...

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

door | mrt 19, 2021 | Ontbijt, Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 6 reacties

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Zeker drie keer per week (als het niet meer is) eten wij pannenkoeken als ontbijt. Gewoon omdat we dit alledrie superlekker vinden, maar bovenal omdat pannenkoeken zoveel beter vullen dan brood. Ik heb het dan natuurlijk niet over de klassieke pannenkoek gemaakt van bloem en waar je vervolgens een liter stroop overheen giet, maar over deze voedzame pannenkoekjes gemaakt van havermout. Ze zijn gezoet met natuurlijke fruitsuikers (banaan!) en ze zitten bomvol vezels. Niet zo’n fan van banaan? Dan kun je in plaats daarvan appelmoes gebruiken. Ook heerlijk! Eet de pannenkoekjes naturel of beleg ze met vers fruit, gehakte pure chocolade, ahornsiroop, pindakaas.. Of wat dacht je van deze zelfgemaakte gezonde chocoladepasta? Ze zijn heerlijk als ontbijt, maar koud zijn ze ook lekker als tussendoortje. Ook baby Louen is er gek op. Daarbij zijn deze banaan havermout pannenkoekjes 100% plantaardig. We gebruiken amandelmelk in plaats van gewone melk en de eieren worden vervangen door.. flax eggs! Hieronder vertel ik je daar meer over.

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Flax eggs (vegan eivervanger)

Flax eggs zijn een super easy vegan vervanger van ei. Je maakt het simpelweg door gemalen lijnzaad te mengen met een paar eetlepels water. Even roer, vijf minuutjes wachten en klaar is kees. Na een paar minuten wordt het mengsel een beetje gelachtig en heeft het dezelfde bindende werking als ei. Good to know: flax egg heeft dezelfde bindende werking als ei, maar niet de rijzende werking. Flax egg kun je dus niet overal voor gebruiken maar is wel perfect voor pannenkoeken, vegetarische burgers, bananenbrood en koekjes e.d. Om deze havermout banaan pannenkoekjes toch een beetje fluffy te krijgen voegen we daarom een theelepel bakpoeder toe. Ennn een paar paaseitjes on top omdat het bijna Pasen is :D

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Dit heb je nodig voor deze vegan banaan havermout pannenkoekjes / 8 stuks

  • 200 gr havermout
  • 300 ml amandelmelk – kokosmelk is ook lekker!
  • 1 grote banaan
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • klein snufje zeezout
  • 2 el gemalen lijnzaad gemengd met 6 el water (flax eggs)

 

Zo maak je het

Begin met de flax eggs. Meng hiervoor 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water. Na vijf minuten krijg je een soort gelachtige substantie. Klaar is je vegan ei vervanger!

Prak de banaan en meng in een grote kom met amandelmelk, bakpoeder, kaneel en een snufje zeezout.

Maal de havermout fijn tot meel (bijvoorbeeld in je blender of keukenmachine) en voeg de havermeel samen met de flax eggs toe aan de kom. Roer tot je een glad beslag hebt. Het klopt dat het beslag wat dik is.

Je kunt de stap van het fijnmalen van de havermout tot meel eventueel overslaan, maar de pannenkoekjes worden nét even wat lekkerder qua structuur als je dit wel doet. 

Verhit een klontje kokosvet of plantaardige boter in een koekenpan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan en bak de pannenkoekjes 3 minuten op zacht vuur. Draai ze daarna om en bak de andere kant nog 1 minuut. Herhaal dit nog een keer tot 8 pannenkoeken hebt.

Eet de pannenkoekjes naturel of beleg ze met ingrediënten als jam, extra plakjes banaan, pindakaas, pure chocolade, vers fruit, ahornsiroop.

Geniet ervan!

Vegan banaan havermout pannenkoekjes

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. Ninon Burgy

    Kan je het niet ook allemaal in de blender samen gooien?

    Antwoord
  2. Amber

    Lekker! Maar ik vond het beslag wel echt dik en bijna onhandelbaar. Het stapje toevoegen van de flax eggs mist trouwens ;-) (ik heb chiazaad gebruikt geeft dat hetzelfde effect?)

    Antwoord
    • Bo

      Flax eggs maak je echt van gebroken lijnzaad. Chiazaad geeft niet het gewenste ‘ei effect’ :) De flax eggs voeg je toe samen met het havermeel. Liefs! Bo

      Antwoord
  3. Willemijn

    Vanmorgen heerlijk mee ontbeten. Had er eigengemaakt chutney, warme appeltjes & blauwe bessen, hazelnootjes en stroop bij gedaan. Oh en een lepel kwark. Smullen! Het deeg van de pannenkoekjes is erg lekker, luchtig en voedzaam. Een blijvertje!

    Antwoord
  4. Kelly

    Hoi Beau,

    Hoeveel eieren moet ik toevoegen als ik voor ei kies?

    Groetjes,
    Kelly

    Antwoord
    • Bo

      Ik zou dan één ei gebruiken :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *