Tomatentaart met honing en feta

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Deze tomatentaart is lekker zomers en staat fantastisch op tafel bij de borrel of een etentje in de tuin. Al kan hij natuurlijk ook príma in de winter, alleen ben ik op dit moment zo lekker in de zomerse sferen. Het is nu al twee weken volle bak zon in Nederland dus hello summerfood! Snijd deze tomatentaart in kleine punten en geniet er met vier personen van of eet hem als avondeten, dan is hij goed voor twee personen, en eet er een goed gevulde groene salade bij. Bijvoorbeeld een salade met veldsla, gegrilde perzik, zongedroogde tomaten en een simpele dressing van azijn, olijfolie en honing.

Ik ben geen held in het maken van eigen bladerdeeg (en eerlijk gezegd vind ik het ook een rotklusje..) dus koop ik altijd plakjes kant en klaar deeg voor hartige taart waar ik vervolgens zelf een bal van kneed. Makkelijke he? Ik noem het semi homemade deeg ;) Vervolgens rol je het deeg uit tot een mooie ronde vorm (of vierkant, het is jouw feestje) met daarop verschillende tomaten. Hoe meer kleuren en soorten tomaatjes, hoe leuker! Ik hoop dat je er net zo van geniet als dat ik deed.

Eet smakelijk!

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Dit heb je nodig voor deze tomatentaart met honing en feta

  • 8 plakken hartig bladerdeeg – zo’n 350 gr, ontdooit 
  • 1 grote vleestomaat
  • 1 gewone tomaat
  • stuk of 10 gekleurde tomaatjes
  • 100 gr feta
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el mosterd
  • 2 el havermout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • klein handje hazelnoten
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing
  • klein bosje verse munt en basilicum

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Je hebt geen taartvorm nodig voor deze taart!

Snijd de vleestomaat en de gewone tomaat in plakken van zo’n 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en laat even liggen. Dit zorgt ervoor dat er wat vocht uit de tomaten trekt en dat is beter voor het eindresultaat van de taart. Halveer de kleine tomaatjes.

Kneed de ontdooide plakken bladerdeeg met de hand tot je een bol hebt. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne ronde bodem van ongeveer 25 cm. Leg het bladerdeeg op de ovenplaat.

Besmeer de bodem met mosterd en strooi er wat havermout over. Houd 2 cm van de randen vrij. Druk voorzichtig het overtollige vocht uit de tomaten. Beleg de bodem met de plakken tomaat en de gehalveerde kleine tomaatjes. Snijd de knoflook klein en verdeel dit samen met verkruimelde feta en oregano over de taart. Druppel er wat olijfolie over. Sluit af met een snuf zwarte peper en eventueel wat zeezout. Let op: de feta geeft ook een lekker zoutje af.

Vouw de randen van het deeg losjes over de taart zoals op de foto. Klop het ei los in een kommetje en kwast de randen van de taart ermee in. Bak de tomaten taart 40 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart wanneer hij klaar is tien minuten afkoelen. Strooi er gehakte hazelnoten over en een eetlepel honing. Extra lekker met verse munt en basilicum! Eet de taart warm of koud.

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Tomatentaart met honing en feta, Gezonde recepten, Makkelijk taartdeeg maken, Gezonde foodblogs, Makkelijk en gezond avondeten, Beaufood blog, Zomerse lunch recepten

Bo

Bo / 28 / Wonend in het gezellige Utrecht / Liefde voor gezond eten, lekker koken en wijn / You don't have to cook fancy or complicated masterpieces, just good food from fresh ingredients.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.