug 3, 2020 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

Vegan dalgona dame blanche

Deze vegan dalgona dame blanche is een plantaardige knipoog naar mijn favoriete dessert van vroeger. Ik bestelde steevast een dame blanche als we uit eten gingen, het liefst met extra veel warme chocoladesaus. Ik heb dit dessert al in geen jaren meer gegeten, tot ik vorige week aan de slag mocht voor het plantaardige ijsmerk Professor Grunschnabel. Ik kende dit merk niet maar sinds ik het proefde ben ik FAN! Mega lekker, verkrijgbaar in heel veel smaken (gewoon bij de AH) en geheel plantaardig dus. Ik besloot een plantaardige dame blanche te maken met hun vegan vanille ijs. Inclusief gesmolten pure chocolade en een bodem van koekkruimels. En ter vervanging van slagroom een lekkere grote toef dalgona crème :D

Plantaardige dalgona dame blanche

Dalgona koffie was een tijdje geleden (en eigenlijk nog steeds) een mega trend op Instagram. Het is eigenlijk een soort omgekeerde cappuccino waarbij je de koffie opschuimt in plaats van de melk. Het enige wat je voor de dalgona fluff nodig hebt is oploskoffie en suiker. Met een garde (of nog sneller: met een elektrische klopper) klop je de oploskoffie en suiker samen met eenzelfde hoeveelheid water tot een luchtige crème. Deze dalgona crème wordt zelfs zo stevig dat je hem kunt gebruiken als vegan topping voor op cupcakes. Of in mijn geval als plantaardige vervanger van slagroom op deze vegan dame blanche. Echt, de combinatie vanille ijs + gesmolten chocolade en dalgona crème is echt góddelijk.

Eerlijk is eerlijk, deze hoge glazen zien er fantastisch uit, maar erg praktisch eet het niet. Tenzij je een lange lepel gebruikt. Ga je voor gemak, dan serveer je deze dame blanche gewoon in kommetjes. Maar tijdens een gezellig etentje ziet dit dessert er wel extra fancy uit in hoge glazen!

Vegan dalgona dame blanche

Dit heb je nodig voor deze vegan dalgona dame blanche / 2 personen

  • 300 ml vegan vanille ijs
  • 4 digestive koekjes – de meeste digestive koekjes zijn plantaardig, maar check dit even voor de zekerheid.
  • 75 gr pure chocolade – Idem!

Voor de dalgona crème

  • 3 el oploskoffie
  • 3 el (kokosbloesem)suiker
  • 3 el water

 

Zo maak je het

Zet twee hoge glazen klaar. Verkruimel de digestive koekjes en verdeel de kruimels over de twee glazen.

Meng in een maatbeker de oploskoffie met de suiker en het water. Mix dit met een elektrische garde of mixer totdat er een crème ontstaat. Dit klusje heb je binnen dertig seconden gepiept als je de een elektrische garde gebruikt. Met een mixer duurt dit zo’n vijf minuten. Wil je een mooie toef maken? Schep de dalgona crème dan in een spuitzak met daarin een spuitmondje. Geen spuitzakken in huis en geen zin om die te kopen? Dan kun je de crème ook gewoon op het ijs scheppen met een lepel natuurlijk.

Smelt de pure chocolade au bain marie.

Verdeel het ijs over de glazen en schenk de gesmolten chocolade erover. Sluit af met een toef dalgona crème.

GENIET!

Vegan dalgona dame blanche

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Noortje Bax

    Vanavond gemaakt en erg lekker. Je moet wel van koffie houden, want het schuim smaakt naar sterkte koffie. Enig minpuntje was dat de chocolade door de kou van ijs stolde, dus niet echt saus zoals bij dame blanche, heb je daar een vegan tip voor?

    Antwoord
    • Bo

      Haha dat klopt wel ja! Dalgona wordt namelijk gemaakt met koffiepoeder. Als je de chocolade meer vloeibaar wilt hebben, dan zou je er 2 – 3 eetlepels gesmolten kokosolie doorheen kunnen mengen. Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *