Tomatentaart met honing en feta

Tomatentaart met honing en feta

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Deze tomatentaart is lekker zomers en staat fantastisch op tafel bij de borrel of een etentje in de tuin. Al kan hij natuurlijk ook príma in de winter, alleen ben ik op dit moment zo lekker in de zomerse sferen. Het is nu al twee weken volle bak zon in Nederland dus hello summerfood! Snijd deze tomatentaart in kleine punten en geniet er met vier personen van of eet hem als avondeten, dan is hij goed voor twee personen, en eet er een goed gevulde groene salade bij. Bijvoorbeeld een salade met veldsla, gegrilde perzik, zongedroogde tomaten en een simpele dressing van azijn, olijfolie en honing.

Ik ben geen held in het maken van eigen bladerdeeg (en eerlijk gezegd vind ik het ook een rotklusje..) dus koop ik altijd plakjes kant en klaar deeg voor hartige taart waar ik vervolgens zelf een bal van kneed. Makkelijke he? Ik noem het semi homemade deeg ;) Vervolgens rol je het deeg uit tot een mooie ronde vorm (of vierkant, het is jouw feestje) met daarop verschillende tomaten. Hoe meer kleuren en soorten tomaatjes, hoe leuker! Ik hoop dat je er net zo van geniet als dat ik deed.

Eet smakelijk!

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Dit heb je nodig voor deze tomatentaart met honing en feta

  • 8 plakken hartig bladerdeeg – zo’n 350 gr, ontdooit 
  • 1 grote vleestomaat
  • 1 gewone tomaat
  • stuk of 10 gekleurde tomaatjes
  • 100 gr feta
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el mosterd
  • 2 el havermout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • klein handje hazelnoten
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing
  • klein bosje verse munt en basilicum

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Je hebt geen taartvorm nodig voor deze taart!

Snijd de vleestomaat en de gewone tomaat in plakken van zo’n 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en laat even liggen. Dit zorgt ervoor dat er wat vocht uit de tomaten trekt en dat is beter voor het eindresultaat van de taart. Halveer de kleine tomaatjes.

Kneed de ontdooide plakken bladerdeeg met de hand tot je een bol hebt. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne ronde bodem van ongeveer 25 cm. Leg het bladerdeeg op de ovenplaat.

Besmeer de bodem met mosterd en strooi er wat havermout over. Houd 2 cm van de randen vrij. Druk voorzichtig het overtollige vocht uit de tomaten. Beleg de bodem met de plakken tomaat en de gehalveerde kleine tomaatjes. Snijd de knoflook klein en verdeel dit samen met verkruimelde feta en oregano over de taart. Druppel er wat olijfolie over. Sluit af met een snuf zwarte peper en eventueel wat zeezout. Let op: de feta geeft ook een lekker zoutje af.

Vouw de randen van het deeg losjes over de taart zoals op de foto. Klop het ei los in een kommetje en kwast de randen van de taart ermee in. Bak de tomaten taart 40 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart wanneer hij klaar is tien minuten afkoelen. Strooi er gehakte hazelnoten over en een eetlepel honing. Extra lekker met verse munt en basilicum! Eet de taart warm of koud.

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Danielle

    Hoi Beau,
    Weer een heerlijk recept! Maar waarom geen printvriendelijke versie? Nu moet ik 21 pag afdrukken om je recept te bewaren.

    Liefs
    DAnielle

    Antwoord
    • Bo

      Hmm, ik heb het even gecheckt en de plugin drukt inderdaad alle pagina’s af. Ik ga even achter een nieuwe plugin aan. Tot die tijd kun je gewoon aangeven welke pagina’s je wil afdrukken zodat je printer ze niet allemaal pakt. Liefs! Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.