...

Tonijn sashimi met unagisaus en krokante uitjes

Tonijn sashimi met unagisaus en krokante uitjes

tonijn sashimi

Deze tonijn sashimi is er weer eentje voor in de eregalerij van Beaufood. Wauw. Wát een gerecht! Ik maak het vaak als side sish bij etentjes: het staat prachtig, is heel eenvoudig te maken en smaakt natuurlijk fantastisch… De ultradunne plakjes tonijn smelten bijna op je tong, de knapperige uitjes geven het een fijne bite en de unagisaus barst van de verschillende smaken. Door die saus wil ik mijn bord het liefst schoon likken – die is echt ongelooflijk goed en helemaal zelfgemaakt! Trek gekregen? Ik vertel je hoe je deze tonijn sashimi met unagisaus klaarmaakt. 

tonijn sashimi

Unagisaus (voor bij tonijn sashimi)

Unagi is zoetwaterpaling en als je wel eens sushi bestelt, dan weet je misschien ook meteen welke goddelijke saus ik bedoel. Want echt: unagisaus is een van mijn favo sauzen. Ik heb ‘m standaard in huis en eet het bij sushi, gestoomde dumplings, spring rolls en dus ook heel graag bij bijvoorbeeld tonijn sashimi.

Er is alleen één maar: unagisaus is zo’n beetje nergens te koop. Daarom leek het mij een goed plan om een Beaufood-versie van deze soja-achtige, stroperige saus te maken. En dat is mega goed gelukt met maar drie ingrediënten! Met deze smaakvolle saus til je de tonijn sashimi meteen naar een next level. Absoluut het proberen waard!

Meer sashimi- en sushigerechten

tonijn sashimi

Dit heb je nodig voor deze tonijn sashimi / 2 personen 

  • 300 gr verse tonijn 
  • 2 el gebakken uitjes
  • 1 tl fijngehakte verse peterselie 
  • Optioneel: 2 el bonito flakes, ook wel katsuobushi genoemd,
    (gedroogde en gerookte tonijnvlokken) over de sashimi voor een rokerige umami smaak. Aanrader!

Voor de unagisaus

  • 75 ml sojasaus
  • 40 ml ahornsiroop 
  • 2 el rijstazijn 

 

Zo maak je het

Begin met de unagisaus. Meng de ingrediënten in een kleine pan en laat op zacht vuur in 15 tot 20 minuten inkoken tot een licht stroperige substantie. Houd de saus tussentijds goed in de gaten en roer regelmatig. Laat de saus daarna volledig afkoelen. Let op: als de saus is afgekoeld, dikt hij nog iets meer in.

Snijd de verse tonijn vlak voor het serveren in dunne plakken. Verdeel de tonijn sashimi over twee borden.

Drizzle er wat unagisaus over en garneer met gebakken uitjes, fijngehakte peterselie en (als je deze hebt) wat bonito flakes. 

Tip: de overgebleven unagisaus kun je prima een week bewaren in de koelkast!

tonijn sashimi

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Marielle

    Hoi Bo, wat voor groente eet je hier bij?

    Antwoord
    • Bo

      Broccoli, bimi of bijvoorbeeld knapperige peultjes :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *