Tonijn sesam burgers met soja mayo

Tonijn sesam burgers met soja mayo

Burgers, ik ben er gek op! En dan heb ik het niet over die kant en klare diepvriesburgers op een laf broodje met een overdosis cheddar, maar over homemade burgers gemaakt van mooie ingrediënten, dik belegd en op een knapperige bol uit de oven. En hoewel ik een lekker vleesje op zijn tijd wel kan waarderen maak ik mijn burgers toch vaker van linzen, erwten, groenten of vis. Anders dan met vlees voel ik mezelf na het eten van een veggie of visburger niet zo’n tientonner en met groenten en vis kun je eindeloos variëren.

Zalmburgers staan bijvoorbeeld vaak op tafel bij mij, en tonijnburgers leken mij ook wel wat. Proberen dus maar. Ik kan niet benadrukken hoe easy het is om deze burgers te maken én hoe lekker ze zijn! Nu kun je ze op twee manieren serveren; op een knapperige bol als hamburger of zonder brood en met aardappeltjes en groente of een salade. Ik at ze dit keer op een bol met een simpele doperwten salade on the side. Perfect als gezonde bodem voor een avondje stappen maar ook als voedzaam comfort food op de bank met een goede film en je bestie onder een dekentje. Love it!

Deze tonijn sesam burgers met soja mayo vergen iets meer liefde dan bij het kneden van een burger van vlees. Vlees blijft iets beter aan elkaar plakken en tonijn heeft wat paneermeel en geduld nodig. En daarmee bedoel ik dat je de burger niet als een pro moet proberen om te flippen in de pan. Laat de tonijnburger op laag vuur aan beide kanten garen en gebruik een pan met anti aanbaklaag. Ik gebruik voor het maken van burgers een pan van Tefal met anti aanbaklaag en zo’n thermo-spot in het midden waaraan je kunt zien wanneer de pan op de perfecte baktemperatuur is en je olie noch boter nodig hebt. Het resultaat is een mooie en gezonde burger. Onder aan deze blog vinden jullie een spaaractie van de DekaMarkt om spotgoedkoop aan deze Tefal pan te komen. Maar nu eerst het recept!

 

Voor de burger

  • 300 gr tonijnsteak
  • 1 lente ui – in ringetjes
  • 1 tl dille
  • 4 el paneermeel – glutenvrij
  • 4 el sesamzaadjes
  • snuf peper en zeezout
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui – in ringen 
  • 2 bollen – glutenvrij

Voor de saus

  • 1 el mayo
  • 1 el soja saus

 

Tonijn sesam burgers met soja mayo

 

 

Zo maak je het

Hak de tonijn fijn en kneed in een grote kom samen met de lente ui, paneermeel, dille, peper en zout met je handen tot een samenhangend geheel. Vorm met je handen twee mooie ballen en druk deze plat tot burgers. Vallen ze een beetje uit elkaar? Kneed alles dan nog even goed door. Wentel de burgers als laatste door de sesamzaadjes.

Verhit de koekenpan en leg de burgers (zonder olie of ander vet) in de pan wanneer de stip in het midden egaal rood is gekleurd. Indien je een andere koekenpan gebruikt zonder aanbaklaag, verhit dan eerst een theelepel kokosvet.

Bak de burgers aan beide kanten in twee minuten gaar. Houd een langere baktijd aan voor gare tonijn burgers en wat korter als je hem liever wat rauw hebt. Dat laatste vind ik zelf altijd erg lekker.

Snijd ondertussen met (bijvoorbeeld) een kaasschaaf repen van de komkommer en meng de ingrediënten van de saus in een kommetje door elkaar.

Snijd de bollen open, leg de tonijn burgers erop en maak af met rode ui, lekker veel komkommer en soja mayo.

 

Eet je deze burger als avondeten? Maak er dan een frisse doperwten salade bij. Ontdooi hiervoor 200 gram doperwten en meng met rode ui, verse peterselie, sesam olie en wat appel azijn. Oh, en wat gehakte hazelnoten of ander soort nootjes. Simpel en super smaakvol

 

Tonijn sesam burgers met soja mayo

 

Psst.. Je kunt bij DekaMarkt nu voor Tefal pannen sparen! Bij elke tien euro aan boodschappen krijg je een zegel en kun je met een vol spaarboekje voor een habbekrats een Tafelpan aanschaffen. Ik gebruik in dit recept de koekenpan van 24 cm en die is echt een aanrader. Op deze link vinden jullie meer info over de pannen en de spaaractie.

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.