...

Vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit

Vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit

door | sep 18, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 32 reacties

Vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit

“Bo waarom gebruik je altijd havermout in je cakes?” Nou, omdat havermout vol vezels zit en een stuk voedzamer is dan bloem. Maar het allerfijnste vind ik dat je er zo lekker lang vol van zit. Als ik een dikke plak havermoutcake meeneem voor onderweg als tussendoortje dan ben ik altijd verzadigd. Soms smeer ik er notenpasta op of beleg hem met plakjes banaan of appel en kaneel. Gister dook ik de keuken in om aan de slag te gaan met een nieuw recept en ik kan jullie vertellen dat deze vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit HEEL lekker is geworden..

De cakes die ik maak moeten aan een paar eisen voldoen. Ze moeten lekker zijn, gezond en het liefst met maar een paar ingrediënten. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe makkelijk het is om dit gezonde tussendoortje te maken. Mix de ingrediënten met een mixer of in je blender tot beslag, giet het in een cakeblik en de oven doet het werk. En tada! Voor een hele week gezonde tussendoortjes op voorraad die je makkelijk mee kunt nemen naar werk.

Nu krijg ik van jullie regelmatig de vraag of ik ook cake recepten heb zonder lactose. En dat heb ik :D Deze cake is gemaakt van Arla Lactofree met vanille smaak. De vanille yoghurt is gemaakt van koemelk waaruit de lactose is omgezet in andere melksuikers. Zo wordt de melk gemakkelijker verteerbaar voor iedereen die gevoelig is voor lactose. Er zitten geen kunstmatige geur en kleurstoffen in verwerkt en je proeft puur en alleen de vanille die deze cake zo lekker maakt. En de yoghurt smaakt overigens gewoon naar echte zuivel. Vanille is dikke vrienden met rood fruit en ik voegde een mix van frambozen, blauwe bessen, bramen en kersen toe. Uit eigen tuin, bij de groenteboer vandaan of uit het vriesvak van de supermarkt – zo’n handig voorgemixt pakje – het is allemaal goed!

 

Vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit

 

Dit heb je nodig voor een cake

 • 250 gr havermeel – maal havermout fijn tot meel in je blender
 • 50 gr glutenvrije bloem
 • 200 ml vanille yoghurt – van Arla Lactofree
 • 1 afgestreken el bakpoeder
 • 1 rijpe banaan
 • 4 eitjes
 • snuf kaneel
 • 200 gr zomerfruit – uit de diepvries of vers. Denk aan een mix van bramen, frambozen, rode bessen en kersen.

 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden en bedek je cakevorm met bakpapier. Zo krijg je de cake er straks mooi in zijn geheel uit.

Maal havermout fijn tot meel in je blender – dit hoeft niet persé maar je krijgt hierdoor een gladdere cake – en stort het meel in een grote kom. Voeg bloem, vanille yoghurt, bakpoeder, banaan en eitjes toe en mix alles met een mixer tot beslag. Voeg daarna het fruit toe en houd er een stuk of zes fruitjes achter. Schep het fruit even luchtig door je beslag.

Schep daarna het beslag in de cakevorm en sluit af met het overgebleven fruit.

Zet de vorm 45 tot 60 minuten in het midden van de oven. Elke oven is anders dus houd de cake na 45 minuten goed in de gaten. Is hij bij nader inzien toch nog wat nat? Dan zet je hem gewoon nog even terug in de oven.

 

Vanille yoghurt cake van havermout en rood fruit

 

 

 

Tip: snijd een plak cake af en drizzle er extra vanille yoghurt overheen samen met wat fruit en gebrande nootjes. Net een taartje!

Advertisement

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Notentoast met gebakken paddenstoelen en gepocheerd ei

Notentoast met gebakken paddenstoelen en gepocheerd ei

Het mag je vast niet ontgaan zijn dat ik dagelijks lief, leed en vooral eten deel op Instagram. En zo ook vaak mijn dagelijkste gezonde lunches. Vorig jaar was er een periode waarin ik volgens mij wel honderd keer hetzelfde recept liet zien tijdens de lunch, omdat ik...

Lees meer
Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer

32 Comments

32 Reacties

 1. mar

  kan ik speltbloem gebruiken ? en welke maat eieren had je gebruikt in dit recept ?

  Antwoord
  • Bo

   Je kunt de glutenvrije bloem vervangen door dezelfde hoeveelheid speltmeel. Maat eieren weet ik niet, ik haal mijn eieren rechtstreeks bij de boer vandaan en dan hebben ze altijd een ander maatje :) Ik zou voor de medium eieren uit de supermarkt gaan. Eet smakelijk!

   Antwoord
 2. Linda hofstede

  Vanmiddag de cake gemaakt
  En ik vind hem heerlijk
  Had geen zomerfruit in huis dus heb er appel doorheen geraspt
  Samen met de kaneel is het een lekkere combi !!!

  Antwoord
 3. Vivian

  Hoi hoi.
  Echt een super recept, vorige week gemaakt !
  Ik vraag me alleen af hoe je het beste deze cake kan bewaren ? Ik had het namelijk zelf in plakjes gesneden en bewaard in een bakje uit de koeling gehouden, er zat helaas al vrij snel schimmel op, in de koeling bewaren ?

  Groetjes vivian

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Vivian! Yes liefst in de koeling! Of invriezen, dan blijft de cake veel langer goed. De cake blijft niet zo lang goed als andere cakes omdat er geen bergen suiker of conserveermiddelen in zitten :) Liefs, Bo

   Antwoord
 4. Monique

  Ziet er heerlijk uit
  Zou de bloem ook vervangen kunnen worden door amandelmeel?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Monique, dat is voor de smaak lekker maar voor de structuur zou ik half om half doen :)

   Antwoord
 5. Danielle

  Hoi Bo,

  Ik heb je advies nodig, mijn cake is namelijk (denk ik) mislukt.
  Cake heeft 45 min in oven gestaan, gecontroleerd met sate prikker en was goed. Ik heb vanille vla van AH gebruikt en niet van merk wat bovenstaand beschreven staat.

  De cake ziet er van buiten heerlijk uit maar van binnen lijkt hij nat/vettig, is namelijk wat donkere kleur en niet zoals cake er op plaatje uit ziet (viel overigens niet nat/vettig), de smaak is nogal smakeloos.
  Ik zal vast iets verkeerds gedaan hebben? Kan het komen doordat ik diepvriesfruit (alleen frambozen) heb gebruikt? Dit is natuurlijk sapiger en een stuk natter dan uit het schap.

  Hopelijk weet jij raad want de cake lijkt me heerlijk, als hij lukt haha.

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Danielle! Jammer dat de cake ietsje anders is uitgepakt. Op zich kun je ook prima vanille vla van een ander merk gebruiken, kijk wel even goed naar het suikerpercentage. Indien je diepvriesfruit gebruikt zal de cake iets natter worden, maar opzich is dit niet erg. Een beetje smeuïgheid kan ik wel waarderen :D Wel is het beter om er niet alleen frambozen door te doen, deze zijn anders dat ze doen denken niet altijd zoet maar eerder zurig. Neem echt een mix met kersen of bramen. Liefs, Bo

   Antwoord
 6. Amée

  Hoi, ik ben van plan deze cake te gaan maken, maar ik vroeg me af hoe zo’n grote cakevorm je gebruikt hebt?

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Amée, je bedoelt hoe groot de vorm is? Ik moet dat even nameten maar het is een standaard cakevorm die ik bij de Blokker kocht :) Liefs, Bo

   Antwoord
 7. Marianne

  Wij zijn verslaafd aan deze lekkernij! Heb hem al in zoveel verschillende varianten gemaakt. Met gr. yoghurt, met kersen, met gedroogd fruit. Met walnoten bovenop. Heerlijk! Bedankt voor dit TOPRECEPT!

  Antwoord
  • Bo

   Wat súper om te horen Marianne, bedankt voor je reactie. En wat een heerlijk idee met walnoten erop! Liefs, Bo

   Antwoord
 8. Iris

  Kan je deze cake ook (in plakken) invriezen?

  Antwoord
  • Bo

   Jazeker! Handig voor een voorraadje gezonde tussendoortjes. Liefs, Bo

   Antwoord
 9. Pauline

  Hoi, als ik de banaan er niet in wil hebben want kan ik dan als vervanger toevoegen? Groet Pauline

  Antwoord
  • Bo

   Je kunt de banaan eventueel vervangen door 3 eetlepels appelmoes Pauline. Ook een lekkere zoetmaker :) Liefs en geniet ervan

   Antwoord
 10. Ineke

  Kan ik de banaan ook vervangen door palmsuiker? Ik mag geen banaan maar wil de cake graag proberen

  Antwoord
  • Bo

   Je kan de banaan ook weglaten Ineke en de cake zoeten met palmsuiker. De structuur zal iets veranderen maar hij wordt er niet minder lekker op :)

   Antwoord
 11. Kylie

  Ik heb hem gisteren gemaakt, alleen dan met gewone halfvolle vanille yoghurt en met nog wat kokosrasp, hij is heerlijk. Bedankt voor het recept!
  Hij staat nu in de koelkast in een luchtdichte bak, hoelang kan ik hem bewaren?

  Antwoord
  • Bo

   Heel graag gedaan Kylie! Ik zou hem binnen vier dagen opeten. Liefs en geniet van je zondag :)

   Antwoord
 12. Andrea

  Hi, dank voor het recept. Ik heb het gisteren gemaakt en heerlijk. De volgende keer doe ik er alleen wel een beetje suiker bij, in de vorm van ahornsiroop. Nu een dag later vind ik de cake echter minder lekker smaken. Hoe bewaar jij ‘m?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Andrea, lekker een beetje ahorn siroop! Ik bewaar hem zelf altijd in een luchtdichte bak in de koelkast. Liefs, Bo

   Antwoord
   • Andrea

    Dank!!

    Antwoord
 13. Sophie

  hoi!

  kan je de glutenvrije bloem ook vervangen door tarwebloem?

  liefs,
  Sophie

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Sophie, ja hoor dat kan!:)

   Antwoord
 14. Sherona

  Ik ga deze cake zeker een keer uitproberen! Zou de vanille yoghurt ook vervangen kunnen worden door magere yoghurt en vanille poeder?

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Sherona, dat kan zeker! Liefs en geniet ervan, Bo

   Antwoord
 15. Gerdine

  Kun je i.p.v 4 eieren ook 3 doen en 1 banaan extra? Thanks

  Antwoord
 16. Willeke

  Kan ik ipv bloem ook kokosmeel gebruiken? En zo ja hoeveel dan? Hoor het graag, alvast bedankt!

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Willeke! Ik zou dit niet vervangen door kokosmeel. Kokosmeel is een moeilijk meel om mee te bakken (vind ik) omdat het nogal snel droog kan worden. Ik heb echter een heerlijk recept met kokosmeel én ook met yoghurt online staan. Het recept vind je hier -> https://beaufood.nl/glutenvrije-yoghurt-kokos-cake/

   Liefs, Bo

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *