Zeker drie keer per week (als het niet meer is) eten wij pannenkoeken als ontbijt. Gewoon omdat we dit alledrie superlekker vinden, maar bovenal omdat pannenkoeken zoveel beter vullen dan brood. Ik heb het dan natuurlijk niet over de klassieke pannenkoek gemaakt van bloem en waar je vervolgens een liter stroop overheen giet, maar over deze voedzame pannenkoekjes gemaakt van havermout. Ze zijn gezoet met natuurlijke fruitsuikers (banaan!) en ze zitten bomvol vezels. Niet zo’n fan van banaan? Dan kun je in plaats daarvan appelmoes gebruiken. Ook heerlijk! Eet de pannenkoekjes naturel of beleg ze met vers fruit, gehakte pure chocolade, ahornsiroop, pindakaas.. Of wat dacht je van deze zelfgemaakte gezonde chocoladepasta? Ze zijn heerlijk als ontbijt, maar koud zijn ze ook lekker als tussendoortje. Ook baby Louen is er gek op. Daarbij zijn deze banaan havermout pannenkoekjes 100% plantaardig. We gebruiken amandelmelk in plaats van gewone melk en de eieren worden vervangen door.. flax eggs! Hieronder vertel ik je daar meer over.
Flax eggs (vegan eivervanger)
Flax eggs zijn een super easy vegan vervanger van ei. Je maakt het simpelweg door gemalen lijnzaad te mengen met een paar eetlepels water. Even roer, vijf minuutjes wachten en klaar is kees. Na een paar minuten wordt het mengsel een beetje gelachtig en heeft het dezelfde bindende werking als ei. Good to know: flax egg heeft dezelfde bindende werking als ei, maar niet de rijzende werking. Flax egg kun je dus niet overal voor gebruiken maar is wel perfect voor pannenkoeken, vegetarische burgers, bananenbrood en koekjes e.d. Om deze havermout banaan pannenkoekjes toch een beetje fluffy te krijgen voegen we daarom een theelepel bakpoeder toe. Ennn een paar paaseitjes on top omdat het bijna Pasen is :D
Dit heb je nodig voor deze vegan banaan havermout pannenkoekjes / 8 stuks
- 200 gr havermout
- 300 ml amandelmelk – kokosmelk is ook lekker!
- 1 grote banaan
- 1 flinke tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- klein snufje zeezout
- 2 el gemalen lijnzaad gemengd met 6 el water (flax eggs)
Zo maak je het
Begin met de flax eggs. Meng hiervoor 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water. Na vijf minuten krijg je een soort gelachtige substantie. Klaar is je vegan ei vervanger!
Prak de banaan en meng in een grote kom met amandelmelk, bakpoeder, kaneel en een snufje zeezout.
Maal de havermout fijn tot meel (bijvoorbeeld in je blender of keukenmachine) en voeg de havermeel samen met de flax eggs toe aan de kom. Roer tot je een glad beslag hebt. Het klopt dat het beslag wat dik is.
Je kunt de stap van het fijnmalen van de havermout tot meel eventueel overslaan, maar de pannenkoekjes worden nét even wat lekkerder qua structuur als je dit wel doet.
Verhit een klontje kokosvet of plantaardige boter in een koekenpan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan en bak de pannenkoekjes 3 minuten op zacht vuur. Draai ze daarna om en bak de andere kant nog 1 minuut. Herhaal dit nog een keer tot 8 pannenkoeken hebt.
Eet de pannenkoekjes naturel of beleg ze met ingrediënten als jam, extra plakjes banaan, pindakaas, pure chocolade, vers fruit, ahornsiroop.
Geniet ervan!
Kan je het niet ook allemaal in de blender samen gooien?
Lekker! Maar ik vond het beslag wel echt dik en bijna onhandelbaar. Het stapje toevoegen van de flax eggs mist trouwens ;-) (ik heb chiazaad gebruikt geeft dat hetzelfde effect?)
Flax eggs maak je echt van gebroken lijnzaad. Chiazaad geeft niet het gewenste ‘ei effect’ :) De flax eggs voeg je toe samen met het havermeel. Liefs! Bo
Vanmorgen heerlijk mee ontbeten. Had er eigengemaakt chutney, warme appeltjes & blauwe bessen, hazelnootjes en stroop bij gedaan. Oh en een lepel kwark. Smullen! Het deeg van de pannenkoekjes is erg lekker, luchtig en voedzaam. Een blijvertje!
Hoi Beau,
Hoeveel eieren moet ik toevoegen als ik voor ei kies?
Groetjes,
Kelly
Ik zou dan één ei gebruiken :)