Na een aantal dagen in Les Gets te hebben vertoefd (lees hier mijn tips voor Les Gets!) reden we door naar Châtel. ‘We’ zijn Michael, ik en ons zoontje Louen (2). Het dorp Châtel ligt ongeveer een uurtje rijden vanaf Les Gets en bereik je middels een mooie kronkelrit door de bergen. Dit bergdorp ligt op slechts 1,5 uur rijden van het Zwitserse Genève en is met zo’n 1300 inwoners een authentiek en supercharmant dorpje, in de regio Savoie Mont Blanc. Dit prachtige skigebied beschikt over maar liefst 650 kilometer aan piste. Het dorp is gebouwd op de zonnige kant van de berg en is alleen te bereiken via bergweggetjes. Maar een vakantie in skigebied Châtel is meer dan alleen wintersport!
Châtel is het hart van het Frans-Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil, één van de grooste skigebieden van Europa. Dus ja, je kunt hier fantástisch skiën en snowboarden, maar ook heerlijk (echt héérlijk) eten, ontspannen, hiken en genieten van de waanzinnig mooie natuur. Vier jaar geleden roep ik altijd dat ik meer van de zonvakanties was (typisch een opmerking van iemand die nog nooit op wintersport is geweest haha), maar we zijn helemaal om! De frisse berglucht, de zon, de ontspannen sfeer, het uitzicht vanaf de bergen. Vroeg eruit, vroeg erin. De uitdrukking ‘hier knapt een mens van op’ is een ware understatement.
Ga jij binnenkort op wintersport in het skigebied Châtel in Frankrijk? Hieronder vind je mijn tips!
Super Châtel gebied
Als één van de grooste skigebieden van Europa ben je hier als wintersportliefhebber natuurijk helemaal op je plek. Vanuit het centrum van Châtel kun je met de gondel naar de pistes van Super Châtel. Het Super Châtel gebied is ideaal voor beginners zoals wij, met blauwe en groene pistes. Er zijn diverse sleepliften en eenvoudige pistes om in alle rust op te skiën. Aan de andere zijde van Châtel heb je via Linga en de Pierre Longue stoeltjeslift bij Pré la Joux toegang tot de pistes van onder andere Avoriaz. Het dorp Châtel ligt op 1200 meter en ligt daarmee iets hoger dan de buurdorpen in het gebied aan de Franse zijde. Het is laatste dorp voor je Zwitserland binnen rijdt, of in dit geval skiet!
Le Grenier à Pains (bakker)
De lekkerste bakker (vind ik dan) van Châtel: Le Grenier à Pains! Hier koop je de áller lekkerste croissantjes die je ooit hebt gegeten. Ook de taartjes zijn goddelijk. Mijn persoonlijke favoriet? De eclairs (natuurlijk) en de citroen merengue taartjes. Soms ruilden we de ski’s in voor wandelschoenen en dan gingen we voordat we de bergen in gingen even langs dit bakkertje. We hebben natuurlijk wel wat brandstof nodig voor onderweg ;)
Overnachten bij Fleur de Neige
Wij overnachten tijdens ons verblijf in Châtel bij hotel Fleur de Neige. Check hier de prijzen en mogelijkheden van dit fijne hotel. Dit familiehotel heeft 23 kamers met prachtig uitzicht en een geweldige ligging. Het ontbijt is hier zó goed. Denk aan een uitgebreid aanbod aan brood, croissant en patisserie, maar ook aan huisgemaakte vruchtenjams, een slowjuicer om zelf groentesapjes te maken (!), lokale kaasjes en homemade biologische yoghurt. Heer-lijk. Hetzelfde geldt voor de lunch en het diner. In de keuken wordt er gekookt met lokale producten en we hebben ontzettend genoten van al hun gerechten. Voor €25,- eet je hier echt de lekkerste steak tartare ooit. Gemaakt van biologisch rundvlees en met een goedgevulde salade (dus niet twee laffe blaadjes sla met een schijfje komkommer) en lekkere dikke huisgemaakte frieten. Mocht je hier lunchen of dineren, vraag dan zeker om een glas Condrieu van Paul Japulet.
Tip: ook als je niet overnacht in dit Fleur de Neige kun je hier lunchen of dineren. Het terras heeft een fantastisch uitzicht over de bergen.
Abondance kaas proeven bij kaasboerderij Barbossine
Châtel is gelegen in de Abondance vallei en is daarom de place to be voor echte kaasliefhebbers zoals wij. Hier wordt namelijk abondance kaas geproduceerd! Een romige kaas met een verfijnde en licht nootachtige smaak. De Abondance vallei is prachtig en je kunt hier heerlijk wandelen. Er zijn ongeveer 30 boeren familiebedrijven die abondance kaas produceren. Wij bezochten Corinne en Emmanuel in hun kaasboerderij Barbossine, die gelegen is aan het begin van het dorp. Ze verzorgen hun koeien dag in dag uit met liefde en produceren én verkopen de kaas vanuit eigen boerderij. Het geheim van deze heerlijke kaas? Goed verzorgde koeien die naast (vers en gedroogd) gras ook heel veel weidebloemen eten. En lekkere melk = een smaakvolle kaas. De koeien grazen in de bergen, die vervolgens in de winter dan weer pistes zijn. Vraag hen vooral om een rondleiding. Wij, en Louen al helemaal, vonden het heel leuk om een kijkje achter de schermen te nemen. Na de rondleiding sluit je af met een klein kaasproeverijtje en voor de liefhebber een glas wijn.
Tip: koop een paar heerlijke kazen voor mee naar huis! Je kunt ze laten vacumeren zodat ze langer houdbaar blijven.
Dineren (of lunchen) bij L’atelier Jackie
Officieel nét niet in Châtel gelegen, maar te leuk om niet te noemen in dit lijstje: dineren bij L’atelier Jackie. Op vijf minuutjes rijden met de auto vanaf Châtel. Wij hebben hier zo ontzettend lekker gegeten.. Lieve bediening ook. Je betaald zo’n €35,- voor drie gangen, krijgt daarbij een aantal heerlijke amuses én je mag naast het dessert óók nog eens zelf een kaasplateau samenstellen, van lokale kazen van de kaaskar. Het uitzicht van dit restaurant is wederom fenomenaal. Ga hierheen!
Chalet de Theo
Met het oude liftje vanuit Petit Châtel naar boven en lunchen in de bergen bij bergrestaurant Chalet de Theo. Hier komen vooral wandelaars. Fun fact: toen wij er waren was Chalet de Theo helaas gesloten, haha! Zo jammer. Maar dat maakte helemaal niet uit want het was werkelijk een prachtig plekje. Het is een charmant chalet gelegen in de bergen met een (wederom) supermooi uitzicht. Gelukkig ga ik altijd (oké meestal) goed voorbereid op pad en hadden we nog wat lekkere dingetjes in de tas. Taartjes en eclairs van het eerder genoemde bakkertje Le Grenier à Pains hierboven.. Geen lunch dus bij Chalet de Theo, maar wél een gezellige mini picknick in het gras. Helaas zonder Theo, maar dat mocht te pret niet drukken ;)
Racletten & kaasfonduen
Reclatten of kaasfonduen is echt een ding hier. En hoe kan dat ook anders als je je bevindt in de vallei der kazen. Ik moet heel eerlijk bekennen (sorry als ik iemand hiermee op zijn hart trap) dat ik racletten niet helemaal snap. Wellicht deden we het helemaal verkeerd, maar we vonden het maar een geknoei met dat schrapen van gesmolten kaas. Ik ben toch meer een dipper dan en ga liever voor kaasfondue ;) Maar.. heerlijk was het wel! Ik krijg direct weer zin in abondance kaas nu ik dit schrijf..
Nog even een bucket list dingetje wat betreft kaas.. Bij Fleur de Neige (het hotel waar wij verbleven) kun je kaasfonduen in een iglo onder de sterrenhemel. Zie tweede foto hieronder. En ja, dat is nét zo fantastisch als dat het klinkt. Onder de sterrenhemel dineren in een knusse iglo met een hemel vol sterren als uitzicht. En kaas dus. Best of both worlds.
Dit waren mijn tips! Ben jij in Châtel geweest en heb je nog leuke toevoegingen qua restaurants, to do’s of accommodaties? Laat het mij vooral weten.
Liefs!
Bo
0 reacties