Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Epic vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise. Echt wauw, wát een lekkere vega burger is dit. Vandaag gaat voor het vierde jaar op rij de Nationale Week Zonder Vlees van start en om jullie over te halen om ook mee te doen, heb ik vandaag een té lekker recept voor je.

Bietenburgers met cheddar, pickled rode ui en truffel mayonaise.

Vegan bietenburgers wel te verstaan, want samen met Flora Plant (de maker van ontzettend lekkere plantaardige roomboter) eet ik ook een dag compleet plantaardig, want naast vlees heeft ook zuivel heel veel impact op het klimaat. Leuk weetje: ik mag dit jaar voor Flora Plant aan de slag met toffe culinaire content en daar heb ik héél veel zin in.  Een van de recepten die ik voor hen maakte is deze Epic vegan bietenburger met pickled rode ui en truffel mayonaise. En ja, die is zeker net zo lekker als dat hij klinkt..

Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Vegan cheddar en pickled rode ui

Wat betreft vegan burgers heb ik er al heel wat gemaakt, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit écht tevreden was. Te slap, te klef of te droog. MAAR HET IS GELUKT HOOR. Ik presenteer jullie een uiterst smaakvolle plantaardige burger gemaakt van biet! En dat zonder ei om de boel bij elkaar te houden. Eet een bietenburger als avondmaaltijd met gebakken aardappeltjes en een salade offf maak er deze epic burger van met een plak gesmolten vegan cheddar on top. Oh, en sla vooral die pickled rode ui niet over. Je maakt dit simpelweg door ringetjes rode ui te mengen met appelazijn. Een half uurtje wachten will do, maar het lekkerst (en mooist want: tof roze kleurtje) is om de rode ui een nachtje in de koelkast te zetten. Pickled rode ui is een mega toevoeging op deze epic burger, maar ook heerlijk in wraps bijvoorbeeld. Of tussen een tosti.

PS. Maak vooral een dubbele portie van de vegan bietenburgers, want het is super chill om er hier een paar van in de vriezer te hebben liggen.

Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Dit heb je nodig voor deze vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise / 4 stuks

  • 450 bieten – Yes, je kunt kant en klaar geraspte biet gebruiken. Maar het meest smaakvolle resultaat krijg je met vers geraspte biet. Zo gepiept als je een keukenmachine hebt, maar wel even een klusje als je zelf met een rasp aan de slag gaat. Doe dan even een schort om ;) 
  • 1 blik zwarte bonen a 400 gr
  • 125 gr kastanje champignons
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 90 gr havermeel
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 4 vegan hamburger broodjes
  • Extra: vegan truffelmayo, botersla & vegan cheddar

Voor de pickled rode ui

  • 2 rode uien
  • 100 ml appelazijn
  • 1 tl (kokosbloesem)suiker

 

Zo maak je het

Begin met de pickled rode ui. Snijd de uien in dunne ringetjes. Doe ze in een kommetje en meng met de (kokosbloesem)suiker en appelazijn. Zet weg tot gebruik. (Zie tip in de tekst hierboven).

Was de bieten en rasp ze met behulp van je keukenmachine (dit is het makkelijkst) of doe dit met de hand met een gewone handrasp. Mocht je denken: hier heb ik écht geen zin in, gebruik dan kant en klaar geraspte biet uit de supermarkt. 

Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de kastanje champignons heel fijn. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui en kastanje champignons vijf minuten aan. Voeg daarna de knoflook en Italiaanse kruiden toe samen met een snuf peper en zout. Bak nog een minuutje mee.

Giet de zwarte bonen af en spoel goed na met water. Doe ze in een grote kom en prak de zwarte bonen (met een pureestamper oid) fijn. Voeg de geraspte biet toe samen met de havermeel en het gebakken uienmengsel. Kneed de boel met de hand goed door elkaar.

Verdeel het deeg in vier ballen en druk deze daarna plat tot grote ronde burgers. Voor het beste resultaat laat je ze hierna een half uurtje rusten.

Verhit een klont plantaardige boter in een grote koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is en bak de burgers vijf minuten per kant op laag/medium vuur. Leg in de laatste minuut een plak cheddar op elke burger.

Serveer de vegan bietenburgers op hamburgerbroodjes met botersla, (vegan) truffel mayonaise en pickled rode ui.

Psst.. Wil je de burgers invriezen? Laat ze dan na het bakken volledig afkoelen en vries ze daarna in.

Vegan bietenburgers met pickled rode ui en truffel mayonaise

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.