Woooow wat een smaakexplosie! Ik nam een hap van deze vegan bloemkoolsteak en stopte pas met eten toen mijn bord leeg was. ZO lekker. Op deze manier is het wel heel lekker om je portie dagelijkse vitamientjes binnen te krijgen. Jullie weten dat ik niet 100% veganistisch eet, maar het wel leuk vind om met vegan gerechten te experimenteren.
Een veelgebruikte kruiden in de veganistische keuken is gerookt paprikapoeder. Hiervoor worden paprika’s ongeveer twee weken geroosterd boven een vuurtje van eikenhout en vervolgens langzaam vermalen tot poeder. Je hebt zoete en pittige paprikapoeder en in dit recept gebruik ik de zoete variant. Het geheim van deze smaakvolle steak zit hem in de marinade. Je maakt hem met maar drie ingrediënten waaronder het gerookte paprikapoeder. Maak de bloemkoolsteak af met gezouten amandelen een flinke klodder zelfgemaakt avocado chimichurri.
Hemels.
Dit heb je nodig voor deze vegan bloemkoolsteak met avocado chimichurri / 2 personen
- 1 grote bloemkool
- klein bakje tuinkers
- klein handje gezouten amandelen
- Voor de marinade: een flinke scheut (minimaal vier eetlepels) olijfolie, 1 tl gerookt paprikapoeder en 1 flinke tl grove mosterd.
Voor de avocado chimichurri
- 1 kleine avocado
- 3 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1 limoen
- scheut olijfolie
- 1 sjalot
- bosje verse munt
- bosje verse koriander
- snuf zout
Zo maak je het
Verwijder het groen van de bloemkool. Was de kool en snijd er met een groot mes twee dikke plakken uit. De zijkanten zullen waarschijnlijk afbrokkelen, maar van het middelste gedeelte kun je mooie dikke plakken snijden.
Maak van de bloemkool die je overhoudt bijvoorbeeld de volgende dag deze bloemkool ovenschotel met geitenkaassaus
Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Breng op smaak met een snufje zout. Kwast beide kanten van de bloemkoolsteaks in met de marinade. Zet even aan de kant.
Maak de chimichurrie. Verzamel alle ingrediënten in je blender of keukenmachine en blend tot een egale massa. Voeg eventueel een scheutje water toe om het wat smeuïger te maken.
Verhit een grill of koekenpan. Je hoeft geen olie in de pan te doen. Leg de steaks voorzichtig in de pan en bak ze aan beide kanten gaar op medium hoog vuur. Houd zo’n drie minuten per kant aan. De binnenkant zal hierdoor nog een bite hebben. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst, maar voor een zachtere steak bak je hem gewoon net zo lang tot je hem zacht genoeg vindt.
Serveer de steaks met de avocado chimichurrie, amandelen en een pluk kiemen. Eet hier bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes bij of een simpele salade van veldsla, tomaatjes komkommer en feta.
0 reacties