Ik ben gek op de Aziatische keuken en ik vind het daarom ook geweldig dat ik praktisch naast een van de meest uitgebreide Aziatische supermarkten woon. Als ik iets nodig heb voor een Aziatisch recept slaag ik bij Amazing Oriental áltijd. Alleen.. Raak ik vaak een beetje verdwaald in de winkel. Ze hebben er zooooveel voor mij onbekende producten, kruiden, groentes, fruitsoorten, pasta’s en artikelen waarvan ik niet eens weet wat het is, laat staan waar ik het voor kan gebruiken. Ik was dan ook meer dan blij toen ik vorige week een rondleiding door een van de filialen kreeg. Inclusief proeverij van chefkok Cheung, een kok met al meer dan 36 jaar ervaring in de Aziatische keuken :D Ik keek mijn ogen uit, mijn smaakpapillen sloegen op hol en ik ben een hoop kennis rijker.
Dertig jaar geleden opende meneer Chin en zijn echtgenote een supermarkt in Amsterdam met als doel de Aziatische kookcultuur en de Europese met elkaar te verbinden. Ze leverden aan groothandels, restaurants én aan de gewone consument. Dat is wat ik zo fijn vind aan deze winkel. Je vindt er dezelfde kwalitatieve producten als wanneer je in een restaurant eet. Daarbij proef je echt verschil tussen de verse kruiden die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Thailand en kruiden uit de gewone supermarkt. Er zit veel meer smaak aan. Wisten jullie dat er zo’n twee keer per week een vliegtuig vol verse Aziatische producten als groenten en fruit naar Nederland komt? De groenten op je bord lagen een paar dagen geleden nog te genieten van de Aziatische zon. Bizar toch, dat je niet eerst helemaal naar Azië hoeft voor een stukje Thailand op je bord.
Aziatisch koken is koken met (verse) kruiden, pure ingrediënten, veel smaken en een combinatie tussen zoet, zuur en zout. Vindt een balans tussen die smaken en je hebt binnen no time een ontzettend lekker en gezond gerecht op tafel. Rijstnoedels zijn een favoriet hier in huis en ik laat jullie zien hoe je heel gemakkelijk een lekkere rijstnoedel salade maakt met geweldig gemarineerde kip en groene papaya. Ik dacht tijdens de rondleiding een courgette in mijn handen te hebben maar het bleek een groene papaya te zijn. Het is een onrijpe vrucht die rauw wordt gegeten als groente. In dunne slierten gesneden is het een frisse en gezonde toevoeging aan bijvoorbeeld een salade. Vraag naar een verse groene papaya en probeer de diepvries variant te ontwijken, hier zit weinig tot geen smaak aan. Mocht je er geen op de kop kunnen tikken, vervang hem dan door een onrijpe mango.
Nodig voor twee personen
- 160 gr rijstnoedels
- 400 gr kippendij – in stukjes gesneden
- handje verse korianderblaadjes
- handje verse muntblaadjes
- 1/2 groene papaya
- 1 stengel lente ui – in ringetjes
voor de marinade
- scheut vissaus
- 1 el honing
- 1 rode peper – in kleine stukjes
- sap van 1 limoen
- teentje knoflook – geperst
- 1 stengel citroengras – in kleine stukjes
Zo maak je het
Kook de rijstnoedels volgens de bereidingswijze gaar.
Meng de kip samen met de ingrediënten voor de marinade (behalve de honing!) en zet even weg. Voor het lekkerste resultaat laat je het een paar uurtjes marineren, maar dit hoeft niet persé.
Schil de papaya en snijd er zo dun mogelijke slierten van.
Verhit wat kokosvet in een koekenpan en bak hierin de kip samen met de marinade. Voeg in de laatste twee minuten de lente ui en honing toe. Proef even en voeg naar smaak nog wat vissaus toe.
Giet de rijstnoedels af. Verdeel de rijstnoedels, papaya en de kip over twee borden en sluit af met de verse kruiden.
Geniet van je Thaise maaltijd!
0 reacties