Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir!

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

Hoewel ik elke dag bezig ben met food word ik toch nog regelmatig verrast door nieuwe producten of ingrediënten. Zo ook door kefir. Stiekem bestaat kefir al duizenden jaren, maar ik had het gewoon nog nooit geprobeerd. Jij wel? Toen ik laatst van Arla een paar pakken Arla biologische kefir kreeg toegestuurd, besloot ik mezelf erin te verdiepen. Wat is kefir en waarom is het nou zo goed voor je?

Kefir staat ook wel bekend als ‘de drank der honderdjarigen’ vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Nou, in dat geval drink ik graag iedere dag een glas kefir ;) Melkkefir is een gefermenteerde, romige zuiveldrank die te vergelijken is met drinkyoghurt. Het heeft een licht sprankelende smaak en bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die normaliter niet in melk voorkomen. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen en bestaat uit slechts twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen. Puur en zonder suiker of andere onnodige toevoegingen. Mijn voorkeur gaat uit naar de naturel variant, ik vind die onwijs lekker. Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan (in dit geval biologische) melk. Deze culturen fermenteren de melk waarna deze vervolgens wordt gefilterd. Dit proces zorgt voor kefirdrank met een frisse en licht sprankelende smaak, dat net zo lekker smaakt als dat het goed voor je is. Hieronder vertel ik je er meer over in een video!

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

Kefir: een echte gezondheidsboost

Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid. Daarnaast bevorderen calcium, vitamine B12 & B2 je energiestofwisseling. Eén van de voordelen van het drinken van kefir vind ik daarnaast de verbetering van mijn darmflora. Deze is bij mij nooit helemaal optimaal geweest. De opname van voedingsstoffen begint echter in je darmen en dat is dan ook precies de reden waarom een gezonde darmflora zo belangrijk is. De rechtsdraaiende melkzuurbacteriën in melkkefir zijn goed voor je darmen en daarom drink ik de laatste twee weken elke ochtend een glas Arla kefir. Na een paar dagen merkte ik al verbetering op. Je kunt kefir eigenlijk de hele dag door drinken, bijvoorbeeld ook als tussendoortje. Nu is het redelijk onhandig om een literpak mee te sjouwen dus vul ik ’s ochtends een flesje die ik dan meeneem voor onderweg. Een glas zorgt bij mij al voor een verzadigd gevoel en dat betekent minder kans op een snack attack in de middag ;) Kortom, probeer het eens! Ik weet zeker dat je het lekker vindt en het is een win-win dat het ook nog eens goed voor je is.

 

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

Vaste prik op mijn ontbijttafel: biologische kefir, Hoe wordt kefir gemaakt, Gezonde start dag, Gezonde foodblogs, Gezonde tussendoortjes, Gezonde zuiveldrank

 

 

 

*Ik leerde kefir kennen via een samenwerking. Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Arla!

Print Friendly, PDF & Email
12 Comments
 1. Ik gebruik de kefir van Healthy People. Nog veel romiger dan die van Arla
  Jumbo verkoopt dit nu in een liter verpakking van eigen merk.

  1. Romige nep, die van Arla is de enige welke daadwerkelijk een Kefir is. Onderzocht in de aflevering Kefir van de keuringsdienst van waarde.

 2. Er is een aflevering van de keuringsdienst van waarde waarin vele merken kant en klare kevir zijn getest en raad eens: NIET 1 BEVAT ECHTE KEVIRCULTUREN ! Dus indien je de vele voordelen van Kevir wilt ervaren zul je kevirkorrels moeten bestellen via internet.

  Kevir gaat dood van de aanraking met metaal en of zeep dus koop om de Kevir te maken alleen glas of plastic of houten materialen

  Zelf gebruik ik een plastic zeef, plastic maatkan met schenktuit, plastic trechter, plastic lepel, plastic pot met waterslot (zodat het gas kan ontsnappen en er geen beestjes oid in de pot kunnen), en een grammeweegschaal

  Het is iedere dag maar een paar minuutjes werk: je gooit de pot leeg in de plastic zeef, nadat je de kevirkorrels er weer uit hebt gezeefd gooi je die terug in de pot (ong 100 gram) en dan doe je er een liter melk bij en zet de pot weer op een rustig donker plekje. Ik gooi de Kevir altijd in het melkpak (vroeger deed ik het in glazen flessen of potten maar het melkpak is uiteraard handiger)

  Om de paar dagen spoel ik de kevirkorrels af in de zeef onder de kraan met koud water en weeg 100 gram af en de rest geef ik weg aan anderen die ook Kevir willen proberen

  Als je begint met 10 of 20 gram heb je overigens al vrij snel 100 gram hoor want het groeit vanzelf

  Na het Kevir maken spoel ik alles af met heet water en droog het met keukenrol, de pot waar de Kevir in gemaakt wordt spoel ik maar eens in de 3 vier dagen om

  Voor degenen die het gaan proberen, veel succes

  1. Dit is onjuist, 1 product bevatte wel degelijk de juiste gisten en dat was de Arla biologische kefir. De rest is allemaal nep inderdaad. Zie het statement van kvw zelf maar:
   “Ten onrechte kan in deze aflevering de indruk zijn ontstaan dat het door ons geteste product Arla Biologische Kefir geen gist bevat en daarmee geen kefir is. Het enige product uit ons onderzoek dat wel gist bevat is Arla Biologische Kefir. “

 3. Kefir ken ik al jaren. vroeger hadden wij een kefirplantje, dat deden we in een glas melk. en de dag erna haalden je het plantje eruit En je had een kefir drank.

 4. Dit zag er zo goed uit dat ik het ben gaan halen en ik gebruik het nu ongeveer anderhalve week. Het bevalt me goed om kefir als ontbijt te eten met muesli. Weet jij of de kefir van ah eigen merk net zo goed is als deze van Arla? Op google word ik niet veel wijzer.

  1. Hooi Suzan, super leuk om te horen dat jij dit net zo ervaart als ik! Ik gebruik zelf eigenlijk altijd van Arla omdat ik achter de schermen heb mogen zien hoe puur dit product is. AH eigen merk ik iets goedkoper, maar misschien niet geheel biologisch? Dat weet ik even niet. Tevens vond ik die van AH net ietsje minder romig ofzo. Liefs! Bo

 5. Ik ga het vanmiddag gelijk kopen. Heb het nog nooit gekocht of gedronken, maar sta er wel eens mee in mijn handen bij de supermarkt. Maar nu met deze cashbackactie gaat het zeker weten mijn karretje in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.