Deze tonijn sashimi is er weer eentje voor in de eregalerij van Beaufood. Wauw. Wát een gerecht! Ik maak het vaak als side sish bij etentjes: het staat prachtig, is heel eenvoudig te maken en smaakt natuurlijk fantastisch… De ultradunne plakjes tonijn smelten bijna op je tong, de knapperige uitjes geven het een fijne bite en de unagisaus barst van de verschillende smaken. Door die saus wil ik mijn bord het liefst schoon likken – die is echt ongelooflijk goed en helemaal zelfgemaakt! Trek gekregen? Ik vertel je hoe je deze tonijn sashimi met unagisaus klaarmaakt.
Unagisaus (voor bij tonijn sashimi)
Unagi is zoetwaterpaling en als je wel eens sushi bestelt, dan weet je misschien ook meteen welke goddelijke saus ik bedoel. Want echt: unagisaus is een van mijn favo sauzen. Ik heb ‘m standaard in huis en eet het bij sushi, gestoomde dumplings, spring rolls en dus ook heel graag bij bijvoorbeeld tonijn sashimi.
Er is alleen één maar: unagisaus is zo’n beetje nergens te koop. Daarom leek het mij een goed plan om een Beaufood-versie van deze soja-achtige, stroperige saus te maken. En dat is mega goed gelukt met maar drie ingrediënten! Met deze smaakvolle saus til je de tonijn sashimi meteen naar een next level. Absoluut het proberen waard!
Meer sashimi- en sushigerechten
- Avocadosushi met makreel en unagisaus (ook een lekkere variant!)
- Sushitaartjes met zalm en avocado
- Ossenhaas tataki met sushirijst en unagisaus
- Pizza van papadum met tonijn sashimi en soja-mayo
Dit heb je nodig voor deze tonijn sashimi / 2 personen
- 300 gr verse tonijn
- 2 el gebakken uitjes
- 1 tl fijngehakte verse peterselie
- Optioneel: 2 el bonito flakes, ook wel katsuobushi genoemd,
(gedroogde en gerookte tonijnvlokken) over de sashimi voor een rokerige umami smaak. Aanrader!
Voor de unagisaus
- 75 ml sojasaus
- 40 ml ahornsiroop
- 2 el rijstazijn
Zo maak je het
Begin met de unagisaus. Meng de ingrediënten in een kleine pan en laat op zacht vuur in 15 tot 20 minuten inkoken tot een licht stroperige substantie. Houd de saus tussentijds goed in de gaten en roer regelmatig. Laat de saus daarna volledig afkoelen. Let op: als de saus is afgekoeld, dikt hij nog iets meer in.
Snijd de verse tonijn vlak voor het serveren in dunne plakken. Verdeel de tonijn sashimi over twee borden.
Drizzle er wat unagisaus over en garneer met gebakken uitjes, fijngehakte peterselie en (als je deze hebt) wat bonito flakes.
Tip: de overgebleven unagisaus kun je prima een week bewaren in de koelkast!
Hoi Bo, wat voor groente eet je hier bij?
Broccoli, bimi of bijvoorbeeld knapperige peultjes :)