Ik ben hélemaal in de Thaise sferen de laatste tijd. De combinatie van limoen, rode peper, gember, lemongrass en vissaus laat me niet meer los. Tot vreugde van Mike, want er mag ein-de-lijk een pepertje in het eten. Er zijn zo ontzettend veel heerlijke typisch Thaise gerechten die ik wil uitproberen. Op mijn bucketlist staat dan ook zeker een foodreisje naar Thailand, waar ik hele dagen rond kan slenteren over markten met Thaise heerlijkheden. Al denk ik dat ik de insecten even oversla. Maar voor nu duik ik de Thaise kookboeken in of gooi ik zelf wat kruiden bij elkaar zoals ik deed in dit gerecht.
Een kenmerk van de Thaise keuken is de hoeveelheid verse kruiden die gebruikt worden. Dus geen knoflookpoeder maar verse knoflook, verse gember, mooie rode pepers etc. Een wereld van verschil in smaak kan ik je vertellen. En vandaag de dag hoef je niet eens persé meer naar een toko voor de ingrediënten (wat je eigenlijk wel zou moeten doen omdat er zoveel lekkere en spannende producten te vinden zijn), want alles is tegenwoordig ook gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Heb je die dunne wit/groene stengels wel eens zien liggen in het groenteschap? Dat is lemongrass of ook wel sereh genaamd. Het is dé smaakmaker in deze lekkere maaltijd met gebakken gamba’s en rijstnoedels. Rijstnoedels zijn glutenvrij, maar naast dat vind ik de structuur ook erg fijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon elk ander soort noedel gebruiken.
Thais koken makkelijk dan je denkt :)
Nodig voor twee personen
- 300 gr gepelde garnalen
- 200 gr rijstnoedels
- 100 gr bambooscheuten
- scheutje olie om in te bakken
- optioneel: een lente ui om erbij te serveren
voor de saus
- 1/2 rode peper – eventueel extra om erbij te serveren als je van pittig houdt
- 2 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 1/2 limoen – de andere helft serveer je er in partjes bij
- 2 stengels lemongrass
- 200 ml kokosmelk
- 3 el vissaus
- scheutje sojasaus
Zo maak je het
Breng een pan water aan de kook voor de noedels. Ontdooi de gamba’s indien ze uit de vriezer komen.
Met de kruiden kun je twee dingen doen. Het lekkerst is om ze te pureren met een staafmixer of om ze fijn te vijzelen. Zo komen de smaken goed vrij. Je kunt ze ook zeer fijn snijden met een mes.
Verhit wat olie in een koekenpan of wok en bak hierin de gamba’s. Voeg na vier minuten de ingrediënten voor de saus toe behalve de vissaus, kokosmelk en sojasaus en bak even mee tot de geur van de kruiden los komt. Voeg daarna ook de kokosmelk, bambooscheuten en vissaus toe. Proef even en breng op smaak met sojasaus.
Kook ondertussen de noedels gaar volgens de bereidingswijze. En vergeet niet om een fijn muziekje op te zetten en een wijntje voor jezelf in te schenken ;) Het is avond! Gun jezelf wat rust.
Verdeel de noedels over twee borden en schep de gamba’s erover. Snij een lente ui in ringetjes en serveer dit erbij.
Heb je dit recept gemaakt? Ik ben super benieuwd naar wat je ervan vindt! Tag Beaufood in je foto of comment op Facebook of Instagram
0 reacties