Thaise beefsalade met gemarineerde courgette en sojadip

Thaise beefsalade met gemarineerde courgette en sojadip

Vorige week mocht ik samen met een paar mede foodies koken, koken en nog eens koken in de Kookfabriek in Rotterdam. En ik heb echt een onwijs leuke en leerzame middag gehad. Zo eentje waarna je glimlachend, bepakt en bezakt én met een volle maag naar huis gaat. Onder begeleiding van Robert Verweij (je kent hem wel, de tvkok van Live & Cooking op RTL4),  leerden we de fijne kneepjes op het gebied van snijden. Hij maakte een heerlijke steaktartaar voor ons en daarna mochten we zelf aan de slag..

 

Robert Verweij DekaMarkt foodevent

 

Bij mij stond er een Thaise beefsalade met gemarineerde courgette op het menu. Nooit gemaakt, nog nooit geproefd, dus het was een kleine gok. Maar wat kon er verkeerd gaan aan een combinatie van lemongrass, knoflook, courgette en biefstuk? Inderdaad. Helemaal niets. And it turned out pretty good!  We werkten met verse producten van DekaMarkt. En dan bedoel ik echt vers want mijn hele keukenblok stond vol met plantjes basilicum, bieslook, geurende bollen knoflook, lemongrass, bospenen, dikke groene avocado’s, knisperende rucola.. Moet ik nog even doorgaan? Oh, en er stond ook een fijne fles rode wijn. Die doet het altijd goed ;) Al stond die er denk ik meer als decoratie.. Anyhow, aan de slag maar!

 

Bo Schinkel DekaMarkt foodevent

 

Goede scherpe messen zijn echt super belangrijk als je lekker wilt koken. Ik heb het die middag zelf mogen ondervinden. Waar ik dacht dat mijn eigen messen prima waren, was ik verrast over hoe scherp en fijn deze messen sneden. En het is toch veel leuker om je biefstukje of groenten te snijden als je ze ook daadwerkelijk in mooie gladde plakken krijgt gesneden? En dat vond DekaMarkt nou ook. Verse en mooie ingrediënten verdienen de juiste behandeling en daarom hebben zij een spaaractie georganiseerd, waarbij je kunt sparen voor prachtige messen van Thomas by Rosenthal Group! Bij elke tien euro aan boodschappen spaar je een zegel of bij aankoop van diverse actie-artikelen. Weten voor welke messen je kunt sparen of wil je meer info over de spaaractie? Kijk dan even hier.

 

 

 

DekaMarkt foodevent

 

 

Het recept van de Thaise beefsalade die ik maakte.

Dit heb je nodig voor twee personen

  • 2 biefstukken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels lemongrass
  • sap van 1/4 citroen
  • scheut sojasaus
  • scheut vissaus

 

Voor de salade

  • 2 flinke handen rucola
  • 1 avocado – in plakken gesneden
  • 1 rode ui – in ringen
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf zout en zwarte peper
  • 2 el gebakken uitjes

 

Voor de dip (optioneel)

  • 4 el sojasaus
  • 2 el vissaus

 

Zo maak je het

Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.

Begin met het marineren van de courgette. Snijd de courgette in zo dun mogelijke plakken en leg deze naast elkaar in een schaal of een diep bord. Besprenkel met citroensap, olijfolie, wat peper en zet aan de kant.

Haal de buitenste bladeren van de lemongrass af (deze zijn bitter) en snijd ze vervolgens in kleine stukken. Pel de knoflooktenen en halveer ze. Stop dit samen met de sojasaus, vissaus en citroensap in een maatbeker en pureer fijn met je staafmixer. Je kunt het ook fijn vijzelen maar dan ben je iets langer bezig. Is de saus iets te dik? Voeg dan naar smaak wat vissaus en/of sojasaus toe. Schenk de saus in een diep bord, masseer de biefstukken ermee in en laat even intrekken.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de biefstukken aan beide kanten kort aan (1 minuut). Liever doorbakken? Bak ze dan wat langer. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze rusten.

Maak ondertussen de salade. Breng de rucola op smaak met olijfolie, peper en zout en verdeel over twee borden. Verdeel de plakken courgette, avocado en rode ui erover. Snijd de biefstukken in dunne plakken en leg deze over de salade. Top af met wat citroensap en gebakken uitjes. Serveer er een lekker dipje van sojasaus en vissaus bij.

 

 

Eens wat anders? Serveer de salades dan op houten planken in plaats van borden. Het staat onwijs leuk en het contrasteert mooi met de groene salade en de biefstuk. Of serveer er bijvoorbeeld nog wat limoenpartjes bij en een extra schaaltje gebakken uitjes

 

 

 

4 Comments
  1. Wauw, wat een gave kookworkshop heb je gedaan zeg! Ik kan echt heel erg goed een nieuwe messenset gebruiken. Doordat ik sommige messen van mijn huidige blok te lang in de vaatwasser heb laten staan zijn ze om de een of andere gaan reden roestplekjes gaan vertonen. Intens verdrietig ben ik, want ik had lang voor deze dure set gespaard :(
    Ik zal ook meedoen op Facebook!

  2. Wat ziet dit recept er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen :)
    Een messenblok kan ik zeker gebruiken, ik heb ooit een blok gekocht voor €7,50, maar die is niet meer compleet, en ook geen top-kwaliteit. En aangezien ik erg graag kook, m’n lief leuke avondjes ‘uit eten in eigen huis’ bezorg, en m’n kids verantwoord wil laten eten is zo’n messenset nooit weg!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!