Super malse kip piri piri uit de oven

Je kent ze vast wel, die bakken met gemarineerde kip in verschillende smaken uit de supermarkt. VERGEET DIE KANT EN KLARE BAKKEN! Kleine luilakken. Ik snap het wel, hup de oven in en klaar, maar weet je hoeveel zooi er in zit? Zoals suiker (helemaal niet nodig), veel te veel zout en een hoop verdikkingsmiddelen, kleurstoffen.. Je snapt wat ik bedoel. En weet je hoe super makkelijk het is om de kipjes zelf te marineren? Aan zelf maken zitten alleen maar voordelen, met als enige nadeel dat de kip niet direct in de oven kan omdat het enige tijd moet marineren. Maar daar heb ik natuurlijk een oplossing voor :)

Een eigen marinade maken is a piece of cake. Zet voor het lekkerste resultaat ’s avonds of ’s ochtends een ovenschaal klaar. Bereid de marine volgens het recept, wrijf de kippenpootjes ermee in en zet afgedekt weg in de koelkast. Wanneer je thuis komt hoef je alleen nog maar de ovenschaal te pakken en in de oven te schuiven. Een kind kan de was doen. Het resultaat is een stel super malse kippenpootjes die vol zijn van smaak.

Een trucje om de kippenpoten lekker mals te bakken is.. Yoghurt! Door de kip te marineren in yoghurt worden de enzymen van het vlees afgebroken en trekt de smaak er optimaal in. Je hoeft het niet persé uren te laten marineren, maar minimaal een uurtje is wel het minimum. Lekker met gegrilde groenten uit de oven.

 

Nodig voor 2 personen

  • 700 gr drumsticks – 6 stuks

voor de marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1/4 citroen
  • 1 flinke el piri piri kruiden
  • 2 el yoghurt
  • scheut olijfolie
  • snuf versgemalen zwarte peper & zeezout
  • 1 tl tomatenpuree

dip voor erbij

  • 2 el yoghurt
  • verse koriander
  • snuf zout

 

Super malse kip piri piri uit de oven

 

 

 

Zo maak je het

Snijd de knoflook fijn en meng alle ingrediënten door elkaar tot een marinade. Wrijf de kippenpoten er goed mee in leg in een afgedekte ovenschaal in de koelkast. Minimaal een uur, maar het liefst een nachtje.

Laat de kip voor bereiding even op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de kippenpoten in 45 minuten gaar. Check goed of ze gaar zijn en laat eventueel nog iets langer in de oven.

Serveer met een frisse yoghurtsaus met koriander.

 

 

Ik vind dat wij Nederlanders te weinig groenten eten en dat terwijl ons kikkerlandje er zoveel van te bieden heeft. Serveer bij deze malse kippenpoten bijvoorbeeld geroosterde groenten uit de oven. Kies groenten uit het seizoen, schil of snijd ze klein en bestrooi met wat olijfolie, peper en zout. Gaar de groenten gaar in de oven. Geen plek omdat de kip alle ruimte in beslag neemt? Dan kun je de groenten ook blancheren zodat ze lekker knapperig blijven en vervolgens op smaak brengen met kruiden naar keuze

2 Comments
  1. Hoi Bo. Het is iedere dag weer een verrassing wat je ons te vertellen hebt met natuurlijk de daarbij behorende recepten. Ik maak ze bijna allemaal en we genieten er van. Mmmm.
    Nu schrijf je over kip piri piri. Kan je mij vertellen waar deze kruiden te koop zijn? Onze (toch redelijke grote) AH verkoopt ze niet meer.
    Groetjes Ina

    1. Hoi Ina, wat geweldig om te horen! Ik vind het zo fijn dat jullie net zo van eten genieten als ik. En dan ook nog eens van mijn recepten! Echt een compliment, bedankt. Ik heb mijn piri piri kruiden bij de Turk vandaan, maar ik dacht het ook eens bij de Albert Heijn te zien.. De toko en de Turk hebben het sowieso :) Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.